Monday, October 31, 2011

RESEPI PUDING TRIFFLE

Entry masak memasak ini khas saya tujukan buat kawan sekolah saya yang suka baca blog ni, tq Noorin, hang selalu dok rajin kelebek blog aku ni. Pastu dia memang lebih suka entry yang ada masak memasak ni, saya pun dah habaq kat dia, blog saya ni blog rojak, takde pengkhususan langsung, so pagi ni saya dedicate kan entry ni untuk dia, Noorin, sila terharu chek oiiiii !

Pada kawan-kawan lain yang terbaca entry ni pun, sila-sila kan lah mencuba nya ye. Senang je wehhh.

Bahan-bahan utama dia, full cream milk, fruit cocktail, serbuk jelly, swiss roll dan tepung kastard (takde dalam gambar ni, jangan ko beriya-iya mencari mana letak duduknya tepung kastard tu)

Potong dan susun kan swiss roll tu ikut suka hati korang lah ye, sebelum ni saya dah buat perasa oren, kali ni saya nak cuba rasa strawberry pulak.

Bancuhkan tepung kastard, dalam anggaran 3 sudu besar dan campurkan dengan sekotak kecil fresh milk tadi dan gula ikut suka hati jugak ye. Pastikan adunan korang tak berketul-ketul ye, kali ni saya nak cuba buat kuah kastard dia pekat, sebelum ni kuah kastard ni saya buat agak cair, kalau nak boleh letak air sikit ye. Kesimpulannya, saya lebih suka kuah kastard ni pekat dari cair, lebih terasa sedapnya bila kuah kastard ni pekat.

Curahkan kuah kastard tu di atas swiss roll tadi, dan susun kan lah fruit cocktail tu.

Serbuk jelly Nona, senang giler nak membuatnya. Kalau swiss roll tu perasa oren, jelly dia pun saya buat kan perasa oren, kali ni nak buat strawberry kan, maka nya jelly nya pun perasa strawberyy jugak. Macam-macam perasa ada, ikut suka korang jugak lah. Bancuh kan serbuk tu dengan air dan didihkan sekejap, aturan nak masak jelly ni pun ada kat belakang kotak dia tu, tapi macam biasa, saya memang suka menderhaka kat resepi-resepi ni, dia suruh bubuh air banyak ni, saya pepandai bubuh air banyak dari tu, saya nak jelly saya lembik-lembik, baru feel bila makan dia, hihi.

Tuangkan jelly tu atas kek tadi, nanti jadi macam ni lah rupa bentuk triffle tu. Biarkan dalam peti sejuk dulu, pastu baru boleh ngap.

Selamat mencuba pada yang rajin, selamat baca dan tengok gambar je lah pada yang malas, ahaha.

Friday, October 28, 2011

BUKAN NAK MENGAJAR, SAYA PUN BUDAK BARU BELAJAR

Kalau nak di ikutkan ada banyak lagi ilmu yang kita boleh pelajari untuk memperbaiki diri dalam menjadi manusia yang lebih soleh mahu pun solehah, antara nak dengan tak nak je, saya lah salah seorang dari golongan yang nak tak nak tu, hihi. Kesedaran untuk menambah ilmu supaya menjadi lebih solehah tu memang ada, tapi kekangan dan pelbagai alasan yang saya selalu bagi kat diri sendiri untuk melengah-lengahkan nya, hrmmmm.

Selalu saya pesan kat Mr.R supaya sentiasa berdoa agar saya menjadi lebih baik dan berilmu dari hari ke hari. Bak kata Mr.R, mula kan yang sikit-sikit dulu, mungkin dari dulu masa nak membuang sampah kat luar tu saya tak bertudung, sekarang ni dah belajar-belajar tutup kepala bila keluar depan rumah, pastu ada satu lagi ni hah, senang je nak perbaiki diri kata Mr.R, dari selalu melengah-lengahkan waktu solat tu, bila masuk waktu je pergilah bersolat dulu (yang ni memang saya tengah praktikkan sampai sekarang sebab kadang-kadang tu terlewat gak), isk, pang kat pipi sendiri.

