Thursday, December 30, 2010

KATA ORANG CINTA ITU BUTA

Bijak pandai sungguh manusia yang mereka cipta ayat cinta itu buta, memang tepat memang betul dan tak dapat dinafikan bila seseorang di lamun cinta, semua nya indah belaka, biar tak indah di mata orang lain, yang pasti indah di mata sendiri.

Kadang-kadang ada jugak saya terfikir bila terpandang atau mengenali pasangan yang sudah berkahwin atau sedang bercinta, apa kah yang membuat kan mereka saling tertarik dan menyayangi antara satu sama lain. Kat mata saya, tak lah ensem lelaki nya, tak pun, tak lah lawa yang perempuan nya, tapi masing-masing ada keistimewaan yang orang lain tak akan nampak, hanya pasangan masing-masing je yang sedar atau nampak akan keistimewaan tersebut.

Sebenarnya kan, bila saya terjumpa atau mengenali pasangan yang bak kata orang putih ibarat beauty & the beast, memang tak secocok di mata saya, tetapi dia orang happy mengharungi hidup bersama. Senang nak bagi paham, korang semua tengok saya macam biasa-biasa je, hanya mata dan perasaan Mr.R je yang nampak keistimewaan yang ada kat dalam diri saya ni. Begitu juga sebaliknya, saya sorang je yang nampak betapa ensem dan baik nya Mr.R ni di mata saya, hahahhahaha.

Begitu juga apabila ada kawan-kawan saya yang jatuh hati dengan orang yang pada pandangan mata orang lain tak sesuai dengan mereka, bukan tu saja, ada jugak yang komen, kenapa nampak tua sangat lah, kedudukan tak setaraf lah, itu lah, ini lah, semua nya serba tak kena kat mata mereka, tiada yang istimewa di mata dia orang, tapi tetap menjadi pujaan hati di hati kawan-kawan saya, maka nya saya tak boleh nak kata apa sebab memang benar kata pepatah, cinta itu buta !!!!!

Wednesday, December 29, 2010

IDEA SENONOH / TAK SENONOH SANGAT PENTING UNTUK BLOGGER

Kalau dulu masa saya mula-mula ada blog, idea mencurah-curah, ada je cerita yang nak dikongsi bersama, sampai kan dalam satu hari ada 2 atau 3 entry, macam-macam benda yang nak di gebang, rasa macam tak cukup masa nak bercerita tentang kehidupan, kejap-kejap update, kejap-kejap tempek gambar nak buat modal bercerita. Seronok dapat mengimbas cerita lama dan bercerita di blog.

Semakin hari semakin kurang idea, kekangan untuk tidak bercerita semua perkara di blog pun menjadi salah satu sebab idea nak bergebang di blog semakin terbatas, ye lah, nak letak gambar pergi sana pergi sini, buat itu buat ini semua nya dah terbatas, lama kelamaan idea pun semakin beku. Walaubagaimanapun, minat terhadap blog tetap ada dan masih mendalam, sebab tu blog saya tema nya : blog suka-suka, sendiri tulis sendiri baca, sebab saya rasa bila saya mengharapkan blog ni akan ada ramai pembaca, dapat ramai follower dan mendapat trafik yang tinggi, saya akan jadi tertekan untuk mengeluarkan topik-topik yang hangat, boleh jadi mereng kalau blog takde 2 atau 3 entry sehari, huhuhu.

Sebab tu saya kata idea senonoh mahupun tidak adalah penting untuk seorang blogger, tulis je apa yang kita suka, dia orang nak baca, boleh je baca, kalau dia orang kata tak senonoh ataupun bosan, tak payah lah baca, mudah kan kan kan.

Tuesday, December 28, 2010

ANGAH DAH SEPLOH TAHUN

Saya melahirkan Mimi semasa angah dah pun berumur 6 tahun, maka nya angah memang dapat bermanja-manja dengan saya dalam waktu yang agak lama jugak lah. Sampai sekarang pun memang angah manja dan mengada lebih sikit, dia ni paling mengada-ngada dengan abah saya, dengan atuk, apa dia nak, semua atuk cakap boleh boleh boleh !

Baru-baru ni kita orang celebrate birthday angah yang ke sepuluh tahun. Macam biasa, celebrate bersama keluarga tersayang. Family saya memang dah biasa sambut birthday semua ahli keluarga bersama-sama, tak dapat menyambut secara besar-besaran pun takpe, yang penting, berkumpul dan makan bersama-sama.

Masa saya kecik-kecik dulu lagi best tau, bila tiba hari jadi saya, saya akan tunggu abah bawak balik kek untuk saya, pastu saya akan pakai baju yang paling cantik dan tiup kek depan ahli keluarga dengan perasaan bangga nya. Maka nya sampai sekarang, saya tetap praktik kan untuk mengingati hari jadi ahli keluarga dan sambut bersama-sama.

Birthday kek, beli je apa yang ada kat kedai favourite saya tu, tak payah nak tempah bagai, janji rasa nya sedap.

