Wednesday, October 1, 2014

BEBELAN OKTOBER

As salam semua.

Dah 1 Oktober hari ni, cepat cepat cepat cepatnya masa berlalu, lagi 2 bulan aje nak melangkah ke 2015, percayalah, 2 bulan tu rasa macam 2 minggu aje sekarang ni, tak sempat nak pejam celik banyak kali, tup tup dah sampai masanya. Amacam ? Dah masuk Oktober ni, banyak benda berfaedah tak yang kita semua dah buat ? Mak encik ni macam banyak benda tak berfaedah aje dari yang berfaedah, muahaha.

Hari ni takde gambar yang nak di share bersama. Hari ni cuma nak membebel aje.  Sekarang ni, anak-anak semua tengah sibuk nak periksa, macam biasa lah, bila dia orang yang nak periksa, mama mesti kena membebel lebih sikit suruh baca buku. Kalau tak membebel, tak baca buku, acaner tu, balik-balik nampak macam mama aje yang suka membebel, padahal korang yang memaksa mama untuk membebel, ngerti ? 

Hari tu ada kawan tanya, apa yang saya praktik kan kat anak-anak sebab semuanya nampak mendengar kata. Iye ke mendengar kata ? Hakikatnya, mak encik aje yang tahu, hahah. Setakat ini, alhamdulillah, memang apa yang saya cakap, dia orang nak dengar, bila dia orang tanya dan ada yang saya kata tak boleh dengan alasan yang kukuh, dia orang boleh terima. Masa dia orang kecil lagi dulu saya memang dah bertegas dengan dia orang, maka nya sampai ke besar dia orang dah biasa lah kot, dia orang pun tak koser nak dengar mama membebel, maka nya, mendengar kata adalah jalan terbaik untuk membuatkan mama diam, hahah.

Kak long tu dah 17 tahun, setakat ni saya belum bagi pelepasan untuk dia keluar dengan kawan-kawan setiap minggu. Saya selalu beri kelonggaran masa cuti sekolah untuk aktiviti dia dengan kawan-kawan nak tengok wayang dan sebagainya. Itu pun pergi berhantar, balik berjemput. Lepas habis SPM nanti, dengan suka cita nya saya akan beri kelonggaran pada kak long. Sampai bila saya nak mengekor aje dia, esok lusa saya harus lepaskan dia jugak. Insyallah, saya percaya, berkat asuhan, didikan dan doa dari mama, kak long dan adik-adik tahu jaga diri masing-masing, tahu beza kan mana yang baik, mana yang tidak.

Angah pulak 14 tahun, ada kawan-kawan dia yang dah pandai naik motor walaupun belum ada lesen, banyak kali dah saya pesan dengan dia, kalau ada kawan yang ajak naik, tolong jangan naik sebab mama tak nak ada masalah di kemudian hari, setiap kali saya cakap, dia akan angguk kan kepala tanda faham lah tu, tapi kalau di belakang saya dia nak buat jugak, saya pun tak boleh nak buat apa kan. Sebab itu saya perlu percaya yang berkat asuhan, didikan dan doa dari saya, supaya dia tidak buat perkara yang saya tidak suka. Dah ada lesen motor dan kereta nanti, mana angah nak pergi, angah pergilah, masa masih bersekolah ni, buat lah cara seperti budak sekolah.

Kawan saya selalu komplen anak-anak dia orang suka menjawab balik, itu perkara biasa, anak-anak saya pun sama, cuma nya anak-anak saya menjawab balik di dalam hati, hahah. 

Udah lah ye, panjang nau dah bebelan mak encik ni hah.

 

Friday, September 26, 2014

SEBAB SAYANG

As salam semua.

Bila nak bercerita bab solat ni memang selalu rasa serba salah, takut dengan persepsi orang yang akan cakap kita ni macam bagus, macam lah solehah sangat, macam lah betul sangat, memang takut dengan kejian orang lain di dalam hati. Tapi bila dah semakin berusia ni, perasaan nak saling ingat mengingati tu semakin tebal sebab saya dulu pun pernah muda, pernah lalui apa yang anak muda lalui sekarang. Saya pun liat juga bab solat ni masa seusia dengan dia orang, terus terang cakap, sampai sekarang dah berumur 40 tahun ni pun, kalau di ikutkan hasutan syaitan, memang ke laut jugak 5 waktu sehari semalam tu, akan tetapi, kita selalu lah berdoa dan sematkan di dalam hati untuk istiqamah, bak kata ustazah, paling senang nak lawan hasutan syaitan, selalu amalkan solat di awal waktu, dengar aje azan tu, cepat cepat lah ambil wuduk dan bersedialah untuk solat, insyaallah, lapang aje dada bila dah bersolat :)


Memang benar memang tepat. Banyak dah saya tengok dengan mata sendiri. 