Ada macam-macam lagi lah, korang mesti lagi pandai dari saya kan kan kan. Yang kat bawah ni saya nak share dengan korang sebab baru-baru ni ada kawan yang bertanya pada saya : kak, betul ke tak boleh pakai gelang kaki yang berloceng, memang sebelum ni saya pun tak tahu menahu pasal ni sebab malas nak ambik tahu lah kot, pang lagi kat pipi sendiri, sekarang bila dah tahu, saya share lah dengan kawan yang bertanya tu, dan lepas tu saya share dengan korang ye.

Hukum memakai gelang kaki dan tangan berloceng

Soalan 11

Apakah hukumnya memakai dengan gelang kaki/tangan yang berloceng ?

Jawapan:

Merujuk kepada kitab Bahrul Mazi, (ringkasan Sahih al-Tamizi), memakai loceng adalah ditegah oleh syarak kerana bunyi loceng itu menyebabkan tiada malaikat Rahmat mendekatinya. Ini berdasarkan hadis Nabi SAW yang dikeluarkan oleh Abu 'Isa al-Tirmizi yang maksudnya:

"Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Tiada menyertai malaikat Rahmat bersama jamaah (kumpulan) yang ada di dalamnya anjing dan loceng"

Oleh yang demikian, elakkanlah dari memakaikan gelang kaki/tangan yang ada loceng pada anak perempuan..

Saya suka dengan teknologi canggih sekarang ni, taip apa saja di google, insyaALLAH, kita mesti dapat jawapannya.

Semoga saya dapat memperbaiki diri dari hari ke hari. Amin


Thursday, October 27, 2011

MY ABAH SUDAH 69 TAHUN

Syukur alhamdulillah, di saat dan ketika ini saya masih ada abah yang masih menjadi ketua keluarga yang baik dan bertanggungjawab. Tahun ni abah dah 69 tahun, alhamdulillah, abah masih sihat dan cergas, sakit sikit-sikit tu biasalah kan, anak dia yang muda yang baru berumur 37 tahun tu pun kadang-kadang lenguh sana lenguh sini, ini kan pula abah dia yang dah pun 69 tahun kan kan kan.

So this time, kita orang adik beradik decided nak bawak abah dan mak pergi jalan-jalan kat Melaka, it is just for 2 days & 1 night trip aje, memang best wa cakap lu, sebab dari mula sampai dan saat nak balik ke destinasi masing-masing, jadual kami semua penuh dengan acara ke situ sana sini. Gambar-gambar di Melaka saya tak kuasa nak tempek sebab kalau saya pergi bercuti-cuti ke Disneyland Hong Kong ke, gi Venice ke, gi Switzerland ke, gi Paris ke, gi London ke, baru lah saya tempek kat blog ni, kalau setakat gi Melaka, korang pun dah selalu pergi kan kan kan, statement mesti berani mati, statement poyo, baru lah best, ahaha.

Azriel oh Azriel, thank you so much for your idea, atok was very happy that night. First time dalam hidup dia kot, sambut birthday dan dengar orang nyanyi kan lagu birthday untuk dia tepat jam 12 tengah malam and for sure first time jugak, atok sambut birthday pakai baju tidur je, but never mind atok, you tetap nampak comel sungguhpun berbaju tidur, sama je macam anak you si shibam tu, ahaha.

Okay, to my adik beradik, to my anak-anak sedara yang rajin baca blog ni, let's menabung again, tahun depan kita tong-tong pergi tempat lain pulak ehhh.

Tuesday, October 25, 2011

KEREPEK NI PELIK

Masa jalan-jalan kat pasar di Bandar Melaka hari tu, ada banyak gerai yang jual kuih-muih ni, so saya yang feeling-feeling pelancong ni membeli lah apa-apa yang patut, yang tak patut pun banyak gak saya beli, ahaha.

Kerepek ni ada macam-macam warna, you name it, semua warna ada. Nampak macam menarik, nampak macam sedap, nampak macam gojes giler kerepek ni, saya pun beli lah, tamak punya pasal kan, tiga warna saya beli sekaligus, merah, hijau dan oren. Tak sabar nak rasa kerepek ni sebab kalau nengok rupa tu macam sedappppppp ! Bila dah rasa baru tahu, eiiiiiiiii rasa pewarna je yang ada, pelik betul rasa nya, nak cakap manis, macam kelat, nak cakap pahit macam tidak, hahhhh gitu lah kepelikannya. Ingatkan tekak saya je tak boleh terima, suruh orang lain kat umah tu rasa jugak, dia orang pun cakap tak sedap, sudahnya kerepek yang berwarna warni ni jadi perhiasan dalam balang je lah.