Sontot saya yang tidak sontot lagi sekarang ni, dah debab dan ensem, hihihi.

Antara makanan malam tu, saya beli pizza, lauk pauk sikit dan ikan bakar. Adik ipar saya tengah praktis melayan baby, bagus Wawa, nanti dah ada baby sendiri tak lah kekok kan kan kan.

Abah saya yang menjadi pengerusi majlis, sebak je rasa bila abah baca kan doa untuk kami sekeluarga.

Sambutan birthday untuk angah menjadi acara penutup sambutan birthday untuk tahun ni.

Monday, December 27, 2010

IMBASAN 2010

Hahahahahhaha !!! Korang jangan ingat yang stesen tv je ada imbasan peristiwa yang berlaku dalam 2010, blog saya pun ada tau ! Hari ni dah pun 27 Disember 2010 kan, tak sampai seminggu lagi kita semua akan masuk ke tahun baru 2011. Apa pencapaian kawan-kawan untuk 2010 ? Mesti hebat kan kan kan. Tak hebat kat mata orang lain takpe, janji hebat di mata sendiri, setuju tak ? Macam biasa jugak, dalam manis dan hebatnya sesuatu perkara tu, mesti ada pahit nya kan, baru lah seimbang hidup kita ni.

Sejujurnya, tahun 2010 adalah satu tahun yang banyak meninggalkan kenangan manis buat saya dan banyak perkara baik yang berlaku, antara perkara paling hebat untuk 2010, bila saya telah selamat melahirkan Hakeem pada bulan Februari lalu. Saya juga dapat anugerah pekerja cemerlang untuk tahun ni dan anak-anak saya semua nya mendapat keputusan yang baik sepanjang sesi persekolahan mereka. Tak lupa juga, tahun 2010 ni lah saya dapat cash out kan nuffnang yang beratus ratus tu, hahahahhaha, gayat weh.

Oh ye, tahun ni jugak saya dapat menambah aset sendiri dan dapat menggunakan kenderaan baru untuk keselesaan sekeluarga, alhamdulillah. Untuk semua kenangan pahit di 2010 akan saya abadikan di sudut hati yang paling dalam dan semoga saya dapat memperbaiki nya untuk tahun mendatang.

Mari sama-sama berdoa agar kita semua dimurahkan rezeki, di panjangkan umur, diberikan kesihatan yang baik untuk meneruskan kehidupan di tahun hadapan. Amin.

Friday, December 24, 2010

PEEL ORANG DARI PENULISAN BLOG

Ehhhhhhh betul ke, dari cara penulisan kita kat blog ni, orang lain dah boleh buat sedikit penilaian tentang peel kita, boleh ke boleh ke ? Korang rasa macam mana pulak ? Kalau ikut kan saya kan, susah sikit nak judge seseorang tu sepenuhnya hanya dengan mengenali cara penulisan dia di blog.

Contoh lah ehhh, macam saya ni kan, bila ada yang baca blog ni dia orang kata saya ada sifat kelakar, mungkin tu satu je lah yang dia nampak, mana dia tahu yang saya ni sebenarnya lemah lembut gemalai macam perempuan melayu terakhir, hahhahahhaa. Susah nak teka lah, tak boleh dengan membaca di blog dah boleh membuatkan kita rasa macam kita dah tahu peel seseorang tu.

Tapi ada jugak lah satu dua tiga empat lima blog yang saya dah boleh agak sikit-sikit tentang personaliti empunya blog tu, tapi tu lah dia nya, tak boleh nak buat kesimpulan yang orang nya macam ni, macam tu, kena kenal secara mendalam baru boleh buat kesimpulan.

Tata, titi, tutu dari tuan empunya blog yang lemah lembut lagi manis, muahahhahha.

Thursday, December 23, 2010

MENGANDUNG DI USIA 40 TAHUN

Baru-baru ni saya dapat tahu yang boss kepada kawan saya dah pregnant. Boss tu dah ada 6 orang anak dah pun, now dia mengandung anak yang ke 7 di usia 40 tahun. Kalau korang tanya pendapat saya mengenai mengandung di usia 40 tahun, saya akan berkata, mengapa tidak ? mengandung lah selagi boleh, mendapat anak itu kan rezeki dari Allah S.W.T, ramai ibu-ibu di luar sana yang tidak bernasib baik untuk mendapat zuriat sendiri, mana yang dapat rezeki ni, terima lah, lagi ramai anak lagi meriah kan kan kan.

Kalau korang tanya saya, nak mengandung lagi tak ? Jawapan nya : ehhhhh, mengapa tidak, mari lah mengandung lagi dan lagi dan lagi, muahhahahhaa. Sebenarnya kawan-kawan, selagi kita menjaga kesihatan kita dengan baik, mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh, ada suami yang bertanggungjawab, ada suami yang rajin bangun malam, ada suami yang suka melayan baby, ada suami yang boleh berpuasa lama semasa isteri di dalam pantang, maka nya lahir kan lah anak selagi boleh.

