Friday, July 30, 2010

RESEPI AYAM GORENG KICAP SIMPLE

Salam.

Dah lama giler tak buat sarapan masa weekday, selalu weekend je baru sebok2 buat sarapan ni, tapi kali ni kena buat jugak sebab si debab dah mengidam nak bawak roti celup telur ni ke sekolah. Dari malam tu dok bisik2 kat saya nak bawak roti ni, memang sekolah dia ada bagi makanan untuk sarapan pagi tapi dia still nak bawak jugak, so saya layan kan aje.


Tak banyak pun saya buat, 3 keping je dan siap potong2 kan untuk dia bawak ke sekolah, dia bawak separuh, yang selebihnya saya lah yang ngap. Kali ni terlebih efisien ye kawan2, lepas dah celup kan telur tu dan letakkan dalam kuali saya taburkan sedikit pepper, itu yang nampak berbintik2 hitam dan rasanya memang lebih sedap lah.


Ini sup sayur carrot + fishcake + fishball yang di masak kelmarin. Dulu2 masa saya bersekolah menengah kan, saya dalam aliran Sains Rumah Tangga, memang ada di ajar cara2 buat fishball ni, selalunya kena gunakan ikan tenggiri lah, tapi yang kat gambar ni saya beli fishball yang dah siap je, mana ada masa nak buat fishball buatan sendiri wei (sila terima lah alasan klise ni, hihi)


Ayam goreng berkicap, saya sengaja tak nak buat kuah nya banyak2, ye lah dah ada sup sayur yang berkuah kan, yang ni saya campurkan dengan ubi kentang bergoreng dan cili api yang di tabur macam tu je, biar kurang pedasnya, kalau tak nanti si debab tak boleh nak menikmatinya pulak. Ayam ni saya goreng kan dulu dan digaulkan dengan serbuk kunyit dan serbuk kari, so rasa dia lainlah sikit, baru sedap kan kan kan.


Tidak ketinggalan sebagai pembuka selera malam tu, telur masin laaaa. Saya dah beli banyak stok untuk bekalan bersahur dan berbuka puasa nanti, memang lumrah kat umah saya ni bila bulan puasa tiba je, stok soohoon, ikan masin dan telur masin mesti kena lebih dari biasa, lauk2 macam ni lah pembuka selera untuk bersahur. Seingat saya, lauk bersantan langsung tak pernah di masak semasa bersahur mahupun berbuka, cepat muak katanya.

Saya nak share resepi ayam goreng kicap yang simple tu :

1/2 ekor ayam (digaram kunyit kan dan digoreng terlebih dahulu)
1 biji bawang besar kuning
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Kicap manis
Kicap masin
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
Sedikit air
6 batang cili api (jika suka pedas)

Cara-cara nya :

Panaskan minyak secukupnya, tumiskan halia sehingga garing, masukkan bawang merah dan bawang putih, kacau sehingga naik bau nya, masukkan sedikit air, kicap manis, kicap masin, sos tomato dan sos cili, gaul hingga sebati. Akhir sekali masukkan ayam yang dah digoreng terlebih dahulu dan sedia untuk dihidang. Kalau suka berkuah, tambahkan lagi kuantiti air.

Sekian.


Thursday, July 29, 2010

BUAT SESIAP KAT RUMAH LAH

Salam.

Kawan kawan yang ada sifat penyabar memang bagus. Saya ni sifat penyabar tu memang ada, cuma peratusan dia sikit bebenor, peratusan kurang sabar dan cepat marah tu lagi tinggi dari segala galanya. So, perangai orang yang kurang sabar ni memang tak molek, bughuk weh, tapi acik redho je.

Kawan2 sekalian, kalau korang yang selalu hantar anak ke sekolah tu, siap2 kan lah bagi duit kat anak, peluk cium siap2 dulu, nak bagi pesanan panjang berjela pun boleh, semua pun boleh, tapi ko buat lah kat umah sebelum menghantar anak ke sekolah tu, janganlah ko nak buat tu semua kat depan pagar sekolah ni, mak bapak lain, ramai lagi yang berderet nak turunkan anak ni. Tu belum ko jumpa yang anak dia bye bye kat mak bapak dia 2, 3 kali pandang, yang mak bapak ni pulak, selagi anak dia tak bye bye banyak kali macam tu, dia buat bodo je menunggu kat situ. Ada yang berenti tengah2 jalan tu, pastu baru nak bukak bonet, nak keluarkan beg, bersalam, seluk poket nak bagi duit, alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, tensen gue.