Statement jujur dari Mr.R yang buat saya teringat-ingat sampai hari ni : FIRST TIME SAYA DENGAR YOU CAKAP TAK SEDAP YANG, SELALU NYA KALAU TENTANG MAKANAN, SEMUA NYA YOU CAKAP SEDAP (ahahahha, nampak nau bini dia tolak batu dengan kayu je)


Monday, October 24, 2011

SHIBAM & THE GANG

Memang masa tu cepat sungguh berlalu kan kan kan, dari saya yang muda belia remaja, now dah ada anak yang lebih tinggi dari saya, sob sob sob. Andai boleh ku hentikan masa, chewahhh !

Ini lah 2 orang gang saya, yang lagi 2 orang tu gang Mr.R lah pulak, baru lah adil dan saksama gitu. Memang seronok ada anak-anak perempuan yang satu kepala dengan mama dia. Actually, si debab yang lebih banyak persamaan dengan saya, lebih-lebih lagi dari segi saiz, ahaha, yang kak long tu pulak asyik nak ikut mood dia memanjang (sebenarnya, ikut mood ni pun memang peel mama dia jugak, ahaha), sorry kak long, masa mama pregnantkan kak long dulu, mama asyik sentap memanjang, hey hey hey, but that is not my fault okay, sila salahkan hormon boleh. Maka nya, anak keluar pun ikut perangai yang sama jugak.

Salah satu kelebihan bila bertemu jodoh di usia muda adalah apabila saya BARU (sengaja besarkan dan bold lagi, ahaha) berumur 37 tahun, anak sulung saya dah 14 tahun pun, maka nya jangan lah buat-buat tersedak bila orang ingat kak long tu adik saya (siapa tengah cebik bibir masa ni, dia memang dengki, ahahaha)

Bye, tetiba bye-bye, ahaha

Friday, October 21, 2011

ZIANA ZAIN, I ♥ U ......

Dalam ramai-ramai artis kat Malaysia ni, Ziana Zain lah satu-satu nya yang memang menjadi favourite dari dulu lagi. Dari zaman dia muncul dengan lagu Madah Berhelah dan pakai baju gown lip lap lip lap sampai lah dia dah beranak empat ni, saya memang minat dengan dia. Ramai artis wanita yang muda remaja muncul sekarang ni, tapi saya tetap suka nak tengok dia je. Tapi tu lah, minat kemainnnnnnn lagi, cara Ziana Zain jaga badan bukan acik nak amik pot pun, ahaha.

Uiiiiiiii ko jangan tak tahu senah, acik ko ni punya lah minat kat dia, sampaikan masa masuk pertandingan karaoke kat tempat kerja lama dulu pun nyanyi lagu dia tau, acik korang ni jadi juara tahu tak, gi baca entry ni ye, masa ni acik korang boleh muat lagi kebaya senah oiiiii, sekarang ni, kalaukorangbayangkanmemangnakkenalah, ahaha !

Seronok tengok gambar ni, happy family gitu kan. Now anak dia dah 4 orang pun, okay bab anak 4 orang ni jer yang acik korang sama dengan Ziana Zain, ahaha. Ok lettewwww, semoga dia dapat mengekalkan keharmonian rumah tangga dia sampai bila-bila, amin.

Korang minat sapa pulak ?

Thursday, October 20, 2011

TQ MR.R WALAUPUN TERPAKSA RELA, AHAHA

Tahun ni genap 15 tahun Mr.R berkhidmat di tempat kerja dia. As a token to their staff, management akan bagi option untuk staff pilih di antara melancong dan jam tangan. Masa service Mr.R genap 10 tahun dulu, dia dah pilih jam tangan dari jenama yang sama untuk hadiahnya.