Jangan takut dengan pandangan orang, jangan risau dengan pendapat orang lain, mereka boleh bercakap macam-macam, ehhhh anak dah ramai dah tu, tak payah lah nak menambah lagi, ehhh dah tua-tua pun nak mengandung lagi ke, sila abaikan semua cakap-cakap liar tu ye, kesimpulannya mengandung lah ikut kemampuan masing-masing. Orang lain tak ada hak nak menentukan hidup korang.

Sama jugak kalau korang rasa dengan mempunyai seorang dua anak itu sudah mencukupi, itu hak korang, orang lain pandai buat telahan masing-masing je, kesimpulan nya, hanya kita je yang tahu dan hadapi, betul tak ? Betulllllllllllllllllllllllll !

Wednesday, December 22, 2010

CELEBRATE BIRTHDAY SEMUA ORANG, SEKALIGUS, SEKALI HARUNG !!

Ini kali ketiga opis kami celebrate birthday semua orang bersama-sama, tapi kali ni spesel lagi sebab kawan-kawan dari opis bersekutu pun join jugak, lagi ramai lagi best kan kan kan. Macam biasa, pilih tarikh yang bersesuaian, line clear, tiada gangguan dari mana-mana pihak, baru lah boleh celebrate secara aman, hihihi.

Hadiah-hadiah yang dah siap di beli dan di bungkus oleh kawan-kawan. Tahun ni semua orang mesti beli hadiah yang berharga sekurang-kurangnya RM30. Paling lawak bila pelbagai pantang-larang di beri untuk kawan-kawan beli hadiah, takmo set pinggan mangkuk, takmo jam, takmo bahan-bahan makanan, takmo itu, takmo ini, tensen je memasing nak pilih hadiah, semua takut tragedi lama berulang kembali, hahhahahhaha ( yang mana paham je boleh gelak sesama)

Antara pelbagai makanan yang ada hari tu, seriously, tell you, kita orang ni kalau ada acara makan-makan macam ni, menu kita orang mesti tip top, sampai meletop perut kekenyangan.

Sebahagian dari kami, tema hari tu black & pink, ada hadiah untuk pakaian tercantik jugak dan dimenangi oleh yang paling kanan tu hahhhh !

Ceria je semua nya, bagus betul, hopefully dengan ada nya boss baru pun, kita orang masih boleh lagi meneruskan acara tahunan kita orang ni.

Saya yang ceria tak boleh blahh, hihi. Dapat hadiah dari Weeda. Hadiah yang dibeli oleh saya pulak di miliki oleh kawan dari opis bersekutu. Saya belikan cd Maher Zain dan hadiah sampingan lain untuk mencukupkan bajet hadiah RM30 tu

Ini lah hadiah dari Weeda. TQ Weeda, hari tu dapat kan, malam tu jugak saya dah guna kan dengan rasmi nya.

Habis.

Tuesday, December 21, 2010

TAK PANDAI @ BODO / KERAS KEPALA @ DEGIL

Pada saya kan, seploh kali lagi senang senang nak memberi tunjuk ajar atau nak bagi orang tak pandai ni faham tentang sesuatu, orang tak pandai adalah bahasa manis nya, bahasa kasarnya adalah bodo, semestinya dia orang akan cuba sedaya upaya untuk memahami dan membuat sesuatu perkara tu sehabis baik. Bila dia orang tak tahu, dia orang akan bertanya, takpe, tanya lah beribu kali pun, saya tak kisah, yang penting dia nak jugak cuba buat sesuatu tu sehingga berjaya.

Untuk orang keras kepala atau pun degil ni, spesis ni memang dah tak dapat nak ditolong. Orang degil memang selalu rasa tindakan dia semua nya betul, apa pendapat dan orang lain bagi pandangan semua nya tak boleh di guna pakai, sebab dia rasa tindakan dia sememangnya betul. Bagi lah pendapat terbaik atau korang rasa tindakan dia memang tak logik langsung, tapi mana dia ada ambil peduli sebab dalam dia punya kepala, batu besar ada duduk dalam !

Saya sokong orang tak pandai, saya boikot orang degil !!!!!!

Monday, December 20, 2010

HAHAHA

Takmo citer panjang-panjang, orang putih cakap, we cut it short, kelmarin saya ke klinik, sementara menunggu giliran berjumpa doktor, macam biasa lah, angah dengan si mimi tu nak menghilangkan boring, baca lah semua majalah, brosur yang ada, pastu dah terpampang banner sebesar alam ni kan, angah pun baca kuat-kuat apa yang tertulis kat brosur tu, habis je dia baca, terus terpacul statement dari mulut bijak mimi (dengan volume paling maksima dia tu) : Mama, mama sama gomok macam tu, mama pergi lah jumpa doktor !

Orang yang kiri kanan depan belakang saya semua join gelak-gelak comel dengan saya : adoiyai, berair-air mata sebab gelak tak ingat ! Siapa berani menidakkan kebenaran kenyataan bahawasa nya kanak-kanak tidak pandai berbohong !!!!!!

