Wednesday, September 17, 2014

7 / 10

As salam semua.

Cuti cuti ni korang pergi mana tu ? Have fun ye korang, saya pun have fun jugak ni, have fun dengan cara saya sendiri lah :)

Geng Forever 29 kita orang ni ada 10 orang semua nya, tapi yang dapat join kali ni cuma 7 orang aje, yang lagi 3 orang tu bapak busy, so tak boleh join. Ini pun pecah rekod, dekat setahun kita orang tak bergathering dek kesibukan dan komitmen masing-masing. So, kali ni yang ada 7 orang jelitawan aje lah yang berkumpul, jangan lah muntah sebab ni fakta oiiii, muahaha.


Sesi posing lagi wajib dari sesi makan yang sebenarnya, dapat kawan sekepala yang sawan kamera memang best, nampak aje kamera, macam-macam pose kita orang boleh buat, kalah budak umur 17, hahah. Tapi of course yang di tempek di blog haruslah yang sopan silu gitu, padahal koleksi gambar yang tak senonoh lagi banyak dari yang senonoh :)


7 jelitawan saja yang ada hari tu, lagi 3 tak dapat join. Semua sebaya, umur aje 40 tahun, perangai masing-masing, urut dada ni hah, muahaha. Kalau kat group whatsapp tu, apa aje topik yang tak dibahankan, kalau di layan, sampai ke tengah malam pun tak habis-habis. Cerita hari ni menu apa, tukar tukar gambar masakan pun boleh jadi topik seharian, makcik makcik sangat, hahah.


Kali ni pun kita orang buat pot luck, tak nak menyusahkan tuan rumah yang dah rasmi menjadikan rumah dia lokasi perjumpaan. Best ada kawan baik yang tak berkira, moga murah rezeki mu kawan :)


Setiap kali jumpa, setiap kali tu lah mesti ada buah tangan untuk kengkawan, see see see, so sweet kan tuan rumah ni.

Biasa lah, dalam berkawan mesti ada yang tersilap kata, tersalah faham, ni bukan sorang nak dilayan, 10 orang kot, makna nya ada 10 kepala yang nak di jaga, sentap merajuk tu biasa, kata berkawan kan, kena lah faham kepala dan peel masing-masing. Kena lah pandai sesuaikan diri dengan setiap karakter kawan-kawan ni, insyallah, nanti semuanya akan baik-baik aje :)

Friday, September 12, 2014

SIMPLE YANG SEDAP

As salam semua.

Dari tajuk je dah puji diri sendiri, hahah. Confirm sedap di tekak sendiri ler, layan kan aje lah ye.  Letak gambar makanan banyak-banyak, biar kenyang tengok sampai hari Selasa depan tak payah update blog, muahaha.


Sup sayur cendawan + fishball, sotong kunyit, sambal tumis ikan bilis, ikan tenggiri masak kicap, telur masin dan keropok lekor. Iye, saya makan keropok lekor dengan nasi, sedap wei, tak caya sudah :P


Sup sawi + fishball + telur, tempe goreng + cili kicap, telur masin dan ikan selar goreng berlada.


Ketam masak lemak cili padi dan kangkung + fishball. Cukup.


Ikan pari masak asam pedas, ayam goreng, sambal belacan pedas meletop, kacang botol goreng + ikan bilis tabur.


Sup ayam, kangkung + fishball dan sambal udang perghh pedas sedap kemain. Dalam setiap menu mesti ada hidangan sayur. Memang dari anak-anak saya kecil saya dah ajar makan sayur, sampai sekarang takde masalah nak suruh makan sayur. Lauk bersantan kat rumah adalah dalam sebulan sekali kot, kengkadang takde langsung sebab kita orang memang kurang suka lauk bersantan. Sup, masak asam pedas, asam rebus, sambal memang itu aje lah menu nya, senang bangat.

Selamat berhujung minggu. Jumpa lagi.

Wednesday, September 10, 2014

KURUS SEKEJAP

As salam semua.

Mak encik suka berangan. Korang suka tak ? Kalau suka gimme five, kalau tak suka, tolong jangan mengeji, nanti dapat dosa baru padan muka, muahaha.

Berangan best, berangan itu free, berangan tu membuatkan apa yang kita susah nak dapat atau capai akan tercapai dengan mudahnya. Nak bagi tahu ni, dulu dari zaman sekolah menengah lagi, mak encik ada mengarang cerpen, balik balik lantik diri sendiri jadi heroin dalam cerpen tu, pastu mesti tak nak kalah punya lah, mula lah describe pipi pauh di layang, rambut ikal mayang, alis mata melentik, kulit putih melepak, bibir bagai delima merekah, walaupun hakikatnya semua yang tersebut di atas adalah jauh panggang dari api dengan empunya badan, kah kah.


Ni salah satu contoh kes berangan lah ni, kat rumah kawan saya ada satu cermin yang mengejek, biar lah segemuk mana pun orang yang berdiri kat depan tu, dia akan membuatkan  korang nampak kurus. Apa lagi, dekat lapan puluh kali lah saya snap, hahah.

Tak caya, nah saya share kat sini, buat buat terperanjat pleaseeeeeeeeee, hahah.


Wowwww, mak encik suka, walaupun hakikatnya adalah dua kali ganda besar dari dalam gambar ni. Rasa nak bawak balik cermin tu tau. Jadi lah, rasa kurus sekejap depan cermin mengejek ni, hilang rasa kempunan nak kurus, hahah.


Tuesday, September 9, 2014

PEJAM PEJAM MATA MAKAN

As salam semua.

Iye, kemain saya pejam pejam mata masa makan ni semua, cuma tak sempat nak selfie tengah pejam mata aje, hahah. 


Sebulan sekali saya mesti layan anak tekak saya dengan telur goreng yang kuning dia harus cair, pastu di jodohkan pulak dengan kicap kipas udang. Sekali makan, saya goreng 2, 3 biji terus. Tapi kali ni saya up sikit dengan sardin, tumbuk cili padi berpuluh batang, perghhhh berasap telinga wei. Goreng garing ikan bilis, krup krap krup krap makan. Silap haribulan boleh bertambah 3, 4 kali, sila percaya. Bila masak sardin, saya suka buang tulang dia siap siap dan belah kan ikan sardin tu, senang nak makan nanti, terus ngap aje.

Ramai yang tak suka makan telur kuning kan, saya pulak, telur kuning tu yang saya cari dulu.