Tuesday, April 21, 2015

CIKGU MEREMBES

As salam semua.

Cikgu-cikgu yang akan merembes meleleh kan air liur, muahaha. First time teruja sangat dengan apa yang dikongsikan di Hot FM tempohari. Seriously, kalau lah situasi ni betul betul wujud kat sekolah dulu dan saya pulak dalam zaman persekolahan masa tu, memang saya akan berusaha bersungguh sungguh untuk menempatkan diri dalam sekolah tu, kahkahkah.


Homaiiiiiiiiii, semua mak encik suka suka suka kecuali cikgu sejarah, yang tu kurang merembes nya, muahaha. Seriously, pengetua tu memang pilihan hati mak encik, taste mak encik memang hitam manis macam faizal tahir, remy ishak, jalaluddin hassan, dah tua pun okay jer, hahah. Jejaka kulit cerah very the tak macho !

Cikgu bahasa inggeris tu, alahai, kalau kelas dia ada setiap hari dari pagi sampai petang pun mak encik sanggup masuk kelas tu, hahah. Cikgu muzik tu bila dia menyanyi macam nak minta ditampar tampar manja pipi iaaa tu, hahah, gateiii.

Cikgu renang tu kan, kalau mak encik belajar, saja aje buat buat tak pandai berenang sampai ke sudah, buat buat lemas pun takpe, bagi dia tolong selamatkan, hahaha, kemain berangan, tumbuk diri sendiri. Eiiii semua cikgu pun best, dijamin tak mengantuk pergi sekolah, datang sekolah dari pagi ke malam pun takpe, hahah.


Monday, April 20, 2015

MASAK APA TU ?

As salam semua.

Minggu ni minggu mak encik kemain excited nak ke pejabat, sebabnya, pejabat kita orang nak berpindah ke lokasi baru, sesi kemas mengemas lebih giat minggu ni, tak sabar nak tinggalkan tempat sekarang yang banyak jelik dari yang best nya, heh.


Ada yang tengah berpuasa ke ? Sorry ehhh kena tengok gambar makanan. Macam biasa lah, di bulan puasa nanti, memang mak encik tak akan share satu pun gambar makanan, jangan risau ye kengkawan.

Masakan simple pada kali ini adalah bendi masak asam rebus, sambal sotong dan telur masin. Macam biasa juga, bila masak sambal, pastikan cili tu betul betul garing, baru lah sambal kita akan nampak gojes dan sekaligus di jamin sedap :)

Sekian entry simple untuk hari ini.



Thursday, April 16, 2015

SYUKUR ALHAMDULILLAH

As salam semua.

Hari ni nak buat entry untuk mengabadikan cerita anak-anak syurga saya, sob sob sob.


Bulan Disember tahun lepas, angah genap berusia 14 tahun, bulan Februari yang lalu, Hakeem pula menginjak ke 5 tahun, selang beberapa hari dalam bulan Mac, Mimi pula menyambut ulang tahun yang ke 9 dan hari ini kak long sudah pun berusia 18 tahun, syukur alhamdulillah.

Terima kasih Allah kerana mengurniakan dua pasang anak yang cukup sempurna, sihat tubuh badan, mendengar kata, soleh dan solehah. Sentiasa bersyukur kerana setakat ini, iye, saya cakap setakat ini, esok lusa belum tahu, nanti tak bagitahu, kena pula dengar cakap cakap liar yang kata, eleh, macam anak anak dia aje yang bagus, hah gitu. Setakat ini, kesemua anak-anak sangat membahagiakan mama dan babah, semoga sikap mereka tidak akan berubah sampai bila-bila, insyaallah.

Emosi seorang ibu beranak 4, saya melahirkan kak long semasa berusia 23 tahun, banyak benda baru yang saya kena belajar, kekok pun ada, serba serbi lah kena belajar, bila hari ni dia menginjak ke 18 tahun, rasa macam tak percaya pun ada, syukur kak long membesar menjadi anak solehah yang bijak di mata mama dan babah, sob sob sob.

Bertekak bercubit manja adik beradik sesama sendiri tu biasalah, mana ada adik beradik yang tak macam tu kan, biasa lah tu. Sejujurnya mama dan babah tak pernah membezakan anak-anak, setiap anak-anak ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, mama dan babah pun manusia biasa yang tidak sempurna. Azam setiap hari nak pastikan anak-anak menjadi anak-anak soleh solehah kebanggaan keluarga, insyallah, aamiin.

Selamat hari jadi anak-anak mama dan babah, terima kasih kerana menjadi anak-anak yang baik dan mendengar kata :)



Wednesday, April 15, 2015

JEBAB

As salam semua.

Memang dah melekat dah nama jebab ni pada mimi, kalau saya panggil nama dia lambat aje nyahut nya, kalau panggil jebab, cepat sahut nya, hahah.


Jebab mama yang sangat rajin, tu tengah tolong mama siapkan untuk bekalan dia ke sekolah, cadangnya nak bekal kan sardine rolls, so malam tu jebab tolong mama penyek kan roti, mama sediakan inti, gulung sesiap dan masuk dalam peti sejuk, esok pagi tinggal mama nak goreng kan aje.

Sekarang memang sedang mencuba sedapa upaya nak kurangkan bagi dia orang makan segala nugget, burger sosej mak nek tu semua, kalau tak sebelum ni, dalam seminggu mesti ada terselit menu tu untuk bekalan dia orang, now rotate roti celup telur, nasi goreng, roti sardin, roti telur mata, cekodok, mee goreng, bla bla bla semua tu lah, nasib baik dia orang tak kisah, janji ada bekal kaedahnya.

Banyak faedah bawak bekal ni, pada yang belum mencuba, sila sila kan lah ye :)