Dah habis bergelak ketawa kan, pergi sambung buat kerja ehhhh !

Friday, December 17, 2010

BIBIK ADA KAT UMAH JE, KAT OPIS .... NO BIBIK OK !

Korang pernah tak mengalami keadaan ni kat opis, ada sorang dua ni yang terbawa-bawa kehidupan mewah dia kat rumah sampai ke opis. Alah, senang citer kan, macam dia ada bibik kat umah tu, so dah biasa dok menyuruh bibik tolong itu, tolong ini, so bila dah ada kat opis pun dia practise benda yang sama, dia tak boleh bawak bibik datang opis, so rakan sekerja yang dia transform kan jadi bibik dia, geram je kan.

Saya kan bekerja lama kat sektor swasta dulu, so saya dah terbiasa dengan pegawai dan boss yang pandai buat kerja masing-masing, bila saya mula kerja kat sektor awam ni saya macam terkena kejutan budaya, pegawai nak call pun nak suruh kita dail kan, dan banyak lagi benda-benda yang dia orang boleh buat sendiri tapi sebab nama dia orang pegawai, dia dah banyak lemak lah nak suruh orang bawahan buat kan itu dan ini. Pada saya, bila ada arahan untuk membuat kerja seperti kerja-kerja menaip dan filing tu biasa lah, tapi kalau bab nak telefon pun nak minta orang dial kan, dah tentu telefon ada kat atas meja masing-masing, angkat gagang, picit nombor nya dan bercakap je lah, itu pun susah ke ?

Dulu pun saya ada pegawai yang manja macam ni, tapi saya cakap elok-elok lah dengan dia, lama kelamaan dia dah tak semanja dulu, sikit-sikit nak mintak tolong, ehhhh, jangan tak tahu tau, dulu pegawai saya tu siap suruh saya sharpener kan pensel tumpul dia, memang mendapat jawapan terbaik lah dari saya kan, kesan nya dia dah mula sedar dan pandai buat kerja remeh-temeh tu sendiri sampailah dia berhenti dari opis ni.

Saya berani bersuara bila benda tu saya rasa perlu, jangan lah bila ada kerja yang betul-betul korang kena buat korang melawan tak nak buat pulak, itu dah masuk kategori tidak mendengar arahan, not good ok ! Kesimpulan nya, jangan anggap orang bawahan ni tugas nya sama macam bibik kat umah tu !

Thursday, December 16, 2010

SAYA TAK BOLEH IKUT STYLE DIA

Kelmarin masa saya sampai kat umah, jiran berselang dua pintu dari saya pun ada kat depan tu, chit chat kejap je sebab as usual lah, saya kena masuk ke dapur untuk memasak kan, mana boleh sembang lelama. Dalam berborak tu, dia dok bertanya khabar semua lah, pastu dok explain kat saya yang dia tengah menunggu orang datang nak pasang Astro.

Kalau tak silap saya sebelum ni pun memang dia dah ada dua akaun Astro kat umah tu, so saya bertanya lah, ehhh kan dah ada dua sebelum ni, akak ganti kan dengan yang rosak ke ? Jiran saya explain lagi, tak lah, ini yang ketiga, anak-anak tu asyik berebut remote nak tengok siaran masing-masing, malas akak nak marah-marah dah, ayah dia orang suruh masuk kan lagi satu je. Wahhhhhhh ! hebat nya, kalau anak dah bertambah empat orang nanti, kena ada empat akaun Astro kah kah kah ? Saya senyum je lah dengar explanation dia tu, lepas tu dia tanya lagi kat saya tau : anak-anak you tak berebut remote ke ?

Hrmmm, macam biasa lah kak, bukan anak-anak saya je berebut remote tu, kadang-kadang babah dia orang pun sama jugak. Saya tak payah marah-marah, tak payah bising-bising pun dengan dia orang tu semua kak, bila jadi je macam tu, saya pergi ambil remote tu dan tutup terus tv tu, so semua orang tak payah tengok tv, sila buat aktiviti lain selain daripada menonton tv ! Maka nya, masing-masing dah tahu, kalau berebut nanti akan ada rampasan remote di situ, so semua nya behave dan discuss sesama sendiri masa untuk dia orang mengadap tv, so far saya memang tak pernah ada masalah berebut remote.

Ye, nampak macam kejam kan, siap rampas remote lagi, tapi itulah cara untuk buat dia orang faham yang bertolak-ansur tu kan bagus !

Wednesday, December 15, 2010

BIRTHDAY AYIP ..... BOPREN NYA SI MIMI, HAHAHHAHA

Baru-baru ni Ayip sambut birthday nya yang ke 10 tahun. Macam biasa lah, mummy & daddy dia mesti celebrate kan birthday anak bongsu dia orang ni. Saya dan family macam biasa lah jugak, mesti hadir untuk meriuh rendah kan majlis tu.