But for this time, saya yang request untuk dia ambil jam tangan ni bagi pihak saya pulak, to me, lebih baik pilih jam tangan sebab akan nampak dan boleh dijadikan bahan untuk kenang-kenangan, kalau pilih untuk melancong, lepas balik tu dah tak ada apa dah. Masa dia tanya saya nak pilih yang mana satu, saya pepandai bagi cadangan nak jam tangan ni untuk saya, terkulat-kulat jap lah muka dia masa tu, ahahahahha. Tapi lepas tu dia cakap ok lah, saya akan request jam tangan wanita untuk you, of course lah saya happy kan kan kan.

Sekarang kan trend orang pompuan pakai jam tangan besar-besar macam lelaki, so memang saya suka sangat dengan design ni, at least dapatlah merasa pakai jam tangan mahal, wuiiiii ni kira dah cukup mahal lah ni pada saya, kalau nak keluar duit sendiri beli, mesti pikir banyak kali.

Ohhh ye, Mr.R ada citer yang office mate dia ada baca jugak blog ni, so kalau Ain tengah baca entry ni, saya nak cakap thanks a lot sebab taste dia dalam pemilihan jam ni adalah terbaik, clap clap clap.


Wednesday, October 19, 2011

TAKMO JADI MACAM NI YE, TAKMO TAKMO TAKMO !

Hari tu saya gi kenduri kesyukuran. Kebetulan malam tu angah ada tuisyen, kak long pulak ada berlambak kerja sekolah yang nak disettle kan, Hakeem pulak lepas Maghrib je dah tidur, nak tak nak saya dan Mimi je ke kenduri tu, Mr.R tak ikut sebab nak tengok-tengok kan Hakeem dan menghantar angah ke tuisyen. Jemputan dari keluarga terdekat jugak, so nak tak nak kena pergi tunjuk muka kan kan kan.

Saya nak citer pasal pe'el sesetengah orang yang lebih berpengalaman dari kita ni, bukan nya tak bagus nak bagi nasihat, tapi kita kena tengok lah, kita ni rapat ke tidak dengan orang tu, ini dah lah jadi tetamu, kenal pun tidak dengan orang tu, sesedap rasa je nak komen itu komen ini, nasib baik bukan saya yang dikomennya, kalau saya lah yang kena macam tu harus saya suruh je akak tu tolong tengok kan baby saya dan saya gi makan dengan aman nya !

Citernya begini, masa kenduri tu adalah sorang ibu muda kepada 3 orang anak ni sedang membuai baby nya, kebetulan baby dia menggelisah je dalam buaian tu, yelah, dah ramai-ramai tu kan, macam-macam lah karenah baby ni, datang sorang akak ni, tiba-tiba jadi penasihat yang tak diundang :

akak tu : apsal baby tu dari tadi merengek-rengek tu, berapa bulan ni sambil nengok-nengok baby tu dalam buaian

mak budak tu : dah 6 bulan kak, entah lah kak, susu dah bagi, menangis jugak lagi, sambil bawak keluar baby dia dari dalam buaian dan di dukung

akak tu : laa apsal pakai kan baju tak berlengan ni, tak elok nanti masuk angin, cuba tengok perut dia, kembung tak, apsal tak berbarut ni sambil selak-selak t-shirt si baby tu, belum mak budak tu sempat buat-buat apa pun, dia sambung lagi, tu lah, lain kali baby ni pakai lah baju berlengan, berbarut, perut tu letak lah minyak angin, baru tak kembung, tu lah emak-emak moden zaman sekarang, bla bla bla (feeling jadi jurucakap kesihatan bebudak)

saya : ek eleh akak ni, very the tuttt lahhh, cakap perlahan-lahan tak boleh ke (dalam hati je)

Tell you, saya yang baik dengan mak budak tu pun tak pandai-pandai nak ajar itu ini, sebab saya tahu, mak dia mesti boleh handle anak dia, bukan baru jadi mak orang, dah ada 3 orang anak pun. Lagipun saya tahu sangat, dalam keadaan kelam-kabut macam tu, lagi orang banyak bunyi, lagi kusut jadi nya nanti kan kan kan.

