Friday, July 25, 2014

SALAM LEBARAN

As salam semua.

Ada yang dah sampai kat kampung ke ? Seronoknya korang yang ada kampung tu ye, excited nya masa nak mengemas mempacking baju bajan korang tu, saya dah banyak kali cakap kat anak-anak, please cari pasangan yang ada kampung so that anak-anak korang boleh merasa balik ke kampung, silap hari bulan, kalau panjang umur, mama dan babah pun akan join korang balik kampung, hahah.

Hari ni 25 Julai 2014 bersamaan dengan 27 Ramadhan 1435 Hijrah adalah hari ulangtahun pernikahan saya dan Mr.R yang ke 18. Syukur alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar dan doa saya biarlah ianya akan terus lancar sehingga ke akhir hayat kami. Sedangkan lidah lagi tergigit, ini kan pula suami isteri, berselisih pendapat tu biasalah, asam garam hidup berumahtangga kan, yang penting, pandai-pandailah cari jalan penyelesaian nya. Tips paling bagus yang saya amalkan adalah, selisih lah pendapat macam mana pun, bengang lah sampai berasap telinga pun, tempat tidur jangan sesekali dipisahkan, insyallah, semuanya baik-baik aje nanti. Doakan kebahagiaan kami hingga ke akhir hayat, aamiin.


Selamat hari raya raya kawan-kawan. Maaf zahir batin. Insyaallah, ada rezeki, panjang umur kita berjumpa lagi.

Tuesday, July 22, 2014

NAK RAYA DAH KE ??

As salam semua.

Hari ni dah 24 Ramadhan, tinggal berapa hari aje lagi nak menyambut Syawal, apsal saya tak excited macam selalu ?? Korang macam mana ? Dengan pelbagai dugaan yang kita semua hadapi dalam bulan Ramadhan ni, membuatkan perasaan nak menyambut raya tu menjadi hambar. Ya Allah, semoga semua urusan untuk membawa jenazah mangsa MH17 pulang dipermudahkan. Aamiin

Seperti biasa, bila dah nak raya, saya dan family wajib untuk menolong kedua-dua rumah orang tua kami, minggu lepas saya dah settle pasang langsir, ubah kedudukan perabot, pasang carpet dan mengemas di rumah mak saya, minggu ni, jadualnya di rumah mertua pula. Terima kasih pada anak-anak yang sangat ringan tulang dan beri kerjasama yang terbaik.

Macam biasa juga, raya nanti kita orang semua akan beraya di sini aje. Cuti tetap apply macam biasa dan akan dipenuhi dengan aktiviti meluangkan masa berkualiti dengan anak-anak. Kak long paling stress sebab lepas raya ni, dia orang ada peperiksaan percubaan untuk SPM, maka nya dia lagi lah tak feeling sangat nak sambut raya sebab asyik dok fikir nak mengulangkaji.

Persiapan raya korang mesti hebat kan :)

Thursday, July 17, 2014

DUGAAN RAMADHAN

As salam semua.

Macam mana korang pagi ni, bersemangat ke lemau weh ? Saya ? Of course, kus semangat, berat maintain, hahah. Berbalik kepada tajuk entry hari ni, dugaan saya di bulan Ramadhan ni hebat sungguh kengkawan, susah saya nak melawan dan redha dengan dugaan ini.

Kat office ni kan, asal pukul 10 pagi aje, mula lah mata saya nak tertutup aje, rasa mengantuk tu jangan citer lah, sambil menaip boleh tersengguk, ko mampu, hahah. Bawak berjalan-jalan kejap, hilang lah ngantuk nya tu, bila sambung buat kerja, hah, terkuap kuap entah berapa puluh kali siap air mata bergenang-genang, sadis betul.