Angah saya suka benau dengan kambing golek tau, birthday anak pun nak jugak kambing golek, tapi kali ni tak banyak, dia buat sekor je.

Majlis bermula pukul 3 petang, maka nya menu pun more tu kuih muih, mee hoon dan macam-macam lagi lah.


Macam biasa jugak, atok nya @ abah saya yang jadi pengacara majlis, hihi. Di sebab kan Ayip adalah peminat no. 1 Manchester United, maka nya kek pun tempah ikut kesukaan dia lah.

Ada clown hari tu, kerja dia pergi menyakat semua tetamu.

Ini lah birthday boy nya. Ntah apa pesen topi yang di buat dek clown tu

Mimi pulak dapat belon yang dia buat jadi bunga.

Ada sesi face painting pulak lepas tu, angah tengah di solek dan ramai yang menunggu giliran, sabar ehhh anak-anak, nanti clown tu conteng kan muka masing-masing ye.

Perghhh ! berdisiplin betul si angah, duduk tegak je, hahhahahha.

Ini lah hasil nya, boleh lah tu, ada gak ghupe cam spiderman, kostum je tak complete, kalau tak, dah jadi macam dia pulak yang sambut birthday nya, muahahahha.

Tuesday, December 14, 2010

CEK NUFFNANG NYA BELUM SAMPAI ... TAPI DUIT NYA DAH KENA TIBAI, HIHIHI

Dua minggu sudah, saya baru je cash kan earnings dari nuffnang, wahhhh, earnings u allssssss, macam lah banyak kan, tapi alhamdulillah, siapa nak bagi kita duit macam tu je kan, duk menaip dalam blog, bercerita itu ini, tup tup dalam akaun dah ada ganjaran nya, best memang best, tapi kan, saya tak akan mengupdate entry bebanyak dalam blog kalau saya takde idea, memang tak boleh nak create cerita tu kalau dah takde idea, biar lah satu entry je satu hari, tak banyak buffered earnings pun sebab entry blog tak kencang, takpe2, janji earnings tu tetap ada.

I tell u, cek nya pun tak sampai lagi, tapi saya dah guna kan dulu duit nya tu, bolehhhhhhh ? Haahhahahaha, punya lah tak sabar nak bank in kan amount dari cek nuffnang tu, saya spend duit sendiri dulu dengan membeli bag ni tanpa rasa bersalah walau sekelumit pun, sebab dalam otak dah set, takpe, guna je dulu duit kat tangan ni, nanti bila dah dapat cek boleh ganti balik, hahahhahaha, gelojoh giler wehhhh.

Tak payah susah-susah nak pikir jenama apa, saya bagitahu terang-terang kat sini, jenama Guess, saya memang minat dengan beg ni, hari tu masa beli baju raya bebudak ni, bila di telek, di belek, harga nya masa tu RM 469, pada saya, itu adalah sangat mahal ye kawan-kawan. Korang banyak duit, suami gaji berbelas ribu, boleh lah beli hand bag mahal-mahal, saya beli sesuatu ikut kemampuan saya je.

Sekarang kan tengah Year End Sale, so hari tu bila di telek, di belek balik, harga nya telah jatuh tergolek-golek, so tanpa saya berfikir panjang lagi, terus saya rembat je lah, hihihi. Eiiiiiiii, korang cakap beg ni tak cantik ehhhhh, saya tak kisah tau, sebab ianya cukup cantik kat mata saya, harap maklum ehhhhh.

Monday, December 13, 2010

HAPPY ! SUKA ! GEMBIRA ! SUKACITA DAN SEWAKTU DENGAN NYA

Hari ni dah 13 Disember 2010 kan. Tak berapa hari je lagi nak masuk tahun baru 2011. Hari ni saya tempek gambar saya yang sebesar alam tengah tersengih ni sebab saya tengah bergumbira, mari kita nyanyi lagu ni nak tak : Mari kita, mari kita, bergembira, tepuk tangan sama-sama, kita menari sambil langkah kanan kiri, goyang badan goyang kaki, hooray hooray !!!!

Korang dah ada azam untuk tahun baru ke ? Macam mana pulak dengan azam korang tahun ni, dah tercapai sepenuh nya ke ? Ada yang tak tercapai langsung ke ? Takpe ehhh, kita cuba sedaya upaya untuk mencapai nya tahun hadapan.

Apa misi saya untuk tahun depan ? Biasa-biasa je, takde yang luar biasa pun cuma yang pasti, tahun depan nanti, kita orang kat opis ni akan dapat boss besar yang baru. Entah macam mana rupa bentuk boss baru pun tak tahu lagi, bayang-bayang nya pun tak nampak lagi, yang sahih lagi nyata, memang kita orang akan ada boss besar yang baru.

Letih lah asyik bertukar boss ni, baru nak rasa selesa dengan boss yang ini, dah kena bertukar boss lagi, takpe-takpe, saya fikir positif je, semoga boss besar yang baru lebih baik, bagus, mantap dari boss-boss yang lama. Amin

Friday, December 10, 2010

DIA SUDAH BERHIJRAH ????

