Tuesday, August 25, 2015

ENTRY TUNGGAL DI BULAN OGOS :p

As salam semua.

Apa khabar u alls ? Ada yang rindu mak encik ke ? Harapan aje lah, muahaha.


Ko mampu upload gambar macam menahan nak terkucil di blog, muahaha. Hari tu kemain lagi kata nak upload gambar raya kan, nampaknya sampai ke raya haji yang akan datang pun, tak akan ada gambar tu semua, haishh, tak bagus ok.

Macam-macam perkara berlaku dalam negara kita kan, suka atau tak, kita kena hadam aje, antara lumat dengan tak aje bila nak ditelan. Pandai pandai lah kita merencakan kehidupan demi kelangsungan hidup berkeluarga. Sedih !

Amacam kerja korang, ok tak ? Politik pejabat di mana mana korang, pepandailah bawak diri, yang penting pastikan gaji yang kita dapat tu berkat ye korang. \

Kak long baru habis exam pertengahan semester dia dan angah pula tengah trial PT3 ni, besar harapan mak encik supaya dia orang dapat buat dengan baik, insyaallah.

Sekian dulu buat masa ni, nanti nak aktif berblog semula di bulan September, bukan janji, tapi pasti :)


Monday, July 27, 2015

SERONOK NYA RAYA :)

As salam semua.

Iye, siapa kata, kekanak aje seronok masa raya, remaja purba macam mak encik seronok tau, happy happy di raya kaedahnya.


Huuuuu, gedik nya tengok gambar mak encik memotong kek di hari raya, hahah. Esok lusa tulat nanti mak encik share gambar raya bebanyak lagi ehh, buat hari ni, mari lah tatap gambar yang cantik gojes meletop kebabom ni dulu, muahaha.

Persiapan nak menyambut raya tahun ni memang ala kadar macam tahun sebelumnya, macam biasa juga 2, 3 hari sebelum raya tu memang sibuk sangat dengan anak-anak membantu di rumah mertua dan mak. Alhamdulillah, anak-anak dah besar ni memang lagi senang lah nak bekerjasama menyiapkan kesemua keperluan. Penat tu memang tak usah cakap lah, sampai satu ketika rasa jalan pun seret kaki aje, hahah.

Kali ni ambil cuti 3 hari aje, bebudak masuk sekolah hari Rabu, mak encik pun mula kerja hari tu, syiok weh, gi kerja masa ramai yang masih mood beraya, lenggang kangkung aje kat office :)

Nanti sambung lagi...........



Wednesday, July 15, 2015

SELAMAT HARI RAYA SEMUA

As salam semua.

Lerrr, entry last hari tu borak 5 Ramadhan, ni haaaa, tup tup lusa dah raya wei, hahah. Apa pun tak boleh lah mak encik ni, hahah.

Ulang alik ulang alik buat rutin sama setiap hari, memang masa tu rasa singkat sesangat, nak siapkan semua nya sendiri memang terasa zassss berdesup cepatnya masa berlalu. Setiap hari tanpa culas, memang memasak untuk berbuka, tak beli apa pun kat bazar ramadan nun, cekodok setiap hari pun takpe, janji masak sendiri, sedap aje lalu kat tekak ni, tapi kalau semua perangai macam mak encik, memang takde lah pelanggan kat bazar tu nanti, so ikut suka hati memasing lah ye.

Tahun ni baju raya korang tema warna nya apa ? Tahun ni mak encik sefamily temanya sukahatikolahlabuhahah. Tak koser nak bertema tahun ni, cukup lah 3 tahun aje bertema bagai, now back to normal, no tema tema, mak encik takde kesabaran untuk mencari kelengkapan bertema ni, sekian, harap maklum, hahah.

Citer banyak tak guna, semua pun dah mood nak raya, maka nya selamat hari raya semua, maaf zahir batin :)


Monday, June 22, 2015

BORAK 5 RAMADHAN

As salam semua.

Dah 5 Ramadhan hari ni, see see see, sekejapan masa berlalu kan, tup tup nanti dah penghujung Ramadhan, huhu.

Alhamdulillah, setakat ni semua berjalan lancar, apa yang dirancang, di atur, berjalan dengan baik, syukur. Harapnya korang pun macam tu ye kengkawan.


Aktiviti mak encik yang lain semua berjalan seperti biasa, salah satu aktiviti yang tak akan stop adalah membebel bebel bebel, hahah. Cer tengok gambar kat atas nun, acaner aktiviti membebel nak di hentikan, sekarang saya faham kenapa mak saya dulu selalu cakap, korang ni kalau tak diketuk tak jalan, nak kena ketuk baru bla bla bla.

Lagi 10 minit nak ke sekolah pun si angah sempat aje nak bergolek, bukan setakat golek, tu tidur sungguh-sungguh tu, saya dok depan muka dia pun dia tak sedar, hahah. Drama lebih angah ni, baru pukul 7 pagi dah terdampar macam tu, cer bayangkan pukul 7 petang nanti.

Setakat ni, dia ok sangat tolong mak encik setiap petang, tapi kena banyak bagi tunjuk ajar lah, sekejap sekejap tanya, ni nak buat macam mana, ni okay tak, potong sayur ni panjang pendek dia ok tak, sabar aje lah layan pertanyaan dia, esok lusa nanti pandai lah kan sebab dah selalu buat.

Mimi puasa pun okay sangat sebab dia dah biasa berpuasa dari umur 6 tahun. Tak banyak komplen pun, asalkan ada menu yang dia suka, tersenyum lebar aje duduk kat meja makan, nak kejutkan sahur pun senang, tepuk bahu sekali dua dah terjaga dah, syukur alhamdulillah.

Hakeem baru 5 tahun, memang tak puasa lah, tapi tetap makan sesama masa sahur, berselera pulak tu masa makan, sebijik macam mama, berselera aje makan tak kira masa pun, hahah.