Saya memang tak akan jadi penasihat kepada orang yang tak rapat dengan saya sebab kita tak kenal peribadi orang tu macam mana, nak kita bebel-bebel kat dia sekali dia haruk kan kita baru fadan muka kan kan kan. Alangkan orang yang rapat dengan saya pun, bila saya bagi pendapat boleh jadi bengkek dengan saya, ini kan pulak orang yang saya tak kenal, ehhhhhhhh terluah perasaan pulak !

Tuesday, October 18, 2011

BUFFERED EARNINGS : TQ TQ TQ TQ

Dah nak masuk 3 tahun menjana kepala otak untuk merapu di blog ni, paling banyak buffered earnings yang saya pernah dapat adalah 7. Ok lah tuuuuuuuuuuu ! Zaman sekarang ni lebih ramai yang ada blog dari takde kan, ada sorang dua baca pun, alhamdulillah syukur nikmat, kepada Tuhan yang memberi rahmat, ohhh ohhhh ohhh ohhhh (sambung sendiri ehhhhh)
Buffered Earnings
Buffered earnings are earnings for meteredcampaigns that are currently running on your blog. These will be added to
your total earnings after the campaign ends
CAMPAIGN NAME
BLOG
CTR BONUS
CURRENT EARNING
CTR
Unilever Magnum Royal Treatment
HIDUP BIAR SEMPOI
RM 1.1
0%
Maxis Football Hot Ticket LR
HIDUP BIAR SEMPOI
RM 2.12
0%
Standard Chartered Good Life
HIDUP BIAR SEMPOI
+RM 0.21
RM 0.86
0.65%
Nokia N9
HIDUP BIAR SEMPOI
RM 0.38
0%

Kali ni ada 4 buffered earnings je. Baik lah tuan-tuan dan puan-puan, itu saja yang saya nak bebelkan hari ini, sehingga kita ketemu lagi dalam topik bla bla bla bla ! Tahniah pada kamu kamu kamu yang ada berbelas belas mahupun berpuluh puluh buffered earnings tu, clap clap clap untuk kamu kamu dan kamu.


Monday, October 17, 2011

BERTABAHLAH ANGAH ..... BERTABAHLAH

Sekarang anak-anak semua tengah sebok nak menghadapi peperiksaan akhir tahun kan, tak kira lah sekolah kebangsaan mahupun sekolah agama. So far, untuk kak long dan mimi, saya takde masalah lagi lah, asal suruh baca dan buat latihan, dia orang okay je. Untuk angah ni, saya kena perhatikan dia betul-betul, nak tak nak, saya kena mengaum lebih sikit dengan dia.

Saya tak boleh biar dia belajar sendiri-sendiri kat bilik, tup-tup nanti dah terlelap je atas katil dia. So bila dah tiba musim exam, angah kena usaha lebih sikit, sungguhpun saya hantar dia ke kelas tuisyen, usaha dia sendiri pun penting jugak, kalau tak nanti, mesti dia ketinggalan jauh dalam kelas.

Terpaksa suruh dia mengulangkaji depan mata saya jugak, masa ni saya tengah sebok memasak dan buat kerja-kerja di dapur, so dia kena ikut saya sekali mengulangkaji kat dapur, kalau saya menghadap dia dalam bilik tu nanti, satu kerja pun saya tak boleh nak buat. Pastu saya bersoal jawab lah sesikit dengan dia, just to make sure memang dia dah baca topik tu. Nasib baik dia nak mendengar kata, alhamdulillah.

Bertabahlah angah, mama buat ni semua untuk kebaikan angah, biarpun mama tak pernah expect straight A's dalam result angah, at least angah tak akan gagal untuk mata pelajaran tu. Saya tahu keupayaan dia setakat mana, so saya tak pernah bagi dia stress untuk dapatkan semuanya A. Saya kena berpikiran positif, tak boleh nak expect semua anak-anak sama tahap kecerdikannya kan kan kan.

Inilah asam garam dalam membesarkan anak-anak, siapa yang tak nak buat yang terbaik untuk anak-anak ?

Friday, October 14, 2011

AISKRIM PISANG, NAK JUGAK NAK JUGAK

Hari tu saya tercepat sampai kat sekolah angah, maka nya parking kereta dulu dan menunggu lah dia kat bus stop tu. Sekali tu kan, ternampak sorang budak perempuan ni dok mengulit aiskrim ni, wahhhhhh, aiskrim apakah itu, jakun jap.