Kalau sebelum ni, saya nak suruh dia pakai tudung ke sekolah pun dia tak nak, macam-macam alasan dia bagi kat saya tau. Nasib baik kat tadika tu tak strict sangat, dia pun paham dengan karenah budak-budak kecik ni.


Gigih memanjat kerusi tu nak membetul kan tudung sebelum keluar bermain dengan kawan-kawan dia.

Baru-baru ni, lain lah pulak, duduk rumah pun nak bertudung. Yang pelik nya, langsung tak ditanggalkan tudung tu, biar lah senget macam mana pun, rambut terkeluar sana sini, dia tetap nak pakai jugak, saya layan kan aje mood nak bertudung dia tu, tengok lah berapa lama pulak dia boleh bertahan dengan imej bertudung kat rumah ni, hihihi.

Thursday, December 9, 2010

MAGGI ORANG RAJIN

Ye betul!! Ini nama nya maggi orang yang rajin tau, kalau yang malas tu, alahhh, macam tak biasa je kan, maggi orang malas tu macam ni hah, rendam je maggi tu dalam air panas, pastu korang tutup dengan pinggan kan, biar dia kembang jap, pastu boleh makan, ehhhh, macam mana saya tahu, macam biasa buat je, hahahhahha !

Terasa tak bersalah langsung bila makan maggi yang dicampur dengan sayur yang banyak, fishball, fishcake, telur dan sosej, dan jangan di lupakan cili api potong ye, terasa macam makan makanan yang berkhasiat lagi menyihatkan.

Dah habis, full stop .

DENGAN SUAMI KITA JANGAN ........ TETAPI KITA MESTI ..........

Mengikut pandangan mata kasar saya ye, kalau tak sama dengan pandangan korang, I'm sorryyyyyyyyyyy ! Pada saya lah :

Dengan suami kita jangan :

Sayang giler-giler kat dia, sayang tu mesti lah kena ada cuma jangan terlampau-lampau - kerana ditakuti bila kita kehilangan dia, tak kira lah, kehilangan akibat ajal maut atau tiada jodoh, kita yang akan merana jiwa dan raga tak pun nanti seperti orang yang hilang punca

Percaya sangat pada dia - nanti kan, apa yang dia cakap, dia gebang semua kita percaya bulat-bulat, sehingga kan kalau dia ada berbuat perkara yang tidak baik di belakang kita pun kita tak tahu tentang kebenaran nya, kadang-kadang kita perlu ber syak wasangka dengan dia

Manja kan dia sangat - di khuatiri, satu apa benda pun dia tak reti nak buat sendiri, semua nak harap bini je, biar lah dia tolong kita apa yang patut, sama-sama buat kerja, jangan harap semua bini je nak kena settle kan, suami pun kena main kan peranan jugak dalam urusan harian rumahtangga

Berdikari sangat - nanti semua kita kena buat sendiri, kalau ada yang kita pandai pun, sometimes kena berlagak bodoh jugak untuk bermanja-manja gitu, kalau korang tahu tukar tayar pun, jangan buat, biar suami yang tolong tukar kan, hahahahahahhaha, ini bukan ajaran sesat ok, ini ajaran lurus ni.

Walau apa pun, cakap suami ni, kita jangan bantah, logik atau tidak cakap dia tu, kita boleh bawa berbincang, kita kena hormat dengan dia, kita buat lah apa yang dia suka, jangan cari pasal dengan buat apa yang dia tak suka, kita kena rajin melayan kerenah dan kehendak dia, nanti nak mintak apa semua senang nak dapat, kesimpulan nya, jangan cari masalah bila tak ada masalah, paham tak, pahammmm, bagus !!!!!!

Sekian, selamat berkasih sayang dengan suami masing-masing ye.

Wednesday, December 8, 2010

JANGAN KE SANA KE MARI BILA LAMPU MINYAK SUDAH BERKELIP KELIP !

Korang biasa ke bawak kereta dengan keadaan yang minyak nya hampir nak kering, lampu minyak tu dah kelip-kelip mintak di isi pun, korang nak amik risiko jugak. Ada pernah sekali tu, masa saya nak ambil angah dari school, ada satu kereta ni terberhenti kat tengah jalan, dah lah waktu puncak macam tu kereta banyak, kereta dia pulak kehabisan minyak waktu tu.

Habislah semua kereta dah tak boleh bergerak selagi kereta dia tak ditolak ke tepi. Baru-baru ni pun, saya terperangkap kat jalan disebabkan kereta yang sepatutnya jalan dulu selepas lampu bertukar hijau kehabisan minyak, jenuh nak menunggu kereta kat belakang reverse.

Kawan-kawan, at least kan, biar lah minyak kat dalam tu ada setakuk lagi, jangan lah sampai dah berkelip-kelip macam tu pun korang redah gak nak bawak.