Mana saya tak angin satu badan, balik2 ko buat adegan nak peluk, nak salam, nak bagi duit ni betul2 kat depan tu, kalau ko parking jauh2 sikit, tak mengganggu lalu lintas ni, mana ada orang nak bebel. Ko nak peluk anak, nak bagi anak minum, makan semua nya boleh, tapi pergi cari parking elok2, cantik2 lah. Ye ye ye, saya tahu korang ibu bapa penyayang, saya pun penyayang jugaklah, tapi dah siap2 peluk cium kiss2 bagai dari dalam kereta sebelum nak bergerak ke sekolah tu, sampai depan pagar, anak bukak pintu, tutup pintu kereta, zass saya terus jalan daa.

Sekian luahan hati ibu penyayang yang kiss2 anak siap2 dari rumah. Byeeee

DUK PARKING ELOK2 PUN KENA JUGAK

Salam.

Begini lah nasib golongan marhaen seperti saya kat opis ni, kalau pegawai2 tu semuanya ada parking lot masing2, saya ni, kalau cepat, adalah satu dua tempat yang di kira selamat untuk di parking, kalau lambat, sendiri mahu ingat !

Hari tu sehari suntuk saya tak keluar dari opis, kebetulan anak2 balik sekolah di jemput oleh adik saya, lunch pun kat pantry opis je, so memang tak kemana2. Tup tup masa nak balik tu, nengok2 kereta mercskancil bermata bulat 850 cc saya dah bercalar balar gini. Huhhhh, sebelum ni bercalar sikit pun takde tau, sekarang ko tengok, siap ada effect warna biru lagi dan saya suspect kereta kesayangan saya ni di gesel oleh bas besar gedabak tu. Tak payah lah buat kerja bodoh nak tanya pak guard tu, kompom jawapan standard dia : entahlah puan, saya pun tak perasan !

Ye ye ye, saya tahu, korang cakap, alahhhhhhhhhhh bercalar sikit macam ni pun nak heboh gebang kat blog, apa ko susah hati, saya yang tempek gambar dan buat entry kan, so, korang baca je lah, hahahhahahah.

Mana nak parking lagi lepas ni, nak bawak helikopter, tempat nak landing takde pulak, muahaha.

Wednesday, July 28, 2010

AWANA GENTING : SELESA & BEST !

Salam.

Masa mula dapat tahu yang kawan2 opis semua ada bengkel di Awana Genting, semuanya mengeluh sebab malas nak bersama2 dengan bos besau punya bos. Biasa lah, kalau fikir yang negatif dulu baru best sebab kita dah bersiap sedia dengan kemungkinan nya kan, di pendek kan citer, aktiviti yang dia orang buat kat sana hari tu semuanya best dan padat.

So gambar2 di bawah adalah suasana bilik kita orang hari tu, memang luas dan selesa. Paling penting, kebersihan dia tu memang first class lah.

Saya sebilik dengan Sue Vogue, sampai2 je terus snap gambar dulu. Sampai pun dah lambat, jadi nya timing semua dah ke laut, kelam kelibut check in dan kena keluar balik untuk standby tunggu bas nak ke puncak Genting, ada dinner kat sana.


Luas, bersih dan cantik sungguh bilik dia.


View bilik air, memang selesa.

Katil tempat saya dan Sue Vogue beradu.


Suasana kat tempat makan malam tu, nama restoran ni saya tak tahu langsung, nampak makanan je masa tu, tak koser nak tengok2 nama. Macam biasa lah buffet nya memanglah pelbagai dan mantap.


Ini pulak suasana cafe di Awana Genting, breakfast dan lunch keesokan harinya kat sinilah. Pilihan makanan nya terhad lah.


View di swimming pool yang kami tidak berkesempatan untuk menunjukkan skill renang kuak lentang, kuak kupu kupu mahupun aksi renang bebas sebab kesuntukan masa.

Tak sangka jugak, aktiviti berflying fox tu adalah best, kagum betul sebab saya mencabar keupayaan diri sendiri dan ternyata ianya memang best terbuai2 kat tempat tinggi, masa je tak cukup hari tu, kalau di ikutkan, mahu saya ulang dua tiga kali buat benda yang sama, ohhhhh, gambar takde sebab kamera man sakit bahu hari tu, so dia takde mood nak amik gambar setiap orang berflying fox.

