Thursday, November 20, 2014

MAKANAN LAGI

As salam semua.

Makanan lagi ?? Itu lah aje modal entry blog engko mak encik, muahaha.



Apasal susah sangat nak dapat mee sup yang sedap kat luar sana, selalu bila order mee sup, mesti dapat kuah cair macam air paip, bahan seketul dua aje, tapi tu lah dia, dah tahu macam tu, tetap nak mengorder mee sup, hihi. Saja lah nak order menu yang sama, so boleh tahu kat restoran mana yang mee sup dia memang sedap kuasa tiga. Akan tetapi, sehingga ke hari ni, tetap tak dapat yang sedap macam yang dimasak sendiri, lalalala. Mak encik guna rencah ayam dan letak sayur sawi, kobis bunga, tomato ceri dan fishball, telur rebus dan limau nipis, potong cili padi + kicap, perghh perghh perghhh, 3 bungkus mee licin hari tu.


Sedap rupanya pisang goreng cheese ni ye, patutlah menjadi pujaan ramai. Lepas ni boleh buat sendiri.


Ni aje tak reti buat sendiri, nak buat kek selapis pun makan tahun, ni nak buat kek berlapis lapis cenggini, memang bukan mak encik lah tu, hahah.


Menu penyegar tekak yang dah berpuluh kali duk ulang buat. 


Sarapan cekodok pisang dan green tea. Cekodok pisang yang dijual kat luar sana tu pun susah  nak dapat yang sedap kan, banyak tepung dari pisang, dah lah goreng minyak kemain banyak. Buat sendiri jugak best, boleh letak kelapa, pisang lebih sikit, baru lah sedap.

Berlambak lagi gambar makanan ni, esok lusa lah mak encik share buat bahan update blog lagi, muahaha.


Monday, November 17, 2014

YANG MENGGEMUKKAN SEMUANYA LAZAT BERKRIM

As salam semua.

Minggu ni last anak-anak bersekolah, yeayyyy ! Boleh lah mama bermalas malasan untuk sebulan, yeayyyy lagi.

Makanan yang berkhasiat dan tidak menggemukkan memang tak sedap kat tekak mak encik, roti gandum, beras perang, teh tanpa gula, euwwww memang tak sedap, tapi itu lah yang dapat menjamin kesihatan untuk jangka masa panjang.

Makanan yang boleh menggemukkan tu lah yang memang sedap di anak tekak mak encik, lagi berlemak lagi lazat, hahah.


Chicken chop. 


Pizza


Ini yang terpaling win, fries, wedges bersalut cheese, lemak masin, perghhh, terbaik untuk perut 3 tingkat mak encik, hahah.


Order pulak air lemak berkrim ni, lagi lah menambah kelazatan kuasa tiga.

Lepas nikmati ni semua, mak encik berjogging di stadium dengan 10 pusingan, sila percaya. Tata


Tuesday, November 11, 2014

BARU 40

As salam semua.

Saya baru sambut birthday yang ke 40 tahun minggu lepas, tapi sampai hari ni saya masih dapat ucapan birthday lagi, apasal lah sweet sangat kengkawan saya ni, buat saya rasa diri sungguh berharga aje tau, muahaha.


BFF saya. Tolong lah jangan kata kak long tu macam adik beradik aje dengan saya, tolong jangan, saya takut bila timbul perasaan riak membawa ke perasaan perasan, masalah besar akan timbul nanti, hahah.

Saya paling takut nak bagi orang teka teka umur saya, so kalau orang tanya saya terus cakap direct aje umur saya berapa, saya takut dia tersalah cakap saya umur 45, terus boleh sentap dibuatnya, tapi sebenarnya saya memang teruja kalau dia orang teka saya 34 tahun, hahah.

Alhamdulillah, Allah bagi peluang untuk saya menikmati kehidupan hingga ke hari ini. Semoga semuanya akan baik baik aje, aamiin.

Monday, November 10, 2014

TAKDE CITER LUAR BIASA

As salam semua.

Betul lah tu, memang tak akan ada cerita luar biasa, lebih lebih lagi dengan tajuk besar : MAK ENCIK TURUN 20 KG, muahaha.  Cerita biasa biasa aje yang ada, paling banyak nak cerita pasal makanan, hihi.


Menu terpaling senang mudah cepat untuk disediakan dan sedap untuk dimakan.  Ini pinggan mak encik, sikit aje kan, korang kalau makan lagi lah banyak dari ni, hahah.


Fenomena ni. Siapa tak buat memang tak rock ahhh, tetiba.  Dapat mangga muda kat pokok depan umah mak encik tu dalam 12 biji, apa lagi, mari lah kita cuba buat, sana situ sini dok sebok dengan mangga asam boi ni kan, nak tahu juga rasa dia tu macam mana.


Tak menyempat memasing kat rumah tu nak merasa. Baru aje letak dalam fridge dia orang dah start tutup bukak tutup bukat fridge tu.

Ada 4 balang sebab mak encik sesuka hati buat 4 jenis perisa. Sebalang mangga dengan asam boi dan gula sahaja, sebalang lagi mangga campur serbuk asam boi, asam boi dan gula, pastu sebalang mangga dengan serbuk asamboi dan gula sahaja dan last sekali mangga campur cili padi, asam boi, serbuk asam boi dan gula. Pening tak baca, hahah.