Thursday, October 30, 2014

SESEKALI MELEPAK

As salam semua.

Saya akui saya jarang ada masa nak melepak makan makan borak borak ni semua sebab hampir kebanyakan masa saya adalah untuk menguruskan rumahtangga dan anak-anak. Kalau nak melepak tu kena betul betul plan dan pastikan semuanya okay, iye saya memang mak mak sangat, kalau boleh 24 jam nak uruskan, perhatikan anak-anak, pastikan semuanya berjalan lancar, kalau orang lain mungkin akan ada rasa bosan dengan rutin yang sama, saya suka aje :)

Kali ni melepak di Wadihana Islamic Kitchen, sambil borak lepak sambil mengunyah ler, apa lagi nak dibuat kan.


Nasi Goreng Tok Mak nama menu ni, mak encik bagi 5 bintang, sedap sedap sedap. Semua sedap, satay dan kuah kacang tu paling win. Banyak macam ni cuma RM11.90, memang berbaloi baloi


Fish & Chips ni pada mak encik biasa biasa aje. Harga RM16.90 sepinggan.


Tapi yang ni sedap, Grilled Chicken, besar portion ni, harga RM20.90.


 Air ni pun sedap sungguh aihh, Bandong with ice cream, satu gelas besar macam ni baru RM6.50.


Ice lemon tea dia biasa biasa aje, sedap lagi air lemon yang mak encik buat sendiri kat rumah, iye, tak tipu.


Ni pun biasa aje rasa dia, tak sesedap seperti yang mak encik pernah rasa kat tempat lain, ni Ribena lychee.

Lepas ni nak cari lagi slot untuk melepak. 


Monday, October 27, 2014

KEMAIN MASING-MASING

As salam semua.

Minggu ni, Mimi exam sekolah agama dan kebangsaan serentak, pheww, mama yang debar debar kat office ni, minggu depan pulak kak long dah start SPM, lagi double berdebar. Moga dia orang boleh menjawab soalan dengan baik lah hendaknya.

Hari tu bawak anak-anak gunting rambut, ikutkan mak encik yang memang suka berjimat cermat ni, nak bawak aje angah dengan hakeem ke kedai mamak gunting rambut tu, baru 5 - 6 ringgit seorang kan, kak long dengan Mimi tu bawak aje kedai gunting cina kat pasar sini, baru 10 - 12 seorang, huiiii mendapat bantahan okay, semua cakap kat mamak dengan ah so tu potong tak cantik, tak ikut trend katanya, huk aloh, kemain masing-masing kan. Moh lah ke salun, hempuk kan 4 orang sekali kat salun tu, kemain ayat hempuk, engko ingat barang, muahaha.

Layan kan aje masing-masing nak rambut macam tu macam ni, janji korang happy sudah :)


Ececeh, kemain senyum suka dapat rambut cacak, siap letak gold dust bagai, macam kan nak buat konsert, padahal lepas gunting rambut terus balik rumah, muahaha.


Yang sorang ni pulak nak rambut aras bawah telinga, nak rambut depan macam tu macam ni, nasib baik yang tukang gunting ni memang penyabar melayan kerenah budak-budak.


Kak long kena masuk bilik untuk muslimah lah, ni lagi pening nak melayan, nak rambut macam artis korea, rambut depan macam dah nak tercucuk mata, kalau bagi gunting tu kat saya, dah lama mak encik zass kan rambut depan tu biar kontot, hahah. Berbulu aje dia bila saya menyampuk nyampuk kat situ, tak payah nak k pop sangat lah kak long, awak tu tutup aurat, potong biar senang nak jaga aje cukup. Biar lah mama, untuk kepuasan dan kecantikan diri sendiri kata nya, suka hati awak lah kak long.

Senyum simpul happy memasing dah dapat rambut idaman hati.

Friday, October 24, 2014

BERHIJRAH LAH SAYANG

As salam semua.

Selamat menyambut tahun baru Hijrah 1436. 


Bijak pandai selalu mengatakan, kalau nak perbetulkan sesuatu, mari mulakan dengan orang yang terdekat dan yang berada di sekeliling kita dahulu,  memang mak encik setuju 100%, kat rumah tu ada 4 orang anak-anak yang nak diberi kefahaman tentang peri pentingnya menjaga aurat, menjaga solat, menjaga tingkah laku dan macam-macam lagi lah, sama aje lah dengan korang semua kan. Bukan senang nak didik dan pastikan dia orang tidak tersasar jauh dari landasan yang benar.

