Wednesday, February 29, 2012

CREAM BODY WASH ROSE SCENTED

Mungkin korang pun gunakan yang ni kat rumah, best kan bau dia, soooooo wangi and melekat bau rose dia lepas kita mandi kan kan kan.


Selalu kat Watsons tu kan, bauan rose ni mesti cepat habis kat rak tu, yang bau-bauan lain banyak ler, so kalau saya terlalu kat depan Watsons tu, confirmed saya grabbed sebotol dua buat stok kat rumah :) Harga pulak murah RM9.90 sahaja untuk 1000ml, memang berbaloi-baloi.

Kalau yang ada tab mandi kat umah tu, boleh lah feeling-feeling mandi bunga kan, berendam lelama sampai melekat-lekat bau bunga rose tu, acik berendam dalam besen je, ahaha.



Tuesday, February 28, 2012

PAK MAT TEMPEH

Siapa suka makan tempe mesti kulit dia cantik kan kan kan, siapa yang tak suka tu jangan marah ehhh sebab ia adalah fakta mengikut kajian saintifik tauuuu. Saya adalah peminat tegar si tempe ni, buat lah apa pun, digoreng ke, diletak dalam lauk ke, dicampur dalam sambal ke, semua saya suka, tempe mentah je saya tak pernah try makan, ada yang dah biasa makan tempe mentah ke ?


Hari tu teringin nak buat tempe berlada, kali ni ada brand ni pulak kat mini market tu, comel jer nama tempe ni kan : PAK MAT TEMPEH. Saya rasa saya tahu mana pengeluar ni dapat nama PAK MAT TEMPEH ni, korang yang biasa tengok citer Tan Sri P.Ramlee alaaa citer Seniman Bujang Lapok tu, yang masa ada adegan Pak Aziz dengan Pak Sudin nak bagitahu neighbour dia, si makcik yang tak berapa nak dengar  tentang suami dia yang accident tu laaaa, ingat tak, yang masa dia orang tengah hafal skrip pastu ada polis datang kan, nak bagitahu kat bini Pak Mat Tempeh ni, so saya berkeyakinan dia orang dapat nama ni dari citer tu, ahahha. Pada yang tak paham apa yang saya bebelkan ni, korang bebuat paham je boleh tak, jangan nak memikir sangat laaaa :))

Abah saya pun Pak Mat tapi dia bukan pengusaha tempe.



Monday, February 27, 2012

NASI LEMAK FOR BRUNCH

Nasi lemak buah bidara, sayang selasih hamba lurutkan, hilang emak hilang saudara, kerana tekak hamba turutkan, muahaha. Sekian pantun mengarut untuk hari ni, now let's mencuci mata korang dengan hidangan saya untuk brunch hari tu, amacam, nampak sedap tak ? Siapa cakap tak, as usual dia dengki, muahaha. Owhh, by the way, kalau laaa ada yang tak tahu maksud brunch tu, kalau lah adaaa ye, brunch means menggabungkan breakfast and lunch yakni makan pagi dan makan lunch disatukan and normally brunch selalunya di ambil agak lewat dari waktu breakfast yang biasa, haaa gitu :)





Ada nasi lemak, ada sambal ikan bilis, ada ikan bilis goreng, ada timun, ada telur dadar, ada kari ayam and last sekali ada teh o limau. Kari ayam tu saya prepare sehari sebelumnya dan masuk fridge sesiap laa, so that keesokan harinya, kuah nya tu dah sebati dan ianya akan lebih sedap untuk dinikmati.

Macam biasa, bila dah brunch ni, time lunch tu bolehlah goyang-goyang kaki baca majalah ke, baca novel ke, buat cross stitch ke, layan game kat tab ke, alaaa, kan saya dah pernah bebel sebelum ni, mak-mak orang pun perlukan masa untuk diri sendiri jugak, jangan lah asyik suruh hadap buat kerja rumah jer kan :))



Sunday, February 26, 2012

HARI NI BIRTHDAY ADI PUTRA Y'ALSSS

Hari tu dah buat entry khas untuk birthday Aaron Aziz kan, today nak dedicate untuk Adi Putra pulak, hiahiahia. Mentang-mentang dua orang ni yang tengah meletop-letop sekarang ni, makanya entry suka-suka nak announce birthday dia orang berdua je lah. Kalau tahun depan dah tak minat dia orang, maka nya takde lagi lah entry untuk dia orang, ehhh berapa banyak dia orang daaaaa. 


Kurniaan Tuhan, handsome sungguh di mata acik ni hahh. Happy birthday handsome man :) Semoga terus sukses dalam kesemua bidang yang diceburi. Ikhlas daripada : akak yang korang bukannya kenal pun tapi sebok nak wish birthday korang, hiahiahia (rasa nak tekup mulut sendiri bila gelak bunyi macam ni tau !)


Friday, February 24, 2012

GOOD JOB MR.R

So far, kalau saya or Mr.R nak pergi somewhere untuk beli something, tak pernah lagi kita orang tak pergi together-gether, so kalau dah together-gether kena lah bawak semua sekali kan, beza nya, kalau dah set siapa yang nak beli barang, maka nya, yang sorang lagi kena take care all the kids lah :) Unless kalau kedua-dua kami nak kena beli barang pada hari yang sama jugak, makanya, kena pandai lah bergilir-gilir menghandle dia orang kat situ. Jangan lah korang ingat bila kak long & angah tu dah besar, dia orang takde ragam bila dah bosan di shopping complex, pembaca yang dah beranak pinak je paham apa maksud statement saya ni :)


Kali ni saya nak beli barang-barang saya. Kak long volunteer nak ikut saya, selalunya dia pun tak nak ikut sebab dia cakap, mama cerewet, pilih satu barang sampai berejam-jam :) So, angah , mimi & Hakeem kena lepak-lepak dengan Mr.R lah. Set dengan Mr.R untuk jumpa balik dalam masa paling lama pun 2 jam gitu lah. Nak monitor Hakeem yang paling mencabar, biasalah kan, budak umur 2 tahun, semua tempat dia nak menyusup.