Bila angah dah keluar dari sekolah, soalan pertama saya mesti tanya dia pasal aiskrim tu, ehhhh, bebudak mesti expert pasal aiskrim ni, mak-mak macam saya ni mesti outdated pasal ni, ke saya sorang je yang tak tahu, ahahaha.

saya : angah, tadi ada budak tu dia makan aiskrim tu kan, dia siap kopek-kopek macam makan pisang, aiskrim apa tu ngah ?

angah : aiskrim pisang lah tu mama

saya : aiskrim baru ehhhh, dia perisa pisang ke ?

angah : mana ada, dah lama lah aiskrim tu, iklan dia pun dah lama keluar kat TV, mama tak tengok iklan ke, bukan rasa pisang, rupa aiskrim dia je macam pisang

saya : ohhhhh, mana mama ada heran nak tengok iklan ni semua, time iklan tu lah, mama nak gi toilet, nak buat itu ini bla bla bla

angah : jom lah, kalau mama nak, saya belanja, seringgit je satu batang

saya : wahhhh, angah nak belanja ye, jom jom jom

Takde lah besau mana aiskrim tu kan, sekali ngap je dek mulut acik ko ni, ahahaha.


Thursday, October 13, 2011

COMEL LE TU !

Hakeem sama je dengan abang ngah dia, tak pernah serius time mama nak amik gambar. Yang si debab tu tak payah komen lah, dah nama nya genetik acik kan, ready je bila nampak orang nak amik gambar.

Biasalah, malam-malam baru ada masa nak mengulit anak-anak. Balik kerja dah pukul berapa kan, masak lagi, mengemas lagi, so sebelum dia orang tidur, kita bagi dia melasak dalam bilik sambil cerita je apa yang dia orang nak cerita.

Eiiiii suka nya dia ! Dah lah anak-anak, bawak-bawak lah tidur ye, mama nak mengulit babah korang pulak, ehhhhhhhhhh, ahahaha.


Wednesday, October 12, 2011

RM114.51

Alhamdulillah. Ok what RM114.51, pembaca tak beratus-ratus, follower tak ramai, pengomen ciput, update sehari sekali je, itupun masa weekdays je ada entry nya, merepek sesikit, merapu bebanyak, dapat gak RM114.51, hihi.

TQ Nuffnang. Dah bank in, dah clear, dah belanja dah pun duitnya. Sekarang dah tak tamak macam dulu, nak tunggu bebanyak baru nak cash out, now asal lepas RM100 je saya cash out kan, boleh beli aiskrim untuk stok sebulan, hahaha.

Blog suka-suka, sendiri tulis sendiri baca, bila dapat duit mesti lah suka !


Tuesday, October 11, 2011

RAJINIKANTH @ PADAYAPPA

Kalau ditanya kat saya, antara filem Hindi dan Tamil, yang mana satu best ? Saya akan jawab filem Tamil lah best kalau Rajinikanth yang jadi pelakon utama nya ! Mr.R selalu geleng kepala bila nengok saya ralit menonton filem Tamil ni online, paling tak boleh blah tu, takde subtitle pun saya layan kan jugak, parah kan ! Soalan lazim dia : apa yang best sangat citer ni yang ? Jawapan jujur saya : eiiiiiiii, saya suka nengok kepoyoan aksi-aksi Rajinikanth ni, lebih-lebih lagi bila dia buat trademark tangan macam kat gambar bawah ni :

* Picture hasil google, TQ *

Bila buat tangan macam ni, mesti ada sound effect angin berdesup (siapa yang tengok je paham apa yang saya bebel ni). Tu belum dia buat aksi betulkan rambut sambil sengetkan mulut (ini pun peminat Rajinikanth je paham apa yang saya bebelkan, hahaha)

* Picture hasil google, TQ *

Tell you, dalam banyak-banyak filem dia, ini adalah salah satu favourite saya : PADAYAPPA !!!! Dalam filem ni, aksi tak boleh blah bila dia betulkan apakebenda nama yang macam selendang tu ehhhh, effect bunyi-bunyian disamping aksi poyo-poyo yang best tu. Aksi bergaduh toksah citer lah, lagi tak logik, lagi acik suka, hahaha.

