Friday, August 29, 2014

JAMU MATA

As salam semua.

Apa khabar ? Saya baru sihat ni, tahun ni pecah rekod sendiri, MC 3 hari okay, dah banyak tahun asyik kekalkan rekod tanpa MC, tahun ni nampak gaya nya kena cuti sakit jugak, dugaan demam panas dan sakit tekak, alhamdulillah, dah sihat dan baru start kerja semalam.

Jom korang, jamu mata dengan koleksi gambar juadah simple air tangan mak encik ni.


Sotong goreng kunyit, tempe goreng, kobis + fishball, kerang rebus dan cili kicap. Nampak sedap tak ? Sedap kata korang di dalam hati, hahah.


Kurma ayam, salad telur + timun, ikan tenggir masak pindang, ikan selar goreng dan sambal tumis ikan bilis.


Telur itik masak lemak cili padi, ayam masak kciap, sup sawi, ikan sepat masin, ayam goreng dan paling win sekali ialah cencaluk yang membuatkan mak encik makan nasi berpinggan pinggan, aihhhh menyesal lak rasa makan banyak, hahah.


Paling simple ni, ayam masak lemak cili padi, buncis goreng, tempe goreng dan telur masin. Alhamdulillah, semua nya sedap di tekak sendiri.

Nanti mak encik share gambar juadah lagi ye. Selamat berhujung minggu semua. Tata

Wednesday, August 20, 2014

GIGIH OII

As salam semua.

Mari saksikan kegigihan seorang shibam, muahaha.

Semenjak dua menjak, nak menginjak ke 40 tahun ni, lagi lah kena titik beratkan kesihatan, tak kurus tak mengapa, asalkan sihat sentiasa, aamiin, lega dah bagitahu, hahah.

Musim raya ni, memang saya tekad dan kuatkan semangat nak kurangkan pengambilan air gas dan air manis, nak lebihkan minum air kosong. Maka nya setiap kali saya ke rumah saudara mara dan sahabat handai, bekalan air kosong berlemon mesti di bawa sekali, kalau rasa lama kat sesuatu tempat tu, memang saya akan bawa turun sekali, kalau rasa sekejap, tinggalkan dalam kereta aje lah.

Akan tetapi, bila tengok tuan rumah bancuh air special, mula lah terbabas, minum juga lah segelas dua, tapi lebih baik dari minum selalu air gas dan air manis tu kan, fuhh, lega dah explain, hahah.

Berat sebelum puasa dan selepas raya ni masih maintain ketembaman nya, tak naik tak turun, okay sesangat lah kan, dari naik memanjang, fuhhh lega juga di situ.

Sekian entry mempoyo hari ni. Tata




Monday, August 18, 2014

TERINGIN LER

As salam semua.

Uiii selagi tak habis bulan syawal, selagi tu lah saya sekeluarga mencuba sedaya upaya memenuhi jemputan kengkawan, setiap hujung minggu memang agenda nya berjalan sesaja, well, orang ramai kawan memang macam ni, muahaha.

Cerita pergi jemputan ke rumah kengkawan, nanti saya buat entry, hari ni nak citer pasal melayan keinginan tekak yang manja mengada lagi comel ni.


Dari raya hari tu, susah betul nak dapat nikmati rendang ayam, kebanyakan rumah yang saya pergi mesti buat rendang daging, maka nya mari buat rendang ayam mengikut selera sendiri, mesti ada letak cili padi, baru lah berdesing telinga bila menikmatinya.


First time masak pulut kuning menggunakan periuk nasi elektrik, semudah ABC rupa nya, tak payah rendam bagai, terus tanak macam masak nasi biasa tu aje, sukatan air diganti dengan santan secukupnya, tambah kan garam dan serbuk kunyit, sedap sangat dah, setanding rasa nya dengan pulut air tangan mak mertua saya, sila percaya oiiiii, hahah.


Petang tu meronda cari durian dengan Mr.R, teringin pulak nak makan pulut kuning dengan durian, wallawei, meletup letup nikmatnya masuk ke dalam perut tiga tingkat saya, hahah.

Lepas ni tekak teringin nak makan laksa air tangan sendiri pula, mari kita layan kan selagi hayat di kandung badan :)

Thursday, August 14, 2014

KAMI BUKAN MENANTU HANTU

As salam semua.

Mr.R kan anak sulung, maka nya saya di panggil mak long oleh anak-anak buah dan kebetulan sangat saya pun menantu sulung untuk family Mr.R. Alhamdulillah, setakat ni kami 4 orang menantu mak ni semuanya baik-baik aje, belum boleh dikategorikan sebagai menantu hantu, muahaha.


Biasa lah tu, sedangkan lidah lagi tergigit, ini kan pula hubungan sesama biras, ada pasang surut nya jugak, sama lah dengan kita orang, ada kala nya memang akan ada perselisihan faham, akan tetapi sebagai menantu sulung, saya selalu mengambil pendekatan masuk telinga kiri keluar telinga kanan, korang nak marah, lantak situ, hahah.

Bila raya lagi lah, persefahaman tu sangat penting, kalau sebelum ni main ikut suka hati aje, nak tolong boleh, tak tolong pun takpe, sekarang tak lagi, kita orang sama-sama agihkan kerja membantu di rumah mertua. Macam raya tahun ni, saya dah tolong mengemas 2 hari sebelum raya, biras yang lain take over untuk lapor diri tolong masak pula, baru lah boleh hidup aman damai dan harmoni :)