Sekian, entry tangkap muat untuk hari ini, muahahhahaha.

Tuesday, December 7, 2010

1 MUHARRAM 1432 HIJRAH @ BUKU BARU !

Salam Maal Hijrah !

Hari ni 1 Muharram 1432 Hijrah. Semua orang tahu istilah buka buku baru kan. Alhamdulillah, kalau nak di ikut kan, tahun lepas pun banyak perkara baik yang berlaku dalam diri dan keluarga saya. Semoga tahun baru hijrah ini ianya akan menjadi lebih baik. Amin

Pada saya, penghijrahan untuk diri sendiri tidak semesti nya memerlukan sesuatu yang boleh dilihat dari mata kasar, sesuatu yang orang lain boleh nampak perubahan nya, penghijrahan jugak boleh di lakukan dalam diri kita sendiri, bergantung kepada apa jua keadaan nya, contoh terbaik untuk diri saya sendiri, saya akan cuba untuk tidak melengahkan waktu mengerjakan solat.

Banyak lagi sebenarnya yang boleh kita laku kan untuk berhijrah ke arah yang lebih baik, takpe kawan-kawan, kita cuba seboleh mungkin ye, memang banyak dugaan dan cabaran nya untuk menjadi lebih baik.

Hidup kita ni singkat je kawan-kawan, oleh itu, mari kita mengambil kesempatan yang ada ni untuk menambah pahala untuk bekalan di akhirat sana !!

Monday, December 6, 2010

TAMAT NYA RIWAYAT SI DIA YANG BANYAK BERJASA

Ini cermin mata saya untuk kegunaan di rumah. Selesa sangat guna cermin mata ni bila buat kerja-kerja di rumah tu. Dah lama jugak saya guna kan cermin mata ni, baru-baru ni power rabun dan silau saya bertambah, so saya baru je tukar cermin nya tu. Tapi sayang seribu kali sayang, dah kena henyak dek si debab saya, terus terpatah liuk macam ni.

Hrmmm, bila sekali je letak kat tempat yang tak pernah di letak, terus kena henyak wehhhh, selalu nya bila nak mandi tu saya letak atas meja solek sesiap, tapi hari tu dah nak jadi kan, saya letak kat atas bantal katil saya tu, elok je saya nak masuk kat bilik air tu, tetiba je si debab saya tu buat aksi melompat kat bantal tu, apa lagi, takde apa yang boleh di buat melainkan terdengar suara merdu saya : Mimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !

Patah liuk di buat nya spek saya, memang tak dapat di selamat kan lagi, dia cuma dah selamat masuk tong sampah je, huhuhu. Takpe ye, pikir positif je, elok jugak cermin mata ni patah sebab saya dah dapat cermin mata baru, hihihi.

Friday, December 3, 2010

OMG ! DIA ORANG YANG BARU KAHWIN, ACIK YANG TERTEKAN

Adik bongsu saya kan baru melangsungkan pernikahan dia sekitar Mei lalu, kalau nak dihitung-hitung, sekarang ni baru nak masuk 7 bulan lah usia pernikahan dia tu. Yang lawak nya kan, dia orang yang baru berkahwin, tapi yang saya yang stress.

Mana tak stress, pergi sana, pergi sini, semua orang tanya kat saya, ehhh, adik ipar ko dah ada apa-apa ke, bila saya jawab balik, entah lah, pergi lah tanya kat dia orang sendiri, kenapa tanya kat saya, dia orang jawab pulak macam ni, ehhh segan lah nak tanya dia, tanya kat ko je senang, bolehhhhhhhh macam tu ! Pandai pulak tu segan nak bertanya dengan tuan punya badan sendiri kan kan kan.

Come on lah kan, siapa yang dah berkahwin tu semestinya nak mengandung, nak jadi ibu dan ayah, tapi bukan kah itu bertolak balik pada soal rezeki yang ditentukan oleh Allah S.W.T, berusaha lah macam mana pun, kalau belum lagi diberi rezeki, nak kata apa kan. Lagi pun baru je 7 bulan orang tu berkahwin, relax-relax lah dulu. Ini tak tau, semua pakat ingat macam spesis saya mula-mula berkahwin dulu, bulan ni nikah, bulan depan dah start loya-loya, haihhhhhh !

Untuk adik ipar saya, kalau dia ada terbaca entry ni, sabar je tau, relax je, benda-benda macam ni tak boleh di fikir kan sangat, percaya pada rezeki dan ketentuan dari Allah S.W.T.

Thursday, December 2, 2010

1 MALAYSIA

Ini lah antara ciri-ciri yang membuat kan saya sayang kan opis saya ni. Nanti kan, bila perasaan bosan tu datang, bila takde kerja yang nak dibuat, mula lah saya memekak-mekak nak mintak tukar jabatan, hahhahaha. Jap suka, jap bosan, biasa lah, acik kan pofoyofo.

