Tuesday, March 31, 2015

NASIB LAH KORANG

As salam semua.

Esok dah bulan April wei, apa yang dah dibuat dalam 3 bulan ni macam hrmmm aje, hahah. Minggu lepas office kami ada Sanggar Kerja di Teluk Gorek, Mersing, Johor. 

Perjalanan kemain jauh, kematu pungkoq duduk dalam bas mini tu, dah lah sampai sana tiada talian internet, tiada tv, padan muka memasing, terkulat kulat pandang dinding, muahaha. 


Aktiviti pagi di mulakan dengan bersenam bersama kengkawan, cer tengok tangan memasing, sorang dah ke atas, sorang kat tengah, sorang dah macam kungfu shaolin, hahah.


Ni masa belajar step poco-poco. Banyak yang ke laut dari yang eloknya, nampak sangat tak rajin bersenam memasing, hahah.


Nak sangat mak encik mbam mbam ni berdiri kat depan kan, nasib lah korang, ikut aje lah step membukan dari dia, hahah. Lawak lawak, bantai aje step apa yang ada, yang penting semua mengikut, kalau ke laut, ke laut lah semuanya, adoiyai, lawak wei.

Kengkawan mak encik semua sporting, sorang buat part warming up, pastu aerobik, pastu poco poco, pastu cooling down, pastu dah penat berpeluh peluh, sambung pulak makan gelak gelak kat kantin, dijamin tak ada yang akan kurus kalau mak encik yang jadi instructornya, hahah.


Wednesday, March 25, 2015

BEKAL

As salam semua.

Untuk entry sebelum ni, pada yang nak ikut jejak langkah saya mendidik anak membantu dalam kerja-kerja rumah di usia awal, dipersilakan sesangat, umur 7 tahun tu dah  boleh sangat minta bantu macam-macam, bagi lah token untuk dia orang lepas dah tolong tu, nanti suka lah dia orang, jangan di layan sangat sok sek sok sek orang di persekitaran yang akan cakap kesian kat anak, nak dera anak ke ??? buat aje, nanti esok lusa kita yang senang dik, orang luar tu bukan nak tolong kita pun kan kan kan. Tapi yang terpaling penting, berpada pada lah jugak nak suruh dia orang tu ye, jangan lah umur 7 tahun tu korang suruh buat kerja budak umur 17 tahun, hihi.

Korang suka bawa bekal ? Saya terpaling suka bawa bekal, di samping sangat menjimatkan perbelanjaan harian saya dan anak-anak, ianya juga dijamin sedap mengikut piawaian tekak sendiri, gitu !


Bekal ni saya namakan : roti sosej mbam mbam dilimpahi dengan sos kasih sayang, giler panjang nama dia, hahah. Senang sesangat nak buat oiii, rebus sosej, potong roti di tengah, sapu marjerin, letak salad & hirisan tomato, letak kan sosej, sapukan mayonis, sos thousand island dan sos cili, siap, dua kali ngap aje saya makan, hebat tak hebat, hahah.


Nasi goreng kampung dengan cili padi pedas meletup tup tup. Kat rumah tu Hakeem sorang aje tak bawa bekal sebab tadika dia punya menu memang sedap sedap, ada bubur nasi lah, mihun goreng, kuey teow goreng, saya tak payah risau lagi, siap cikgu bagi dengan buah-buahan lagi, ohh saya suka tadika itu, saya bagi 5 bintang, hihi.

Beg bekal saya memang complete dengan bekalan pagi, lunch, buah-buahan, air kangen dan juga kudap-kudapan di waktu petang, oleh itu, dana tabung saya telah dinaikkan ke 20 ringgit sehari, cukup setahun, saya dah boleh beli loket rantai sebesar ibu jari, muahaha.


Monday, March 23, 2015

BORAK ANAK-ANAK

As salam semua.

Dah habis dah cuti sekolah, siap lah kena bangun awal nak siapkan itu ini, padan muka tak boleh nak terhegeh hegeh lagi, kata ku pada diri ku sendiri, muahaha.