Satu lagi, di bulan mulia ni betul betul mengajar saya erti menahan sabar, macam-macam benda berlaku yang memerlukan saya bersabar, tarik hembus tarik hembus nafas tu dalam-dalam. Peel orang terdekat dan sekeliling betul betul menguji tahap keimanan dan kesabaran saya. Bila rasa nak marah tu terbayang nak terbalik kan kerusi meja bagai, alih alih dalam mimpi aje lah boleh buat macam tu. Paling teruk pun, bila nak marah saya bercakap sorang-sorang bagi lepaskan apa yang terbuku dalam hati, sadis lagi sekali.

Nampak sangat tau, kalau sebelum ni, elok aje peel memasing, bila masuk bulan mulia ni, bertukar semuanya, asyik nak menimbulkan kemarahan saya aje, sesungguhnya sabar itu indah bagi orang yang kurang sifat sabar seperti saya.

Itu belum campur lagi kisah nak kena berleter dengan anak-anak, setiap hari buat benda yang sama pun saya harus ulang banyak kali, tak letih ke dia orang dengar leteran saya. Saya sendiri muak dengar benda yang sama aje yang saya leterkan, hahah.

Anggaplah dengan membaca entry ni adalah dugaan untuk korang sebab kena baca entry yang entah apa-apa, hahah.

Friday, July 11, 2014

MENU BERBUKA

As salam semua.

Macam biasa semenjak dah jadi mak mak ni, everytime bila sampainya bulan puasa saya memang dah ada jadual sebulan untuk menu berbuka. Saya memang suka plan sebab senang nak beli bahan basah dan sekurang-kurangnya menu yang sama tidak akan berulang dalam minggu yang sama sebab kita orang kat rumah tu kan memang suka lauk yang simple aje. Satu lagi sebabnya adalah saya ni kurang sabar nak memikir, nak mencari bahan masak setiap hari, jalan mudah adalah plan menu untuk sebulan dan saya akan beli bahan basah dan keperluan lain setiap minggu.

Paling poyo adalah bila saya dengar kengkawan berborak pasal nak masak apa bla bla bla untuk hari tu, saya yang dengar ni yang pening, terus keluar hashtag #diayangnakmasakengkoyangpeningdahkenapa# hahah. Tinggi betul tahap kesabaran dia orang, balik kerja penat penat tu baru nak ke kedai cari bahan, balik rumah baru nak basuh potong itu ini, bagus lah korang ni, kalau saya kena buat macam tu, mesti kurang pahala puasa sebab memanjang merungut aje di mulut dan dalam hati, hahah.

Alhamdulillah, nasib baik lah family saya tidak cerewet langsung tentang juadah yang saya sediakan, kurang lah stress mama embam dia orang ni, hahah. Seriously korang, saya kalau masak kat rumah tu bukan menu hebat kebabom bagai, masak yang simple dan mudah untuk disediakan, resepi yang remeh temeh memang tiada dalam senarai menu saya :)

Contoh menu saya minggu ni :

Isnin : Sup ayam, sambal udang, kangkung goreng belacan
Selasa : Asam pedas ikan pari, ayam goreng, sambal belacan mangga & kacang botol goreng bercili
Rabu : Sup sawi + telur, tempe goreng & cili kicap, telur masin, ikan selar goreng berlada
Khamis : Ikan tenggiri masak pindang, salad telur & timun, sambal tumis ikan bilis, ikan goreng
Jumaat : Ikan tenggiri masak kicap, sup sayur cendawan & fishball, telur masin, sotong goreng kunyit
Sabtu : Nasi Lemak
Ahad : Mee Kari

See see see, semuanya simple kan, masuk dapur pukul 6.30 petang pun gerenti boleh sempat masak dengan syarat, bahan-bahan nya saya dah siap kan semasa sahur, petang tinggal nak masak aje. Gambar ? Takde lah ye, kata bulan puasa kan, tak nak nanti korang tertelan telan air liur walaupun tengok gambar telur goreng aje, hihi. Saya selalu share pun di instagram aje, itu pun upload dah masa nak berbuka :)

Esok lusa jadual saya kemain padat ni, selamat berhujung minggu semua, sampai jumpa lagi.