Monday, November 24, 2014

SETAHUN HANYA SEKALI

As salam semua.

Ingat raya aje setahun sekali, ada jugak acara lain yang setahun sekali tau, hihi. Ni hah, hari tu kita orang buat makan-makan kat rumah mertua, kali ni saya pakat dengan biras semua suruh buat potluck, itu yang jadi setahun sekali tu, jangan ko harap kita orang nak buat macam ni sebulan sekali, muahaha.

Pakat nak jumpa untuk lunch, senang sikit, lepas habis makan, pot pet pot pet kejap, nanti dah boleh beransur balik buat hal memasing.  


Saya masak sotong kunyit + buncis. Tak banyak mana pun, sotong 2kg aje, cukup tak cukup belakang kira, janji masak dan bawak ke rumah mertua, hahah.


Pastu masak kan tomyam sekali, bubuh aje apa sayur yang ada dalam fridge tu. Masak seperiuk besar. Sesiapa nak tapau nanti pun boleh. Memang sedap tomyam ni, menjadi bualan semua pada hari tu, sampai berair air hidung menikmati tomyam mak encik, tak tipu, ini fakta.


Ada yang bawak satay, mihun goreng, puding roti, puding buah dan tembikai. Sampai ke minum petang kita orang mengulang makan semua menu ni, usap perut memasing sebab kenyang.


Thursday, November 20, 2014

MAKANAN LAGI

As salam semua.

Makanan lagi ?? Itu lah aje modal entry blog engko mak encik, muahaha.



Apasal susah sangat nak dapat mee sup yang sedap kat luar sana, selalu bila order mee sup, mesti dapat kuah cair macam air paip, bahan seketul dua aje, tapi tu lah dia, dah tahu macam tu, tetap nak mengorder mee sup, hihi. Saja lah nak order menu yang sama, so boleh tahu kat restoran mana yang mee sup dia memang sedap kuasa tiga. Akan tetapi, sehingga ke hari ni, tetap tak dapat yang sedap macam yang dimasak sendiri, lalalala. Mak encik guna rencah ayam dan letak sayur sawi, kobis bunga, tomato ceri dan fishball, telur rebus dan limau nipis, potong cili padi + kicap, perghh perghh perghhh, 3 bungkus mee licin hari tu.


Sedap rupanya pisang goreng cheese ni ye, patutlah menjadi pujaan ramai. Lepas ni boleh buat sendiri.


Ni aje tak reti buat sendiri, nak buat kek selapis pun makan tahun, ni nak buat kek berlapis lapis cenggini, memang bukan mak encik lah tu, hahah.


Menu penyegar tekak yang dah berpuluh kali duk ulang buat. 


Sarapan cekodok pisang dan green tea. Cekodok pisang yang dijual kat luar sana tu pun susah  nak dapat yang sedap kan, banyak tepung dari pisang, dah lah goreng minyak kemain banyak. Buat sendiri jugak best, boleh letak kelapa, pisang lebih sikit, baru lah sedap.

Berlambak lagi gambar makanan ni, esok lusa lah mak encik share buat bahan update blog lagi, muahaha.


Monday, November 17, 2014

YANG MENGGEMUKKAN SEMUANYA LAZAT BERKRIM

As salam semua.

Minggu ni last anak-anak bersekolah, yeayyyy ! Boleh lah mama bermalas malasan untuk sebulan, yeayyyy lagi.

Makanan yang berkhasiat dan tidak menggemukkan memang tak sedap kat tekak mak encik, roti gandum, beras perang, teh tanpa gula, euwwww memang tak sedap, tapi itu lah yang dapat menjamin kesihatan untuk jangka masa panjang.

Makanan yang boleh menggemukkan tu lah yang memang sedap di anak tekak mak encik, lagi berlemak lagi lazat, hahah.


Chicken chop. 


Pizza


Ini yang terpaling win, fries, wedges bersalut cheese, lemak masin, perghhh, terbaik untuk perut 3 tingkat mak encik, hahah.


Order pulak air lemak berkrim ni, lagi lah menambah kelazatan kuasa tiga.

Lepas nikmati ni semua, mak encik berjogging di stadium dengan 10 pusingan, sila percaya. Tata


Tuesday, November 11, 2014

BARU 40

As salam semua.

Saya baru sambut birthday yang ke 40 tahun minggu lepas, tapi sampai hari ni saya masih dapat ucapan birthday lagi, apasal lah sweet sangat kengkawan saya ni, buat saya rasa diri sungguh berharga aje tau, muahaha.


BFF saya. Tolong lah jangan kata kak long tu macam adik beradik aje dengan saya, tolong jangan, saya takut bila timbul perasaan riak membawa ke perasaan perasan, masalah besar akan timbul nanti, hahah.

Saya paling takut nak bagi orang teka teka umur saya, so kalau orang tanya saya terus cakap direct aje umur saya berapa, saya takut dia tersalah cakap saya umur 45, terus boleh sentap dibuatnya, tapi sebenarnya saya memang teruja kalau dia orang teka saya 34 tahun, hahah.

Alhamdulillah, Allah bagi peluang untuk saya menikmati kehidupan hingga ke hari ini. Semoga semuanya akan baik baik aje, aamiin.