Yang pasti, saya akan kembali semula ke Awana Genting untuk percutian keluarga kami. Daaaa

KAMI SPESIS : PENCINTA DURIAN

Salam.

Kita orang sefamili memang sehati sejiwa, sekentut sebau sama2 suka makan durian. Kak long lah paling terror dari semua orang, sebab masa saya pregnantkan dia, hampir setiap minggu saya makan durian, so dari dia baby lagi, asal dia nangis je saya akan suap kan durian dan dia akan diam, hahahhaha, sila percaya statement tu tidak benar ye.

Best giler lah isi durian ni hari tu, kebetulan sangat, semua isi dia memang semenggah, takde yang busuk pun, semua enak dimakan begitu sajaaaaaa. Yang tembam berisi kuning ni saya dah standby untuk simpan dalam freezer untuk jadikan dia sebagai aiskrim durian, tak percaya ? Korang boleh cuba ok, amik lah berapa banyak yang korang nak, masuk kan dalam bekas yang bertutup dan simpan kat tempat sejuk beku tu, besok cuba korang keluarkan dan makan, memang sedap, aiskrim berperisa durian asli gitu.

Tak banyak mana pun Mr.R beli hari tu, banyak ni je. Beli petang, malam tu jugak, habis langsai masuk perut dan di aiskrim kan.

Minggu ni projek beli durian lagi, tapi kali ni nak buat bubur dan cekodok durian pulak, kalau rajin nanti saya tempek gambar ye. Udah, bubbyeeee !

Tuesday, July 27, 2010

KALAU MAIN GAME NI, SAYA MESTI JADI BANKER

Salam.

Every weekend, kita orang mesti memperuntukkan masa untuk bersama2 main benda2 yang mendatangkan faedah, last week kita orang main game Life ni, kadang2 Saidina, dam ular lah, dam haji pun ada dan tidak ketinggalan congkak dan batu seremban. Anak2 selalu nya ok, mama dia orang yang over, hahahaha, itu adalah perkara biasa ye kengkawan.

Korang tengok si angah, tak cukup tangan, dengan mulut2 sekali dia pegang duit tu, kalau main game cenggini, saya jadi banker sebab seperti korang sedia maklum, orang scorpio cam saya ni tak suka kepada kekalahan, bisa terbakar hati, hahahhaha, main dengan anak2 pun acik boleh jadi tertekan kalau bankrap ok, dari menerima tekanan hebat sebegitu rupa lebih baik lah saya jadi banker je, kompom banyak duit dari mula sampai habis, muahahhaha.

Tu muka berlagak mimi bila dapat ganjaran dari pihak bank, kerja dia tak habis2 susun duit dan masuk kan dalam poket baju dia tu. Hari tu kak long yang menang, dapat membina keluarga dan mempunyai anak2, tak ketinggalan jugak membeli banyak harta, tahniah kak long, ko dah kaya sekarang ni, tolong jangan abaikan mama ni, hahahhaha.

Lepas ni nak ajak dia orang main teng teng lah, bisa retak lantai porch umah tu, lalalallala.

RESEPI ASAM REBUS IKAN

Salam.

Semalam kan, saya ada baca pesanan ni kat chat box, so saya dedikasi kan resepi ini khas untuk Puan Balkish, ehhhh Akish, ko dah ngidam lauk masam2 ni, tahniah ye Akish, hihi.

So ini resepinya ye :



Bahan2 nya :
  • 5 - 6 batang cili merah
  • (kalau tak nak guna cili hidup, guna cili kering kisar pun boleh jugak ye)
  • 4 ulas bawang kecil
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 1-2 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar ikan bilis 
  • 5 batang bendi / 1/2 batang timun
  • air asam jawa secukupnya
  • air
  • garam secukup rasa
Cara2 nya :

Tumbuk atau kisarkan cili hidup, bawang putih, bawang merah dan ikan bilis. Sediakan periuk dan campurkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dengan air asam jawa dan air biasa, masukkan serai dan daun limau purut, bila dah mendidih, masuk kan ikan (terpulang lah nak gunakan ikan apa ye, tapi selalunya ikan kembong atau ikan selar yang sedap untuk di masak asam rebus ni), bila dah hampir masak, tambahkan garam dan masukkan bendi atau timun, ok dah boleh padam kan api tu, nanti sayur lecur sangat tak sedap ye, dah siap pun, senang kan.