2 orang geng mama, beza umur 9 tahun, tak berapa nak boleh ngam kalau nak berkongsi rahsia dan cerita sebab si adik tak pandai simpan rahsia, hahah, kalau nak berkongsi bab lain tak apa. Ada ke anak korang yang tak bertekak bergaduh manja kat rumah tu, ada ke ? Kalau ada, beruntungnya korang, kat rumah saya, 4 beradik, dari yang besar membawa ke yang kecil semua nya rajin menyakat, mana suara mak encik tak famous kat area tu, muahaha.

Sekarang pergi balik kerja dengan kak long, so banyak benda kita orang boleh share dalam kereta sama-sama, kalau ada rezeki dia sambung belajar lepas ni, hilanglah orang kuat mama kat rumah tu sebab kak long sangat boleh diharap nak membantu urusan mama di rumah, sekarang pun dah banyak train angah nak tolong sesama uruskan kerja kerja di rumah, setakat nak masak nasi, mesin baju, ampai baju, angkat baju, lipat baju, semua dah boleh diharap sangat dah angah tu. Asal kan setiap hari mesti tinggalkan nota untuk dia, kalau tak memang dia lupa nak tolong semua tu.

Setiap hujung minggu, kak long akan tolong gosok kan baju Mimi dan angah pulak gosok kan baju Hakeem, lepas tu masing-masing akan dapat elaun dari mama dengan babah. Elaun sebagai pembakar semangat dia orang yang rajin membantu disamping dia orang dapat menabung membeli barangan keperluan dia orang :)

Saya banyak belajar supaya melatih anak-anak dari awal untuk membantu dalam membuat kerja-kerja rumah dan sekarang memang saya dah nampak hasilnya, alhamdulillah.


Monday, March 16, 2015

SIMPLE ITU SHIBAM

As salam semua.

Cuti sekolah wei, yeahhh, singkat pun tak mengapa, cukup membuatkan mak encik happy happy happy ! 

Jom nak citer pasal makan, biasa lah blog mak encik,  mesti citer pasal makan aje, nak citer pasal gosip, tak baik ohhh, nak citer pasal opis, bosan kot, hahah.

Mak encik memang pencinta simple, apa aje yang dibuat selalu suka yang simple, suka masak yang simple lagi mudah, pakaian pun suka yang simple sedap mata memandang, untuk rumah pun sama, tak suka dinding dan ruang yang penuh dengan pelbagai hiasan, mak encik suka kosong simple macam tak ada barang, nampak luas sedap mata mak encik memandang, tengok porch orang lain bergayut gayut pasu pokok hijau menjalar sana sini, mak encik yang pening, teruk punya kes wei.


Menu udang goreng kunyit, simple yang amat, Mimi pun boleh masak ni. Serius very the simple, macam ni cara gaya nya mak encik masak, 4 ulas bawang putih dihiris, 1 labu bawang besar kuning dihiris, tumis kan dalam minyak yang sedikit, naik bau, masukkan udang, letak sikit serbuk kunyit, tambahkan 1/2 kiub ikan bilis knorr, mak encik suka pedas, makanya masukkan cili padi, perisakan dengan garam, last sekali masukkan tomato atau apa sahaja sayur yang korang suka. Siap.


Tomyam ayam + sayur sayuran. Itu kak long yang masak, setakat sup sayur, tomyam, sup ayam, goreng sayur ikan ayam bagai dah boleh sangat lah. Masak asam pedas atau sambal masih fail lagi setakat ni. Okay sangat dah tu kak long, mama masa sebaya awak dulu tahu makan aje, hahah.


Ayam goreng berlada. Hai Lija, mak encik masak lauk kegemaran awak, berlado berlado berlado, hahah. Nak masak sambal ni kita kena pastikan cili tu betul betul masak atau garing kaedahnya, baru lah sambal kita tu nanti jadi sedap.

Jom buat kerja. Tata u alls.