Monday, May 9, 2016

MANA BOLEH HIDUP TANPA NASI

As salam semua.

Mak encik dan nasi ibarat isi dan kuku, irama dan lagu, aur dengan tebing. Ramai lah kengkawan dok cakap, kalau nak slim cepat, nak kurus, nak kebabom, jangan ambil nasi. Gantikan nasi dengan bla bla bla bla. 

Takpe lah kengkawan, korang nak kurus, pergi lah kurus dulu, mak encik tetap nak makan nasi, hahah. Takpe lah turun 1kg sebulan pun, ambil masa setahun nak buang 10kg lelemak dari badan mak encik ni, tetap rela, janji boleh makan nasi. Tak makan nasi boleh buat lutut gigil, mood kelaut, emosi tak stabil, gundah gulana, hah nampak tak komplikasi dia wei, hahah.


Bezanya sekarang, mula belajar makan nasi tak sebanyak macam dulu. Kalau dulu dulu, selagi tak penuh bekas merah tu dengan nasi, selagi tu lah mak encik letak dan tanpa rasa bersalah akan habiskan tanpa was-was :P

Sekarang ni tengah melatih perut ni untuk tidak meragam bila mak encik tak makan malam. Baru berjaya dalam masa dua bulan ni dan tidak dinafikan impak tidak mengambil makan malam memang lebih mempercepatkan proses penurunan berat badan. Bersenam tetap diteruskan 4 kali seminggu dan semoga mak encik terus istiqamah :)


Monday, April 25, 2016

MISI 2016 DI TERUSKAN

As salam semua.

Sabtu Ahad yang penuh dengan aktiviti. Mak encik kena lah pandai curi masa untuk diri sendiri. Tq to Mr.R yang sangat memahami, petang Sabtu tu dia bawak semua bebudak keluar dan dapatlah mak encik berehat melayan perasaan dengan drama korea, hihi. 


Misi 2016 memang nak kekal sihat berstamina gitu. So dari tahun lepas memang tak pernah miss join senamrobik dengan kengkawan. Mana nak dapat kat tempat lain yang tempat kerja nya sediakan kemudahan untuk kakitangan beriadah, semua nya percuma, antara malas dengan rajin nak join aje. Senamrobik setiap hari Isnin, Selasa dan Rabu. Khamis rehat dan Jumaat pula ada aqua robik di kolam renang, yang ni cuma perlu bayar RM5 sahaja untuk akses ke kolam renang :)

Alhamdulillah, bila rajin bersenam, diri sendiri sahaja yang akan tahu kebaikan nya. Mak encik dah tak mudah mengah, berat badan pun dah mula menyusut dan terpaling best sakit tumit sebelum ni pun dah takde, syukur :) 

Wednesday, April 6, 2016

PUJAAN HATI SANGAT NI

As salam semua.

Dah 5 April pun hari ni. U alls dah habis ganti puasa ke belum ? 


Kita orang sefamily memang pencinta nasi arab. Kalau diikutkan hati dan perasaan ni, setiap hari makan nasi arab pun boleh sangat. Sampai sekarang, tak pernah sekali pun masak nasi arab, sebab mak encik rasa renyah pulak bahan yang diperlukan tu. Sungguhpun ada member cakap ala senang kacang aje masak nasi arab, apsal mak encik tetap rasa remeh !! Senang cerita, bila teringin tu, pergi aje lah makan di restoran.


Kebab. Sedap sangat ni. Kalau dah makan masa lunch, kenyang dia tu membawa sampai ke malam.

Sekian.

Thursday, March 24, 2016

BIAR LAMBAT JANJI SEDAR

As salam semua.

Apa khabar u alls ? Semoga semuanya baik baik aje macam mak encik ye.

Tahun ni mak encik menginjak ke 42 tahun. Selalu aje ada baca info mengenai pelbagai penyakit yang akan mudah singgah tatkala menginjak usia 40 tahun. Huhu. Family background mak encik pulak, memang memacam penyakit merbahaya ada, darah tinggi kencing manis tu macam dah biasa sangat dah, kanser payudara, kanser tulang, sakit jantung semua nya ada. Kesimpulan nya, memang kena ambil tahu tentang kesihatan dengan serius. Mencegah lebih baik dari mengubati kata orang bijak pandai :)


Memang tahu, selalu jugak baca pasal bersenam 3 kali seminggu adalah baik untuk kesihatan tubuh badan. Tapi seriously u alls, dari kecik sampai ke besar macam ni, memang mak encik malas sungguh nak bersenam, rasa berat betul nak mulakan. Kalau dulu setahun sekali pun tak tentu ada masa nak bersenam, memang malas tahap tertinggi.

Nak dijadikan cerita, masa mak encik buat check up tahunan, masa tu umur 35 tahun, bacaan gula dan darah tidak memuaskan, disamping masalah obesiti yang memang menjadi masalah hakiki kat mak encik ni. Bermula dari situ, baru lah mak encik terhegeh hegeh nak mulakan aktiviti senaman ni sebagai satu aktiviti wajib.  Bermula dari sekali seminggu turun padang dengan anak-anak, lepas tu perlahan lahan merancakkan lagi aktiviti bersenam ni.

Hanya 3 tahun kebelakangan ni yang mak encik betul betul konsisten amalkan bersenam 3 kali seminggu, dan alhamdulillah, bacaan gula dan darah menjadi normal, kadar obesiti ada penurunan walaupun masih dalam lingkungan obes.  Kalaulah dari zaman dahulu kala mak encik mengamalkan aktiviti senaman ni, dah tentu dah dapat sama bayang bayang mak encik macam bayang bayang Ziana Zain, hahah.

Dua bulan lepas, satu lagi aktiviti baru, kali ni bersenam dalam kolam renang atau aqua aerobik, memang mencabar nak bersenam dalam kolam renang tu. Moga mak encik terus istiqamah dalam menjalani aktiviti untuk menjaga kesihatan ni. Kita berusaha, selain nya serahkan pada yang berkuasa :)

Selamat berhujung minggu semua :)