Friday, October 24, 2014

BERHIJRAH LAH SAYANG

As salam semua.

Selamat menyambut tahun baru Hijrah 1436. 


Bijak pandai selalu mengatakan, kalau nak perbetulkan sesuatu, mari mulakan dengan orang yang terdekat dan yang berada di sekeliling kita dahulu,  memang mak encik setuju 100%, kat rumah tu ada 4 orang anak-anak yang nak diberi kefahaman tentang peri pentingnya menjaga aurat, menjaga solat, menjaga tingkah laku dan macam-macam lagi lah, sama aje lah dengan korang semua kan. Bukan senang nak didik dan pastikan dia orang tidak tersasar jauh dari landasan yang benar.

Saya kena selalu ingatkan kak long tentang aurat, iye lah, masa saya sebaya dengan dia dulu pun tak menutup aurat dengan betul, maka nya saya tak nak dia ikut macam saya, kejap bertudung, kejap buka masa sebaya dia dulu. Sekarang ni nak dia faham, kenapa nak ampai kain pun mesti tutup aurat, nak buang sampah pun kena tutup aurat, tak boleh pakai seluar ketat, baju ketat, tudung mesti tutup dada, bla bla bla. Uiiii mencabar tahu tak, dah lah fesyen baju bebudak sekarang kemain macam-macam lagi, kena banyak sabar dan sentiasa bagi tahu kenapa itu boleh ini tak boleh.

Hijrah dari perkara kecil dahulu pun tak mengapa, pelan pelan kayuh kata saya, dari selalu solat Isyak dah nak tengah malam, belajar lah solat Isyak selewat lewatnya pukul 9 malam, lepas ni belajar lah lagi solat terus bila azan sudah berkumandang. Mama pun banyak lagi nak kena belajar, nak berhijrah dari yang telah baik kepada yang lebih baik, insyaallah, sama sama kita istiqamah ye kawan-kawan.

Selamat berhujung minggu.

Thursday, October 23, 2014

CUTI SEMALAM BUAT APA ?

As salam semua.

Kemana korang cuti semalam wei, ada yang sambung lagi cuti sampai Jumaat lah tu, tahu sangat korang ni, ada aje aktiviti nak buat, ada aje tempat nak pergi, enjoy lah korang, mak encik cuti semalam satu hari aje, lagi best aktiviti mak encik kat rumah, tetap rasa paling best walaupun korang bila baca nanti akan rasa apakejadahnyabest yang dicakapkan ni, hahah.

Seawal pagi dah masuk dapur, macam biasa lah, orang rajin kan, mesti lah siapkan sarapan untuk family, tak main lah gi hadap kedai mamak pepagi tu, hahah, ampun korang, gi lah geng dengan mamak tu ye, mak encik tak kisah pun :)


Dah siap settlekan dia orang bersarapan, teruskan marathon masak untuk lunch pulak, buat kerja awal-awal ni senang, biar cepat siap, konsep dan motto mak encik memang macam tu, ada kerja, buat cepat-cepat, dah siap nanti boleh bergolek golek seumpama dugong, hahah.  Masak asam pedas daging, goreng kacang buncis + fishball, goreng ayam, sudah siap.


Ni projek kak long dan mimi. Rupa buruk kemain biskut ni, tapi rasa dia sedap. Senang giler membuatnya kan, patah patah kan biskut marie tu, panaskan marjerin, letak milo, letak susu pekat, gaul gaul, masuk fridge, siap untuk di makan.


Semalam hari yang sangat produktif untuk budak bertuah dua orang ni. Dari pagi sampai malam ada sesi ulangkaji dengan mandur. Setiap sesi 1 jam, tak boleh lelama sebab nanti dia orang dah hilang fokus, bagi 1 jam belajar dan sesi soal jawab, pastu bagi rehat 2 jam untuk makan solat dan main, pastu sambung lagi belajar dan sesi soal jawab, semalam memang bagus sebab tiada sesi kena pukul tapak tangan dengan pembaris sebab kedua-duanya sangat fokus, mandur pun happy bila tanya aje soalan, dia orang boleh jawab. Hopefully bila exam minggu depan, terang lah hati dia orang mengingati balik fakta fakta yang dah dibaca dalam minggu ni.

Hujan dari tengahari membawa ke malam, apa lagi, kat rumah tu takde kerja lain lah, asyik ulang alik ke dapur, buka tudung saji, buka fridge, mengunyah aje kerjanya. Goreng keropok lah, nugget lah, cicah biskut ping pong dengan air milo lah, buat egg sandwich lah, ya rabbi, macam-macam makanan mak encik prepare semalam, habis licin, takde pembaziran langsung, kemain hebat perut memasing kat rumah tu. Paling hebat si mandur tu lah, muahaha.