Selamat mencuba.


Monday, July 26, 2010

SUDAH LAH ANGAH, BRAZIL DAH LAMA KALAH

Salam.

Entry ni dah lama giler terperap kat dalam draft ni, saya asik terlepas pandang je, patutnya saya publish kan masa tengah demam world cup dulu, laaaaaa ni baru terhegeh2 nak publish, alaaa, kira halal lah ye, buat koleksi memperbanyakkan entry gitu.

Masa tu bangga giler pakai baju ni sebab dia confident yang Brazil akan masuk final, tup tup, suku akhir pun tak layak, muahhhahahhaha.

Ni ala2 aksi menutup muka sebab malu nak mengaku sokong pasukan yang dah kalah ni lah. Berita terkini angah : gigi dia rongak 3 batang kat depan, now kalau senyum pun bukan main tertib lagi tutup2 mulut, hahhahah.

Tapi jersi ni dah tak boleh di pakai lagi sebab hari tu ada keluar kat paper pasal ada gambar salib kan, so now baju ni dah di bagi kat orang yang boleh memakainya, takpe angah, nanti kita pakai jersi pasukan Malaysia ehhhhhh.

Peace no war !

5 BULAN !

Salam.

Dah 5 bulan dah pun, apa yang 5 bulan ? Ehhhh, korang jangan ingat saya pregnant 5 bulan ye, baby hakeem ni hah yang dah 5 bulan. Sabor lah, anak ke 5 acik on the way, but not so soon laaa, hahahhaha.

Kalau bulan lepas tak payah bawak dia pergi jab, bulan ni dan bulan depan kena bawak, tengok lah, petang ni atau besok je saya bawak dia gi klinik. Dari anak sulung sampai lah sekarang ni, semua urusan ke klinik saya akan uruskan sendiri, tak pernah berpeluang nak bermanja2 dengan Mr.R untuk pergi bersama2 sebab saya rasa saya boleh buat sendiri, even masa check up bulanan masa pregnant pun dah terbiasa bawak kereta dan pergi sendiri, kadang2 tu terpikir jugak, elok jugak kalau saya tak pandai bawak kereta, so boleh lah nak bermanja minta tolong husband tolong hantarkan kemana2 nak pergi kan kan kan.

Alloooooooooo ! Ini gambar ter latest baby Hakeem. Kalau di biar menyarap tu, habis dah semua ceruk di redah nya, sekarang pun saya tak berani nak tinggalkan dia atas katil walaupun sesaat sebab pergerakan dia very the laju.

Sekarang pun saya dah start bagi dia makanan sampingan selain susu. Tidur malam saya still tiada gangguan sebab dia akan menyusu sebelum tidur dan bila terjaga waktu subuh tu baru dia terasa nak menyusu lagi, good boy.

Ok, tu je, nanti kita chit chat lagi ye. Daaaaaa

Sunday, July 25, 2010

SUDAH 14 TAHUN KAMI BERSAMA MEMBINA KELUARGA

Salam.

25 hb Julai 2010 : Hari ini genap 14 tahun usia pernikahan saya dan Mr.R, syukur alhamdulillah, hidup kami telah lengkap ! Tiada perkataan atau ungkapan yang saya nak ucapkan selain dari bersyukur dan terus berdoa semoga ikatan ini berkekalan hingga ke akhir hayat. Amin

Friday, July 23, 2010

RESEPI PUDING BUAH COCKTAIL

Salam.

Selalunya saya suka buat atau masak sesuatu yang tidak menggunakan bahan2 yang remeh dan susah untuk didapati. Pernah sekali saya cuba satu resepi yang perlu menggunakan bahan2 yang remeh tetapi itu lah sekali je yang di buat pun, lepas tu bahan2 tu tunggu tarikh luput dan masuk dalam tong sampah, sekian, begitu je tamatnya riwayat bahan2 tu.

Resepi puding ini adalah yang paling senang giler dan giler pun tak senang macam resepi ni, saya selalu gunakan bahan2 yang sama cuma saya pelbagaikan mengikut keadaan, senang citer, konsep bahan nya sama, cara dan aksesori puding je yang berlainan.

