Friday, April 25, 2014

LUNCH JUMAAT

As salam semua.

Bertemu kita selagi lagi dalam entry bergambar dengan cerita ulangan nya iaitu membawa bekalan ke tempat kerja, muahaha.

Bila hari Jumaat, rehat panjang dari jam 12.15 - 2.45 petang, dari dulu lagi, mak encik memang tak suka kemana-mana kalau rehat panjang ni kecuali kena keluar hantar dan menjemput anak balik dari sekolah. Mak encik memang suka menghabiskan masa bersendiri di depan laptop sambil menonton apa saja citer kegemaran mak encik. Dulu ada juga kengkawan yang rajin ajak keluar bila rehat panjang ni, tapi bila mak encik asyik menolak aje, lama kelamaan dia orang pun boring nak mengajak, muahaha.

You know why mak encik suka sangat melayan perasaan sendiri di waktu rehat nan panjang ni ? Sebab nya, dah lah kat rumah tu sentiasa masa mak encik dipenuhi dengan pelbagai kerja yang perlu diselesaikan, maka nya, bila waktu rehat panjang ni lah, mak encik boleh sesuka hati berehat buat apa sahaja yang mak encik suka. Jarang sangat mak encik menghabiskan masa rehat yang panjang ni kat luar kecuali betul-betul ada keperluan untuk berbuat demikian. Segala barang dapur semua nya mak encik selalu beli masa hujung minggu.


Tepat jam 12.15 aje, mesti padamkan lampu, mari mengadap desktop sambil menikmati bekalan yang dibawa dari rumah, hrmmm, memang syiok lagi best. Bila 2.45 petang aje, terus siap sedia sambung kerja macam biasa. Ni kalau dah keluar, tak tentu boleh balik on time, kena ambil masa lagi untuk solat, pukul berapa nak start sambung buat kerja semula, huhu.


Bekalan penuh kasih sayang dari bonda mak encik. Ada rendang udang, ikan cencaru sumbat belakang dan sambal tempoyak. Sedapnya. Ye, kicap tu memang over, selagi tak hitam menutup nasi tu memang mak encik akan tuang dan tuang dan tuang :)


Kari ayam, ulam timun dan sambal tempoyak. Mengadap citer hantu tahun 80 an, Sundel Bolong, sambil makan sambil pandang kiri kanan, tak ke pandai namanya, muahaha.

Sabtu dan Ahad ni rumah mak encik takde air, moh ke sungai membasuh kain baju dan kasut sekolah anak-anak, saya sayang Selangor, percayalah !!!!!

Wednesday, April 23, 2014

CERITA SEMALAM & HARI INI

As salam semua.

Semalam kan, mak encik attend Kursus Pengucapan Awam & Pengacaraan Majlis, hari ni pun ada, tu yang sibuk bebenor ni, dengan kerja hakiki di office, dengan attend kursus, dengan Mr.R yang sibuk stock take minggu ni, mak encik kena settlekan ambil kesemua anak-anak di petang hari, wuiiiii, di tambah dengan catuan air, pastu nak kena masak dinner on time, semuanya membuatkan mak encik terkejar-kejar dan selamat beradu tepat jam 10 malam tadi, pagi ni rasa fresh giler, terbuntang buntang mata ni, muahaha.

Kursus ni best betul, semalam, masa dia suruh semua peserta berucap mengikut skrip yang diberikan, lepas tu penceramah akan terus bagi komen masa tu juga, terasa macam masuk audition Kilauan Emas kena kondem dengan juri, muahaha. Boleh dia kata, mak encik ni mesti garang orang nya, baca skrip pun intonasi tu kedengaran garang, muahaha, apsal bijak sangat penceramah ni menganalisa mak encik.

Pagi ni lagi best oii, ada shooting untuk semua peserta kursus, berucap menggunakan skrip yang disediakan sendiri, petang nanti akan ada sesi tayangan semua klip video. Mari berdoa supaya mak encik akan nampak flawless dan tidak tergagap gagap masa tu, muahaha.

Bye bye korang, gi sambung buat kerja ehhh.



Monday, April 21, 2014

WUHOOO !

As salam semua.

Wuhooo ! Semalam air mula ada dalam pukul 11 pagi, macam biasa, bila baru nak ada, kecik aje lah pengalirannya tu, maka nya kena lah bertabah dan bersabar sekiranya benar bagai di kata catuan akan berlanjutan sehingga Ramadhan, ikon air mata meleleh kat pipi si tembam, muahaha.


Ini antara menu di kala catuan melanda, perlu masak seringkas yang mungkin, tapi perlu sedap, hahah. Saya masak tomyam, sotong kunyit dan goreng telur dadar aje, cukup lah tu. Saya boleh bayangkan kalau catuan di bulan puasa, saya masak satu jenis lauk berkuah dan sejenis sayuran sahaja, sebab air memang banyak diperlukan ketika memasak, dengan mencuci bahan-bahan masakan, dengan periuk kuali belanga, pinggan makan cawan semua boleh lah gunakan yang pakai buang, periuk belanga mana nak ada nya !

Ni dah seminggu lori sampah tak datang pungut sampah, sila bayangkan tempat sampah di rumah orang yang rajin masak macam saya ni, ikon angkat kening sambil kenyit kenyit mata, hahah, dugaan lagi tu, ehh by the way, saya sayang Selangor, tetiba bayangkan ikon jelir lidah, ok bai !

Thursday, April 17, 2014

HAKEEM

As salam semua.

Akish, engko ni memang tau, takde entry, baru lah engko gheti nak tinggalkan komen kan, kalau tak tu memang tak nampak jejak engko kan, muahaha. Tq Akish, tanpa Akish, kuranglah sorang geng akak kat blog ni :) Siapa Akish ? Tak payah tahu lah ehh, cerita pun nanti bukan nya korang kenal pun, muahaha.


Derr, handsome sangat ke buat rambut macam tu, siap ber gold dust bagai. Sakit pulak hati mak encik menengoknya, tak berkenan wei ! Ni kerja Mr.R dengan angah dia, di bawak nya budak kecik ni pergi salon gunting rambut pastu dibiarkan nya tukang gunting tu ber eksperimen dengan rambut budak kecik ni. Mak encik tak suka gaya rambut cenggini, mak encik suka gaya rambut anak mak encik macam good good aje, muahaha.


Kemain rambut pacak bagai, dia tak nak basuh rambut sampai ke malam ok, nasib baik tak request tidur bersandar, muahaha.


Ni dia rupa sebenar Hakeem, nampak aje macho macam gambar kat atas tu, tapi sebenarnya pencinta puting, muahaha. Meronda naik motor pun nak hisap puting, susah betul dia ni, dah masuk 4 tahun pun masih susah nak tinggalkan puting, lagi dia suka puting tu 24 jam ada dalam mulut dia. Mak encik nak cuba petua kawan mak encik bagi, letak cili dengan asam jawa kat puting tu dan tengok reaksi dia, apa jadi nanti mak encik citer ehhh.