Iye kawan-kawan, solat lah jawapannya untuk semua. Apa pun bermula dengan cara kita menjaga solat kita.

Nak diikutkan kerja kita ni, sampai bila bila pun tak akan habis, semuanya nak disiapkan awal sebab urgent urgent urgent, sampaikan waktu solat pun dilewat lewat kan. Takpe, mulai sekarang, apa pun kerja bertimbun yang ada depan mata tu, bila masuk aje waktu, kita solat dulu ye, dah solat nanti, siap kan lah kerja yang patut tu.

Sama sama lah kita berubah ke arah yang lebih baik ye dan sentiasa istiqamah. Sayang semua.

Wednesday, September 24, 2014

TAJUKNYA ADALAH MAKANAN

As salam semua.

Amboi amboi amboi, kita orang Selangor dapat menteri besar baru. Mak encik berharap semoga Selangor akan terus maju dan maju dan maju, aamiin.

Makin ramai yang dah tak update blog, makin lama makin suram, tak kisah lah tu, mak encik update juga, ibarat tulis diari di alam maya, esok lusa tulat boleh baca balik.


Mr.R sorang aje tak berapa suka nasi impit, kita orang yang lain kat rumah tu, kalau dari pagi membawa ke malam makan nasi impit pun takde hal. Saya buat kuah lodeh ikut citarasa saya, letak tempe banyak-banyak, kacang panjang, suhun dan fucuk sahaja. Masak kuah kacang, rebus telur, bila digandingkan, perghh, meletop sedapnya kat anak tekak saya.


Tomyam ikut citarasa saya jugaklah, hanya ada kacan buncis, cendawan, cili padi, kobis bunga, bawang besar dan tomato. Rencah nya saya letak ayam. Masak nasi dan celur bihun, seperiuk besar boleh licin dibuatnya.


Sambal kerang. Puas saya dengan kak long menikmati kerang tu sebab yang lain tu kurang suka, dia orang makan sambal nya aje.


Bawa bekal mihun goreng. Alhamdulillah, sampai ke hari ni saya masih bawa bekal sarapan dan lunch ke office. Mr.R dan anak-anak saya bekalkan sarapan aje sebab dia orang tak nak bekalan untuk lunch, layankan aje.


Nasi lemak simple. Banyak betul nasi mak encik dalam pinggan ni, muahaha.


Pulut kuning dan rendang daging air tangan mak mertua, pejam pejam mata menikmatinya.


Mangga, jambu batu dan jambu madu. Taburkan serbuk asam dan gula. Makan berebut rebut dengan anak-anak, memang best.

Dah kenyang tengok gambar makanan kan, jom sambung buat kerja :)

Monday, September 22, 2014

PENYAKIT OII

As salam semua.

Apa daa, pepagi dah cerita pasal penyakit. Orang nak bagi aura positif nak menghadap kerja di hari Isnin ye, mak encik pulak tetiba bagi tajuk penyakit, hahah.

Iye, mak encik ada penyakit serius mengenai masalah nan satu ini, sakit hati bila tengok keadaan bersepah, paling serius penyakit nya adalah, mesti nak susun dan kemas ikut cita rasa mak encik, kalau orang lain buat, rasa berbulu aje biji mata ni menengok, ada aje tak kena cara susunan nya tu, meh sini mak encik buat, confirm tak berbulu biji mata, hahah. 

Nasib baik lah, rakan sekerja kat office ni semua nya sangat membantu, mak encik cakap aje, nak macam ni macam tu, pandai lah dia orang buat kan nanti, bagi arahan memang best. Kalau dia orang menyampah, lantak situ, tanggung lah dosa kutuk mak encik di dalam hati, muahaha.


Antara ruang di stor office. Kita orang dah order rak, cuma tunggu nak di susun atur semula aje. Cakap memang senang, susun aje, tapi nak memula kan nya tu, alahai, kena kuat semangat. Mana tak nya, semua barang-barang ni kena di bawa keluar dulu, bawa masuk rak dan susun semula di atas setiap rak.  Bila dah di susun tu, banyak aje barang yang tak diperlukan sebenarnya, lagi lah mak encik suka, campak campak campak aje lah kerja nya, lagi senang nak kemas lepas tu.


Sedap betul mata mak encik memandang, kalau mata korang kata tak sedap, lantak situ, hahah. Puas hati mengemas dari pagi hingga ke petang bila tengok hasilnya sangat lah menakjubkan, tepuk bahu sendiri. Terima kasih kat jejaka tampan yang gagah perkasa seramai 3 orang yang membantu dari mula sampai habis. Lepas ni siapa buat sepah, mak encik ketuk tangan dia dengan pembaris !!

Penyakit mak encik dah sampai ni, sakit mata nengok cubical kawan yang bersepah, rasa nak suruh dia tolong tepi sikit tepi sikit tepi sikit dan mak encik nak tolong kemas tempat dia, help help help.