Korang pergi beli serbuk agar2 brand ni ye, kalau tak ingat jugak, print dan bawak gi kedai ye, dia ada macam2 perasa tapi selalunya saya ambil yang clear sebab boleh suka suki saya nak campurkan dengan perisa dan pewarna yang saya suka.

1 tin susu cair dan 1 tin fruit cocktail

Campurkan satu paket serbuk agar2 tadi ke dalam 1.5 liter air, kalau korang nak dia lembik2 sikit, korang letak lah air sebanyak 2 liter ye, saya sukat air ni guna botol air mineral besar tu. Tak lupa juga masukkan 1 1/2 cawan gula pasir, itu sukatan untuk yang tak suka manis sangat, kira manis2 buah lah, kalau korang suka lebih manis, masukkan 2 cawan gula pasir ye, nak masukkan sepaket pun boleh, ikut suka koranglah, hahahhaha.

Lepas dah mendidih, korang masukkan 1 tin susu cair tu dan kacau supaya tidak berketul ketul, pastikan api tidak terlalu besar ye puan2.

Kali ni saya asingkan menjadi dua warna dan perisa, satu perisa strawberi dan satu lagi perisa pisang, kalau korang nak biarkan macam tu pun sedap jugak, ikut suka lah ye.

Pastu letakkan fruit cocktail kat atas agar2 yang telah disejukkan sebentar tadi, selalunya kalau dah siap macam ni dan korang letak lah dalam fridge sekejap, lepas tu dah boleh di makan dah pun

Akan tetapi, kali ini tahap kerajinan saya adalah terlampau, makanya saya jadikan puding ini 2 lapisan

Untuk sepaket agar2 tu korang boleh dapat sebanyak ini tau, memang berbaloi2. Saya suka masukkan dalam bekas ni sebab senang, semua orang kat umah tu dapat sorang satu dan dia orang boleh makan bila2 masa dia orang suka. Lepas ni saya nak buat berlapis2 lagi ikut warna pelangi pulak, hahahhaha, biar nampak macam gempak je padahal rasa dia sama je.

Allo Shiela Rusly, meh lah amik I masuk programme ketuk ketuk ramadhan tu, hihi.

Sekian.


Thursday, July 22, 2010

RESEPI ASAM PEDAS SARDIN

Salam.

Korang masak apa semalam, kalau semalam tak masak, dulu semalam masak apa, kalau dulu semalam tak masak, minggu lepas masak apa, kalau minggu lepas tak masak, bulan lepas korang masak apa, ahaha. Jangan lah marah, tanya sikit dah sentap tau korang ni. Sebenarnya saya ni jealous yang amat pada korang korang korang yang tak payah masak ni, best lah korang, boleh rilek2 kan kan kan.

Asam pedas sardin yang sedap juga dicicah dengan roti.

Telur rebus dan timun, tak letak sos pun lagi, dah betul2 nak makan nanti baru letak lah, nanti berair2 pulak pinggan tu, dah tak fresh pulak, lebih sedap kalau di tambah dengan tomato dan daun salad.

Ini menu wajib saya setiap hujung minggu, tempe goreng. Salah satu rahsia untuk mendapatkan kulit yang cantik adalah dengan mengamalkan memakan tempe dengan kuantiti yang banyak, ini fakta bukan auta ok !

Senangkan, masak yang simple2 macam ni pun dah boleh mengenyangkan semua orang kat umah tu.

Jom saya share resepi asam pedas sardin ni :

Bahan-bahannya :

1 tin sardin (dibuang tulang nya)
2 senduk cili kisar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai (dititik)
Sedikit halia
3 helai daun limau purut
Sekepal asam jawa (ditambah air)
Garam secukup nya
5 batang bendi (jika suka)

Cara-cara nya :

Panaskan minyak secukupnya, tumiskan serai dan halia sehingga garing, masukkan bawang merah dan bawang putih, bila dah garing dan naik bau nya, masukkan cili kisar, kacau sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan sardin dan kuahnya, gaul sebati, masukkan daun limau purut, tambahkan air asam jawa dan garam secukupnya. Kacau sehingga sebati dan sedia untuk dihidang.


Wednesday, July 21, 2010

BANANA SPLIT

Salam.

