Monday, May 25, 2015

TATA KAK LONG

As salam semua.

Anak-anak saya tak pernah duduk asrama, memang dari kecil sampai ke besar panjang duduk melekat bawah ketiak mama. So ni lah kali pertama saya nak merasa anak jauh dari mata, tak boleh nak cerita panjang lebar lagi sebab baru hari ni kak long start duduk berjauhan.

Nasib baik juga, tempat dia belajar tak lah jauh dari rumah, kalau rasa nak pergi jenguk setiap minggu pun takde hal, alhamdulillah. Duduk asrama setahun aje, tapi dia punya packing nak bawak barang-barang semua macam kan nak belajar 4, 5 tahun, hahah.

Bulan puasa tahun ni mesti akan lebih mencabar untuk saya sebab assistant saya yang paling rajin dan boleh diharap dah takde kat rumah tu, rasa kan lah saya, huwaaaa.

Selalunya saya tinggalkan senarai aje untuk dia buat, balik nanti semua dah siap untuk saya menyediakan juadah berbuka, kali ni nampaknya nak kena latih angah si budak lelaki yang berumur 15 tahun tu untuk mengambil alih tugas kak long, tak dapat setanding dengan kak long, dapat tolong mama sesikit pun jadilah, huhu. Kena lebihkan lagi elaun untuk angah untuk pembakar semangat dia tolong mama nanti.

Kalau tanya pada kak long apa perasaan dia setelah umur 18 tahun baru nak berenggang dengan mama, dia jawab, ok aje, paling risau tak dapat makan masakan mama kata dia, sabar aje lah, makanan aje yang dia ingat dalam kepala tu, hihi.

Belajar rajin-rajin kak long, ada tempoh 1 tahun untuk meneruskan kecemerlangan, ada rezeki, insyaallah tahun depan boleh terus sambung degree :)


Thursday, May 21, 2015

SEDAP OI

As salam semua.

Korang korang korang ni semua dah habis ganti puasa ke belum ? Cecepat lah ganti, jangan lah lengah lengahkan kata ku pada diri ku sendiri, hahah. Adoiyai, saya ada 1 hari lagi nak ganti ni, yang 1 hari tu lah yang banyak cekadak mak encik ni tau, ada aje itu ini yang tak dapat nak dilunaskan. Tidak boleh tidak, minggu depan hari Isnin mesti ganti puasa, mesti oiiiiii. Sekian.


Korang semua memang dah hebat masak pelbagai jenis nasi kan. Saya tak berapa nak explore lagi walaupun dalam umur 41 tahun ni sepatutnya dah pandai hebat dah tapi malangnya masih belum lagi, hati ni teringin nak masak nasi arab, nasi beriani bagai, tapi bila tengok resepi kemain panjang, mula lah liat  nak masak, hahah. Yang ni saya buat nasi minyak ikut resepi dari google tapi saya pepandai ubah itu ini, maka terhasillah nasi minyak sedap, tak pakai beras special pun, saya guna beras biasa aje, main langgar aje resepi asal, hihi.


Udang celup tepung al gojes nama diberi. Goreng mesti rangup ye, pastikan jangan sampai hangus.


Selalunya nasi minyak dimakan dengan kurma ayam daging bagai kan, tak pun dengan ayam masak merah masak tomato tu semua, tapi saya buat kari telur untuk kuah nasi minyak tu, lari dari kebiasaan kaedah nya.


Ni pun main belasah aje buat resepi sendiri, guna timun, tomato dan bawang besar, perahkan lemon dan perisakan dengan garam dan gula, pun sedap di tekak sendiri.

Lepas ni kita cuba try test masak nasi lain pulak ehhh :)

Monday, May 18, 2015

UBAT PENAT

As salam.

Saya nak rehat nak rehat nak rehat nak rehat, huwaaaaa, pepagi dah meroyan kat blog sendiri, hahah. Letih wei, sabtu ahad baru ni ke hulu ke hilir menguruskan keperluan kak long sebelum dia ke asrama minggu hadapan. Minggu depan pun jadual dah penuh, minggu satu lagi pun dah ada benda yang kena di buat, huwaaa lagi.


Penat lelah punya pasal, tetiba tekak teringin nak makan roti aiskrim, saya beli roti frankurter dan aiskrim vanilla, balik, terus campak barang-barang ke tepi dulu, lantak situ, saya nak nikmati roti aiskrim dulu. Tak payah letak syrup coklat atau pun strawberi, macam tu aje pun dah lazat berkrim. Nikmat lalu kat tekak saya.  Dah dapat makan terus senyap dan penuh tawaduk sambung mengemas, hahah.



Wednesday, May 13, 2015

KESELESAAN

As salam semua.

Dari zaman saya mula bekerja lagi, yakni 20 tahun dahulu, saya tidak biasa dengan keadaan pejabat yang mempunyai ramai staff dalam satu aras, al maklumlah, kalau dah nama nya setiausaha, harus lah duduk berdekatan dengan bos, kalau bos duduk bilik besar, setiausahanya di luar dalam bilik kecil dan aras yang big boss duduk adalah aras yang paling sunyi dan aman, memang best lah pada saya.

Bila saya berhenti dari sektor swasta dan mulakan perkhidmatan dengan pihak badan berkanun, situasi nya berubah sama sekali, satu aras pejabat tu akan ada ramai staff, tapi nasib saya baik sebab pejabat yang saya bertugas tu mempunyai staff yang tidak lebih dari 10 orang, maka nya selesa lah persekitaran untuk membuat kerja.


Bulan lepas, office kita orang berpindah ke bangunan baru yang lebih selesa, akan tetapi di pejabat baru ni, staff nya adalah ramai, bila dah ramai ni, mula lah pelbagai masalah timbul di mata saya yang memang cerewet tahap kebersihan dan persekitaran office, takde siapa yang suruh saya memantau bab kebersihan pun, tapi dah kata memang mata saya ni nampak aje benda yang tak kena, mula lah geram aje rasa tu nanti, hahah.

Memang kita tak boleh paksa orang ikut cara kita, tapi kalau melampau lampau sangat tahap malas dan penjagaan kebersihan nya, agak melampau lah pada saya. Imagine kalau dah guna cawan atau mangkuk untuk makan tapi boleh sampai seminggu dua tidak berbasuh, terbiar aje kat bawah cubical tu, tak ke melampau, kalau anak sendiri kat rumah, boleh lah di suruh suruh, ini kalau dah tahap mak orang, tak kan nak disuruh, tengok aje lah mampu sambil urut dada, hrmmm.

Nasib baik lah yang berdekatan dengan cubical saya ni pembersih dan kemas orang nya, lega di situ. Oh ye, di pejabat baru ni juga saya meletakkan jawatan sebagai makcik pantry, tak nak jadi kebencian orang nanti, asyik kena bebel bebel aje bila duit pantry tak bayar, pantry tak kemas dan teratur, rak pinggan tak bersusun elok, kerusi berterabur, lebih baik saya undur diri, gitu.

Sekarang kena banyak belajar untuk tutup sebelah mata bila ternampak situasi yang tidak kena di mata ni, slowly, lelama nanti akan okay lah tu. Chaiyok untuk diri sendiri.