Pegawai kami yang pakai selendang kuning ni lah yang menaja jamuan kami hari tu. Biar pun Deepavali dah lama berlalu, baru kali ni ada kesempatan untuk bersama kawan-kawan yang lain meraikan nya. Sungguh pun dia seorang je yang meraikan Deepavali, semangat 1 Malaysia dia tu yang harus dipuji, huiiiii, dia yang beriya iya nak adakan majlis makan-makan ni, bersusah payah tau dia mengorder makanan untuk hari tu. Ehhh korang, korang perasan tak pompuan bertudung pink tu, alaaaa, yang pakai spek tu, alaaaaa, yang tembam-tembam tu hahhh, lawa kan dia, muka tak ready nak bergambar pun nampak sweet je, muahahhahahaha.

Hari tu kan, dia tolong order kan nasi putih, kari kambing, ayam masak apa ntah nama nya, acik pun tak tahu, acik tahu makan je, hahahhaha. Ada sayur, ada kentang, ada capati, ada kari ikan dan papadom. Meriah betul menu hari tu.

See see see, bukan ada makanan masyarakat india sahaja, ada roti jala dan kuah durian, ada apple pie dan macam-macam lagi. Untuk kuih muih dan yang lain-lain tu, kita orang lah order, kasi lebih meriah lagi.

Semua tak nak duduk makan dengan boss-boss besau, hihihi. Duduk dekat boss-boss besau tak boleh makan banyak-banyak, tak boleh gossip, kena makan dengan tertib, sambil makan tak boleh bercakap, nak bangun tambah pun malu-malu, maka dengan itu, semua nya duduk hujung-hujung je. Duduk pulak kat kelompok pompuan tudung pink tu, apa lagi, sambil menyuap, gelak tak berhenti-henti lah, ehhhh bagus tau makan sambil gelak tak berhenti-henti ni, gerenti takde kawan-kawan lain yang perasan korang dah makan dengan banyak nya, hahahhaha.

Hari Isnin minggu depan ada jamuan birthday untuk 2010, pastu ada jamuan farewell untuk boss-boss besau, ate bila kala acik korang nak berdiet ??????

Wednesday, December 1, 2010

JANGAN PERCAYA SANGAT DENGAN STATEMENT DIA ORANG TAU

Ehhhh, hari ni dah 1 Disember you all, sekejap je nak masuk 2011 kan kan kan.

Dulu kan, masa lepas amik SPM, semua kawan-kawan saya dah mula bekerja, saya pun nak cuba bekerja dan cari pengalaman, malang nya mendapat bantahan yang maha hebat dari abah saya, dia tak bagi langsung saya keluar bekerja, suruh dok umah, suruh gi belajar menaip lah, suruh gi belajar komputer lah, suruh gi amik lesen kereta lah. Pujuk punya pujuk, at last dia bagi saya cuba bekerja untuk 1 bulan je, dah dapat gaji untuk bulan tu saya kena berhenti, itu syaratnya untuk saya.

So saya pergi mintak kerja kat kedai sebelah Globe Silk Store kat Jalan Tuanku Abdul Rahman, Tang Ling nama kedai nya, sekarang dah bungkus, ada kedai kain Nagoya pulak kat situ, interview hari ni, besok dah boleh mula kerja. Di ringkas kan citer, saya ditempatkan di bahagian kasut. Sebagai orang baru kat department tu, saya kena ikut supervisor yang bertugas untuk memahami kerja-kerja yang perlu dilakukan.

Korang pernah tak ada experience bila nak beli kasut dan mintak saiz kat sales girl tu memanjang nya takde saiz puan, saiz ni dah habis puan, itu je yang tinggal puan, pernah tak, pernah tak?? Yang sebenar benarnya kan, kita orang ni malas nak cari kat store sebab, lagi pun masa tu bila ada kasut yang terjual memang takde komisen langsung, ada ke takde kasut yang terjual, gaji tetap jalan, sebab tu semua sales girl malas nak masuk store dan memunggah kasut.

Bila customer tanya, memanjang jawab, tinggal yang tu je, padahal kat store, bersusun2 kotak nya, bila boss besau pantau je baru masing2 kelam kabut turun naik store pergi cari kasut, hahahhaha, nostalgia sungguh lah. Kadang2 tu, kita orang siap tanda kat belakang tapak kasut tu untuk menunjukkan memang dah takde stok, hahhhhh, so korang kalau beli kasut, sila saiko kan sales girl tu betul2 tau, jangan percaya sangat bila dia kata, takde puan, tinggal saiz tu je puan. Tanya dia banyak2 kali, paling senang, tanya kat supervisor dia terus, gerenti sales girl tu mencicit masuk store cari kasut untuk korang.

Sekarang ni saya tengok banyak tempat yang dah bagi komisyen untuk staff yang berjaya menjual kasut, so dia orang kena rajin, kalau malas, memang makan gaji basic je lah. Pengalaman mendapat gaji pertama yang paling best sekali, terasa masa tu kita lah yang paling banyak duit, hihihi.

Dah tu je !!!!!