Hari tu masa kak long ikut saya beli bahan2 nak masak kan, saya nampak kak long ambil pisang lah, buah ceri lah, biskut apollo love letters tu, topping chocolate dan biskut. Pelik pulak saya menengok nya, saya tanya lah, kak long nak buat apa dengan semua barang2 ni, dia jawab senang je : adalah !

Pastu kan, masa saya tengah melepak tengok tv sambil layan baby hakeem, saya dah dengar pelbagai bunyi bunyian kat dapur tu, hrmmm, tak syak lagi, adalah benda yang tengah di godek dek kak long tu, dia memang macam tu, bila dia teringat nak cekodok kang, dia buat sendiri, alah senang je ramuan cekodok dia, balik2 dia campur serbuk maggi ikan bilis dgn tepung, tapi sedap jugak tau, tak caya, korang cuba, saya selalu mengata kat dia, ini cekodok orang malas, hahahahha.

Ehh, good job kak long, kalau kat restoran dah berapa hengget ni kan kan kan, ada banyak jenis yang dia buat hari tu, masing2 dapat satu aiskrim yang berlainan topping nya, saya sempat snap satu ni je, yang angah dengan mimi punya tak sempat nak snap pun, saya suruh tunggu jap, nak amik hp untuk snap gambar ni, korang nak tahu apa yang angah sound saya : apa ni mama, gambar aiskrim pun nak masuk blog, ehhhhhhhhh angah, ko mana tahu pasal blogging2 ni angah, hahahhahah.

Kawan2, balik ni gi beli aiskrim dan buat cenggini ye. Daa


RESEPI SARDIN GULUNG

Salam.

Kawan2, seperti yang telah di war war kan semalam, minggu ni minggu tempek gambar makanan ye, suka atau tidak, korang hadap je lah tengok, ye ye ye, saya tahu, dalam hati korang tu memokak mokak bising cakap kecoh je saya tempek gambar makanan yang tak seberapa ni kan kan kan, ehhhhhh jangan tak tahu tau, kak ina mail tu idola saya, ni saya tengah cuba2 nak merajinkan diri yang memang dah rajin ni ke arah kerajinan melampau gitu !

Satu lagi, ni adalah khas untuk kawan saya yang buat sandwich sebulan sekali je dan nama nya terpaksa di rahsiakan atas2 sebab keselamatan, hahahhahah, saya tahu dia pembaca tegar blog saya ni, so sila bawa laptop sampai ke dapur bila buat resepi ni ye ................. !

Pukul telur seberapa banyak yang korang suka lah, ikut lah banyak mana yang nak di goreng, kalau macam kat gambar ni saya buat 3 biji telor untuk sebungkus roti yang bersaiz biasa tu

Sardin satu tin sedang, kalau buat sendiri best sebab boleh letak banyak2 dalam gulungan roti tu, ikutlah brand apa yang korang nak guna, dah kalau tak terror tu jangan lah salahkan brand pulak, hahahhahha, giler riak ok. Korang campurlah dengan bawang besar yang dipotong dadu, cili api, air perahan limau kasturi dan sedikit garam

Pastu amik roti dan gulungkan macam ni, kalau korang rajin, korang buangkan lah tepi2 nya tu, saya tak koser sebab tepi2 dia tu lah sodap weh. Untuk mengetatkan, hahahhaha, apa daa, roti pun boleh ketat2, actually saya tak tahu ayat lain yang sesuai, so main belasah je, korang bancuh tepung gandum dengan sedikit air, sapukan bancuhan tepung tu kat hujung roti tu dan kat kiri kanan roti tu, di jamin isi nya takkan terkeluar, kalau terkeluar jugak, korang memang (sila isi tempat kosong tu sendiri, hahahhaha)

See see see, roti yang digulung dek shibam sungguh tembam macam puan empunya blog, celup lah roti tu sebelum di goreng ye kawan2.

Tolong tolong dan tolong lah gunakan minyak sedikit sahaja, jangan ko tonggengkan minyak tu sampai separuh botol, tak baik untuk kesihatan ye kawan2. Saya gunakan satu sudu besar minyak untuk satu roti dan memasak memang memerlukan kesabaran, korang balik balik kan lah roti tu biar semua bahagian dia tergoreng, hahhahahha, perkataan tergoreng memang takde dalam kamus so tak payah susah payah nak cari ye.

Dah siap, boleh bagi mak mertua kalau nak jadi menantu kesayangan dia.