Saya kena selalu ingatkan kak long tentang aurat, iye lah, masa saya sebaya dengan dia dulu pun tak menutup aurat dengan betul, maka nya saya tak nak dia ikut macam saya, kejap bertudung, kejap buka masa sebaya dia dulu. Sekarang ni nak dia faham, kenapa nak ampai kain pun mesti tutup aurat, nak buang sampah pun kena tutup aurat, tak boleh pakai seluar ketat, baju ketat, tudung mesti tutup dada, bla bla bla. Uiiii mencabar tahu tak, dah lah fesyen baju bebudak sekarang kemain macam-macam lagi, kena banyak sabar dan sentiasa bagi tahu kenapa itu boleh ini tak boleh.

Hijrah dari perkara kecil dahulu pun tak mengapa, pelan pelan kayuh kata saya, dari selalu solat Isyak dah nak tengah malam, belajar lah solat Isyak selewat lewatnya pukul 9 malam, lepas ni belajar lah lagi solat terus bila azan sudah berkumandang. Mama pun banyak lagi nak kena belajar, nak berhijrah dari yang telah baik kepada yang lebih baik, insyaallah, sama sama kita istiqamah ye kawan-kawan.

Selamat berhujung minggu.

Thursday, October 23, 2014

CUTI SEMALAM BUAT APA ?

As salam semua.

Kemana korang cuti semalam wei, ada yang sambung lagi cuti sampai Jumaat lah tu, tahu sangat korang ni, ada aje aktiviti nak buat, ada aje tempat nak pergi, enjoy lah korang, mak encik cuti semalam satu hari aje, lagi best aktiviti mak encik kat rumah, tetap rasa paling best walaupun korang bila baca nanti akan rasa apakejadahnyabest yang dicakapkan ni, hahah.

Seawal pagi dah masuk dapur, macam biasa lah, orang rajin kan, mesti lah siapkan sarapan untuk family, tak main lah gi hadap kedai mamak pepagi tu, hahah, ampun korang, gi lah geng dengan mamak tu ye, mak encik tak kisah pun :)


Dah siap settlekan dia orang bersarapan, teruskan marathon masak untuk lunch pulak, buat kerja awal-awal ni senang, biar cepat siap, konsep dan motto mak encik memang macam tu, ada kerja, buat cepat-cepat, dah siap nanti boleh bergolek golek seumpama dugong, hahah.  Masak asam pedas daging, goreng kacang buncis + fishball, goreng ayam, sudah siap.


Ni projek kak long dan mimi. Rupa buruk kemain biskut ni, tapi rasa dia sedap. Senang giler membuatnya kan, patah patah kan biskut marie tu, panaskan marjerin, letak milo, letak susu pekat, gaul gaul, masuk fridge, siap untuk di makan.


Semalam hari yang sangat produktif untuk budak bertuah dua orang ni. Dari pagi sampai malam ada sesi ulangkaji dengan mandur. Setiap sesi 1 jam, tak boleh lelama sebab nanti dia orang dah hilang fokus, bagi 1 jam belajar dan sesi soal jawab, pastu bagi rehat 2 jam untuk makan solat dan main, pastu sambung lagi belajar dan sesi soal jawab, semalam memang bagus sebab tiada sesi kena pukul tapak tangan dengan pembaris sebab kedua-duanya sangat fokus, mandur pun happy bila tanya aje soalan, dia orang boleh jawab. Hopefully bila exam minggu depan, terang lah hati dia orang mengingati balik fakta fakta yang dah dibaca dalam minggu ni.

Hujan dari tengahari membawa ke malam, apa lagi, kat rumah tu takde kerja lain lah, asyik ulang alik ke dapur, buka tudung saji, buka fridge, mengunyah aje kerjanya. Goreng keropok lah, nugget lah, cicah biskut ping pong dengan air milo lah, buat egg sandwich lah, ya rabbi, macam-macam makanan mak encik prepare semalam, habis licin, takde pembaziran langsung, kemain hebat perut memasing kat rumah tu. Paling hebat si mandur tu lah, muahaha.

Best kemain aktiviti mak encik menghabiskan cuti semalam, muahaha lagi.