Best kemain aktiviti mak encik menghabiskan cuti semalam, muahaha lagi.

Tuesday, October 21, 2014

ANAK RAMAI MESTI BERJIMAT

As salam semua.

Kemain tajuk, macam kan anak 7, 8 orang, hahah. Ehhh, ye tau, kat office ni, kalau anak 4 tu memang yang paling ramai lah sebab kebanyakannya anak baru 2, 3 orang.


Siapa yang biasa makan dessert ni di Secret Recipe mesti tahu harga setiap serving ni berapa, almost RM10 kalau tak silap lah ye. Ni american brownies with vanilla ice cream, kalau kat restoran tu dapat satu scoop aje aiskrim nya, ni sebab makan sendiri kat rumah, boleh lah bubuh sebanyak mana yang kita nak.

Satu slice american brownies without ice cream ni RM6.50, so saya beli sekotak terus, baru RM55, pastu beli satu bekas besar aiskrim vanilla, hah, puas anak beranak makan. Spent RM65 dapat makan dessert untuk 2 hari kat rumah tu, kalau makan kat restoran, dapatlah sorang sepotong dan se scoop aiskrim jer, nampak tak nampak tak langkah penjimatan berkesan mak encik di situ ??

Boleh aje nak buat sendiri brownies tu kat rumah, tapi dijamin tak akan mendapat tahap kelazatan lemak berkrim seperti yang dibeli, kalau yang rajin dan pandai buat brownies dan aiskrim sendiri lagi lah penjimatan berganda woi, makanya sila lah buat, mak encik tak kuasa nak membuat, hahah.

Selamat makan muruku. Adios

Monday, October 20, 2014

MANDUR

As salam semua.

Seronok okay jadi  mandur lantik sendiri, ko mampu, muahaha. Anak korang dah exam ? Kak long lagi 2 minggu lebih aje nak menduduki SPM, angah ada paper lagi lepas cuti Deepavali ni dan Mimi pulak minggu depan serentak exam sekolah agama dan sekolah kebangsaan dia, huiiii, tak menang tangan dibuatnya mak encik ni.

Saya tak tahu lah anak-anak korang macam mana sebab anak-anak saya memang kalau masa mengulangkaji saya kena ada sekali. Dah terbiasa macam tu dari dia orang kecil lagi, kalau saya tak duduk sekali, memang buku ke mana, dia orang ke mana, kalau mandur ni ada kat situ, at least, 1/2 jam pertama tu memang fokus fokus fokus, sebab mandur ada, hahah.


Ini budak bertuah yang paling mandur kena banyak bersabar, nama aje dah tingkatan 2, tapi kalau tak di ingatkan, tak di tanya, tak di pantau, kerja sekolah ke mana, ulangkaji ke mana. Saya pernah biarkan dia belajar sendiri masa peperiksaan pertengahan tahun di tingkatan 1, mak datuk ko, results dia semua ke laut, nampak macam beriya baca buku buat ulangkaji, tapi tengok results semuanya tak logik dengan usaha yang nampak di mata saya ni, maka nya, masa nak exam akhir tahun, saya start balik jadi mandur dia, mengekor aje dia masa buat ulangkaji, soal itu soal ini, alhamdulillah, ada banyak peningkatan masa dapat results, maka nya, mari lah terus menjadi mandur kepada anak bertuah ni.

Kak long tuisyen setiap malam, bila dia balik memang dah penat, mana sempat nak tengok kan adik buat ulangkaji, sebab tu lah, bila minggu exam nak tiba, jadual saya jadi bercelaru sikit, tak terkejar rasanya nak siapkan semua kerja dalam masa yang singkat. Mimi pun sama, kalau saya tak jadi mandur dia, latihan yang satu muka surat pun tak akan habis dalam masa 1 jam sebab dia banyak  berangan, cuba kalau saya duduk sekali dengan dia, kemain efficient ko, sepuluh muka surat boleh siap tu.

Tak lama pun masa yang diambil untuk setiap kali sesi ulangkaji di hari persekolahan biasa, 1 jam paling lama sebab anak-anak susah nak fokus sebab akan rasa letih dan mengantuk, kalau di hujung minggu tu lain lah, pagi boleh buat sesi 1 jam, lepas lunch 1 jam dan sebelum tidur 1 jam. Mandur paling lega bila exam dah habis sebab mandur boleh concentrate main candy crush macam selalu, hahah.

Sekian. Semoga anak-anak kita dapat menjawab soalan peperiksaan dengan baik :)