Yang ni versi yang dah siap2 di potong untuk hidangan sekeluarga, dan boleh lah di cicah dengan sos cili mahupun tomato. Saya tak suka sos, maka nya saya ngap macam tu je, percayalah, saya makan sikit je kawan2, sikit je, hahhahhaha (ada sound effect hahahhaha sebab statement tipu)

Dear someone : saya dah bagi resepi siap bergambar sekali ni, sila cuba ye, takmo dengar alasan tak tahu nak buat lagi lepas ni.


Tuesday, July 20, 2010

CEKODOK PISANG KEBABOM

Salam.

Wokehhhh, pagi tadi dah tayang gambar maggi goreng dan nasi goreng yang sedap kata nya kan kan kan, petang hari yang sama tu jugak, saya merajinkan diri sekali lagi untuk buat cekodok pisang lah pulak, pisang adalah ikhsan pemberian dari mak mertua kesayangan saya dunia akhirat, wah gitu, hahahhaha, kesian mak mertua saya ada menantu sengal macam ni kan, tapi takpe mak, menantu sengal mak ni lah yang jaga perut anak sulung mak dan cucu2 kesayangan mak ye, gimme five mak, hahahhaha, adoiyai, kalau lah mak mertua saya baca blog saya kan best, boleh lah dia merasa bangga dengan kerajinan menantu sengal dia ni, tetiba rasa macam nak belikan broadband dan netbook untuk mak mertua, owhhhhhhh tidak, percaya lah statement tu dusta belaka, hahahhahah !

Ko tengok, cuba ko tengok, asal nya tadi acik dah bagi tajuk pasal cekodok pisang kebabommm kan kan kan, tetiba masuk citer pasal mak mertua lah pulak, hahahhahaha, ampun tuanku ! Nak buat macam mana kawan2, anugerah merapu ni tak semua orang ada dan tak boleh nak di buat2, dah otak sengal nak buat macam mana kan kan kan, redhooooooooo je lah.

Saya suka campurkan kelapa parut dalam cekodok pisang, barulah terasa lebih lemak berkrim dan tentunya disukai ramai. Bancuh pulak dengan air suam, makanya sampai ke malam pun cekodok pisang kebabommmm ni masih lembut dan enak untuk dimakan.

Sekian, watammat !

KALAH KEDAI MAMAK TAU

Salam.

Dengan bangganya saya mengisytiharkan minggu ni minggu tayang makanan sesaja, muahahhaha. Lantak lah weh, biar masak tak semenggah macam orang lain pun saya nak eksen dan tempek gak kat blog tersohor ni. Laaaaaaa janganlah sentap bila saya kata blog ni blog tersohor, ianya dari persepsi saya sendiri je, so apa yang korang nak sentap kan kan kan, saya je rasa tersohor, duif nuffnang saya masih kat tahap tu jugak, bukannya lebat macam income korang, so tak payah sentap2 ok, layan kan aje, habis citer.

Mempersembahkan maggi yang digoreng dengan pelbagai bahan yang menarik, tertarik, ko memang da bomb dengan harapan supaya ianya menjadi lebih berkhasiat dan saya tidak akan rasa bersalah untuk menikmatinya bersama anak2 ketika bapaknya tiada di rumah, muahahhaha. Jangan ko harap dapat makan maggi goreng yang sedap macam ni kalau di order kat kedai mamak mahupun restoran ye, memang tak kan dapat, balik2 dia bagi maggi goreng + daun sawi 2, 3 helai dengan telur je, goreng sendiri lagi puas hati kan kan kan.

Nasi goreng bersosej, berfishball dan berfish cake dan tak lupa berisi ikan goreng. Ada ikan goreng yang berlebih tu, saya ambil isi dia je dan gaulkan sekali untuk nasi goreng ni, rasa dia, of course lah sedap bebbeh !

Ulang suara weh, sebab tu lah saya dah khabarkan dari bulan bulan bulan lepas lagi, saya ni kalau nak berdiet memang banyak rintangan dan cabaran, hari2 kena masak macam biasa, tak kan saya berdiet, orang lain kat umah tu kena ikat perut jugak kan, so bila dah hari2 memasak tu, mula lah, mula2 sesenduk, pastu 2 senduk, tak lama lagi sepinggan penuh balik, wuarghhhhhhhhhhh, tensen acik di buat nya !