Dey dey dey ! Salam 1 Malaysia.


Monday, October 10, 2011

GIGIH NYE, KO BOLEH ?

Hahahaha, bagi gelak-gelak dulu, biasa lah tu, asal pagi Senin je jadi monyok, asal monyok je di pagi Senin. Dah sudah gelak kan, meh sini baca seterusnya entry poyo-poyo saya di pagi Senin ni.

Ini adalah workstation saya, segala apakebenda yang saya nak buat harus lah di workstation saya kan kan kan. Well, dari segi segala kerja mak nenek yang di arahkan, memang akan tip top hasilnya, sebab tu boss selalu bagi kerja atau tanya kerja yang tiada kaitan dengan bidang tugas pekerja am seperti saya ni, untung opis ni dapat pekerja macam saya, puji pujian untuk diri sendiri, nak suruh kengkawan opis puji memang tak lah, dia orang terkesima pun dalam hati jewwww, hahahhaha.

Orait, berbalik kepada kepoyoan saya tadi, korang nampak kan cermin bolat biru di antara PC dan telefon saya tu. Gigih saya nak snap tu, hahaha. Reason being cermin tu di situ adalah tidak lain tidak bukan untuk memudahkan saya menatap cermin sambil buat kerja, ko boleh ? Senang boh cermin kat situ, jap jap jengok cermin nengok lipstick, jap jap jengok nengok tudung plak, jap jap jengok nengok bulu hidung pulak, muwahahhaha.

Cermin dan shibam tidak dapat dipisahkan. Sekian.


Friday, October 7, 2011

BOSS KU LASER, I LIKE !

Dah lama tak citer pasal kita orang kat opis ni. Almaklumlah, yang ada sekarang semua nya agak menyenangkan, muahaha. Dulu suka meroyan kat sini sebab ada spesis mengong, laaa ni, semua nya okay, maka nya kurang lah meroyan mak encik ni, alhamdulillah.

Dah berbelas-belas tahun kerja, ni first time saya dapat boss besar yang boleh tahan nak mampos laser mulut nya, hahaha. Habis lah takhta mulut laser mak tiri opis saya di ambil oleh boss besar, mana tak nya, dulu kalau saya melaser semua malas nak layan, sekarang kalau saya melaser, dia laser kan saya balik, amik, fadan muka, hahaha.

Owhhh ni gambar gojes kita orang masa lawatan TPM ke sini. Pepandai lah korang cari boss besar kita orang tu ye. Rupa dia macam bukan spesis melaser tapi tahap kelaseran dia, acikpuntakkosernakkomenmuahaha !



Thursday, October 6, 2011

HANDBAG CEREK LAH PULAK

Kita kemas, dia pun nak kemas, kita marah, dia marah kita balik, kita ambil, dia nangis, bila dia nangis, memekak lah pulak, maka nya amik lah apa yang awak nak, biar mama buat kerja dengan tenang. Acik ni leceh wehhh, biar anak acik melasak takpe, kalau anak kuat menangis, acik memang boleh cepat menyirap je darah tu, ish ish ish, bila lah nak dapat kesabaran tahap maksimum ni ?

Owhh lawa sangat lah beg cerek tu ye, nak isi apa dalam tu ?

Main lah sampai jemu, entah berapa kali cerek tu jatuh, tak cukup tu, tutup cerek pulak di lanting-lanting kan nya. Kalau lah boleh, saya nak pasang dinding yang kalis bunyi, biar saya bertempik, anak melalak, barang mainan jatuh, jiran-jiran tak boleh nak dengar, aman dunia kan kan kan !


Wednesday, October 5, 2011

BARU NAK MENCEBURKAN DIRI

Ramai kawan-kawan saya yang ada hobi ni, dulu saya tak berapa nak amik pot sangat. Baru dalam sebulan dua ni je saya ada keinginan nak mengumpul fridge magnet ni. Kebetulan juga, saya ada simpan satu dua fridge magnet pemberian dari boss dan kawan-kawan yang ke luar negara.

Dulu masa tak minat kan, asal dapat je, saya letak dalam drawer kat opis je, nak bawak balik pun malas, sekarang ni dah timbul minat, asal ada kawan-kawan yang nak ke situ ke sini, saya cepat-cepat kirim untuk beli kan fridge magnet, hihi. Baru ada seciput ni je, banyak lagi ruangan kosong yang boleh di tempek. Takpe, slow-slow lah ye, lambat-laun mesti penuh gak nanti.

Korang suka tak semak kan fridge macam ni ?


Tuesday, October 4, 2011

WAHHH RM68.90 AJE !

Ada anak dara memang macam ni lah, ada je barang kelengkapan dia yang tak cukup-cukup. Senang citer, seminggu sekali mesti nak kena bawak dia gi farmasi. Suruh beli kat kedai je tak nak, takut barang tiruan kata nya !

Last week macam biasa, sebelum hantar dia pergi sekolah, singgah jap ke farmasi. Tup tup time nak membayar nengok jumlah RM68.90 kat mesin cashier tu. Apakemahal no barang-barang yang ko beli minggu ni kak long, 4 barang je tu (dalam hati lah ni) ! Mama yang profesional macam saya cannot bebel-bebel depan orang, very the not good, nak bebel ke nak tanya ke nak terperanjat sekali pun, kita sambung kat dalam kereta je, depan orang kena buat muka yang very the pleasant.

saya : wallawei, apakebenda ko beli sampai RM68.90 ni kak long

kak long : ok lah tu mama, RM68.90 aje, alah, saya kan pakai duit saya sendiri

saya : allo allo allo, duit sendiri tu pun hasil pemberian dari siapa kak long oiiiiii, mama suruh pandai berjimat cermat duit belanja sekolah tu untuk benda-benda yang lebih penting, bukan benda-benda macam ni

kak long : penting lah ni semua mama, losyen tu kena sapu sebelum pakai baju sekolah, nanti wangi je bau badan saya, lip ice tu takde warna lah, saya nak letak kat bibir supaya tak nak nampak dry, cermin tu lagi penting, nak kena tengok tudung saya ok ke tak kat sekolah, tak nak lah nampak comot-comot nanti

saya : tu eye liner sampai berpuluh ringgit tu nak buat apa, mama pun pakai eyeliner avon seploh hengget jer tau

kak long : eye liner mama tu tak bagus, yang ni bagus, kawan saya pakai nampak cantik je mata dia, nanti saya nak pergi jalan-jalan, saya pakai lahhhhhhhh !

saya : yolah yolah, tu yang letak kat hidung tu nak buat apa pulak, mahal kemain

kak long : tu untuk blackhead kat hidung ni lah

saya : eleh, mana lah ada blackhead kat hidung tu, umur baru 14 tahun, dah sah-sah bersih je hidung tu, mama pakai telur putih letak kat kapas je tahu tak, tak payah nak beli ni semua

kak long : owhhh mama, benda senang ada, buat apa nak susah-susah

Dah lah, koser nak sambung bebel !


Monday, October 3, 2011

EHHH FUN JUGAK LAH !

First time ni weh, saya ajak semua family members main colour-colour. Membosan nengok tv yang entah apa-apa citer nya tu, saya bagi idea kat dia orang untuk mewarna. Mr.R pun acik paksa join sekali, hahahha.

Dari kiri yang atas ye : Itu hasil kerja Mr.R, sebab dia kena paksa, so dia punya outcome sangat terserlah ketidakikhlasan nya tu, hahaha. Sebelah tu yang paling gojes, di colour oleh acik, cantik kan cantik kan cantik kan, siapa tak setuju, macam biasa, dia jeles, hahaha ! Paling kanan belah atas tu korje tangan si Hakeem di bantu oleh kak long, sebab tu semua nya satu warna je sebab nak cepat sudah.

Dari kiri yang bawah pulak hasil kreativiti kak long, pun cantik, paling tak boleh blah, angah punya hasil kerja lah, wahhhhhh ada teknik-teknik colour tu, ada pekat, ada cair, caya lah angah ! Dan yang paling tak cantik buat masa ni adalah hasil tangan si debab, dia memang tak suka colour-colour ni, kat tadika pun macam tu, markah untuk seni selalu dapat B aje.

Cuba teka siapa pemenang nya ?