Percayalah, dugaan menahan nafsu makan lebih hebat dari segala mak nenek dugaan yang ada, full stop.


Monday, July 19, 2010

MASAK MASAK

Salam.

Kesemua menu seperti yang tersebut di atas adalah menu shibam untuk hari Sabtu kelmarin ye kawan2. Saya sangat beruntung sebab Mr.R tak cerewet tentang menu ni semua, lagi simple lagi dia suka, kita orang dah biasa makan dengan lauk2 yang simple, lagi banyak pilihan lauk lagi lah pening tak tahu nak makan yang mana satu, masakan bersantan adalah jarang2 di masak kat umah tu, bila Mr.R teringin barulah saya masak, kalau tak tu, lauk nya semua kategori tidak bersantan lah. Saya ni tak pandai nak masak menu2 yang hebat tu, kira ala ala je, janji perut famili kat umah tu kenyang, cukuplah, dia orang tak banyak songeh, apa yang saya sediakan, itu lah yang dia orang makan.


Ni menu untuk sarapan, mihun goreng yang memang tak de tolok bandingan nya kawan2, pendek kata, mihun goreng yang paling sedap yang pernah dihasilkan di lorong rumah saya tu, hahahhahah, kompom, jiran2 yang lain tak akan dapat menandingi kesedapan mihun goreng saya yang tak boleh blah ni. Tak payah resepi ek, tak kan lah korang yang hebat dan marvelous ni tak tahu nak goreng mihun kan kan kan.


Hari tu masa saya singgah kat kafe opis, saya terpandang lah lauk sayur taugeh ni, terus terasa nak masak yang sama, ini pun kompom lebih sedap dari yang disediakan kat kafe opis saya tu, muahahahah.

Ini lauk favourite angah, asam rebus bendi + timun, dia boleh hirup kuah ni macam takde hari esok dah, so kalau masak lauk ni kena lebihkan kuah dia, masing2 hirup kuah ni macam makan kuah tomyam atau sup tu.

Ini pun takde tolok bandingnya tau, sedap rasanya, tak masin sangat.

Sekian.


Friday, July 16, 2010

BERTUDUNG : IANYA TIDAK BOLEH DI PAKSA !

Salam.

Haiiiiiiiiiii kawan kawan ! Malam tadi kan, lepas baby Hakeem tidur kan, saya curi2 masa untuk update blog dan belek FB. Mr.R telah mengesahkan yang bini dia ni dah di jangkiti simptom ketagihan blog dan FB, muahahhaaha. Biar pun kerja tengah berlambak2 kat opis dan kat umah ni, kepala hotak saya asik ingat nak mengupdate blog dan status di FB jer, ish ish ish parah dah acik ni weh.

Baru2 ni kat tadika mimi ada sesi untuk fotografi, so teacher ada bagi surat untuk pastikan pelajar memakai pakaian dan kasut yang lengkap. Actually pakaian lengkap untuk mimi ke tadika adalah dengan tudung nya sekali, tapi dari day one dia pergi tadika, dia memang tak nak langsung pakai tudung yang dah disediakan oleh pihak tadika tu, ala budak baru 4 tahun kan, dia rasa rimas lah.

Nasib baik pihak pengurusan dia paham yang budak2 kecik ni memang susah nak ikut arahan untuk bertudung, so kebanyakan budak2 yang 4 tahun memang ramai yang tak bertudung ke tadika. Ye saya tahu, kata pepatah, nak melentur buluh biarlah dari rebungnya, tapi saya mengambil pendekatan untuk tidak memaksa dia, kecik sangat lagi pun, pelan2 nanti saya didik lah dia untuk bertudung.

Korang nengok muka sedih dia bila saya pujuk2 suruh pakai tudung untuk pergi tadika, sedih je muka tu, sayu je, konon2 nak buat muka kesian lah tu dengan harapan saya akan bagi green light untuk tidak bertudung. Saya pujuk lagi, alah, takpe ye mimi, nanti dah habis amik gambar, mimi bukak lah tudung tu.

Tapi yang bagusnya hari tu, masa saya ambil dia dari tadika, tudung tu still masih dipakai tapi biasalah, senget benget lah jadinya dengan rambut yang dah terkeluar sana sini kan.

Dah ye kawan2, saya nak sambung buat kerja. Daaaaaaaaaaaaa