Pastu dalam sejam gitu, saya mesej lah Mr.R :

Saya : Yang, how's the kids ?

Mr.R : jap jap, saya MMS

So itulah aktiviti bebudak baik tu dengan babah dia orang, kali ni tak boleh lepak kat restoran or tempat main games tu, Mr.R cakap, Hakeem tak habis-habis nak main ais, pastu kat tempat games tak nak orang pegang tangan dia, habis semua mainan dia nak panjat, at last babah dia orang bawak pergi kedai buku, beli sorang satu and lepak kat situ sampai mama dia orang kembali ke pangkal jalan :)


Thursday, February 23, 2012

HAPPY BIRTHDAY AARON AZIZ :)

Adoiyaiiiiiiii, siap buat entry happy birthday untuk Aaron Aziz, macam kan Aaron Aziz tahu kewujudan blog dia, ahaha (confirmed, korang yang cakap dan ketawa dalam hati). Wehhh korang, semenjak dua menjak saya like FB Kami Peminat Setia Aaron Aziz & Adi Putra ni, macam-macam info dan gambar yang saya dapat tengok tau, korang dah like ke ? So hari ni, 23 Februari adalah birthday Aaron and dia dah masuk usia 36 tahun, mudo lagi lah, sebayo lah lebih kurang dengan akak ni hahhh  :)


Moga panjang umur dan murah rezeki and terus menjadi bapa dan suami yang bertanggungjawab ok. <---- ya rabbi, bagi ucapan macam kan aaron tu ada kat depan ko, ahaha (berkata-kata dan bergelak ketawa lagi korang di dalam hati)


Kenapa saya pilih gambar ni ? Ye betul, kalau dah ensem tu, orang capture gambar dari tepi pun terserlah ke handsomeman nya. Cuba korang amik gambar dari tepi, apa hasilnya, ahaha, ehhh tergelak sebab membayangkan saya ambil gambar dari tepi, confirmed perut yang menyerlah :)


Aaaaaaaaa, yang ni so handsome lagi gorgeous kan kan kan, ok dah dah , telan air liur tu, ahaha.


Wednesday, February 22, 2012

KONON KONON :)

Selama dah berkecimpung dalam kelab memanjang nya naik berat badan dan turun nya tak pernah pun, saya dah cuba sedapa upaya untuk menukar habit dari setiap hari menjamu selera dengan sarapan yang berat kepada sarapan yang lebih sihat :)

Kat opis saya ni takde acara ratu cantik terdebab, kalau ada, dah lama saya menang seploh tahun berturut-turut tanpa ada pencabar, ahaha, confident itu perlu, walaupunnnnnn


Tapi tu lah ye kawan-kawan, harap sangat lah konon-konon saya nak belajar minum cereal bagai ni semua akan bertahan.


Tuesday, February 21, 2012

ME & MY ANAK-ANAK :)

Banyak sangat emel yang saya dapat suruh letak gambar and citerkan pasal anak-anak I ni hahh, demi melayan permintaan feminat-feminat sekalian, I persembahkan gambar ekslusif I and my beloved anak-anak, ahahha (semua statement di atas adalah dusta belaka, harap maklum)


My eldest daughter baru Form 3, so this year ada exam PMR, my second son darjah 6, ada exam UPSR jugak tahun ni, the 3rd one is Mimi si debab-debab mama and the youngest at the moment adalah Hakeem, dah 2 tahun dah budak ensem tu. Yang kelima dalam proses persenyawaan, ahahhaha (tapi statement ni tak dusta tau, harap maklum).

 Tell you the truth, so far so good, membesarkan kesemua mereka di atas setakat ini amat memberangsangkan, biasalah kalau lasak sesikit tu, tapi kesemua mereka ni sangat berdisiplin, lagi mendengar kata, lagi soleh dan solehah dan saya berdoa setiap hari agar sifat-sifat baik kesemua mereka ni akan berkekalan, amin.


Monday, February 20, 2012

RESEPI AYAM GORENG BLACK PEPPER

Macam biasa lah ye, sila guna pakai apa je yang ada dalam fridge untuk mengelakkan pembaziran. Makanya terciptalah juadah yang tak disangka-sangka menjadi lazat berkrim disukai ramai yang saya namakan Ayam Goreng Black Pepper Sesuka Hati Nak Letak Apa  :)

Macam mana saya goreng ? Macam ni ye :

Beberapa ketul ayam (saya gorengkan sekejap je)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 biji bawang besar kuning
Capsicum
1/2 paket fishcake
Sos lada hitam secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya

Mula-mula saya tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia  yang telah dihiris terlebih dahulu. Dah garing, letak air sikit dan masukkan sos lada hitam, ayam dan sedikit serbuk lada hitam. Pastu masukkan fishcake, capsicum dan sedikit garam. Kalau ada yang suka pekat, boleh lah tambahkan air bancuhan tepung jagung ye.

Sekian, lain kali kalau ada edisi terkini memasak belasah je apa yang ada dalam fridge, saya kongsi ye :)




Sunday, February 19, 2012

HAWAIIAN TEMPURA CHICKEN NUGGETS

Buat breakfast untuk anak-anak, saja nak try nugget baru Marina product ni. Not bad, ada rasa masam-masam manis. Tapi anak-anak still prefer nuget marina yang ada cheese tu, yang tu lebih sedap mama, bak kata angah dan mimi :))


Untuk bapak dan mak budak takkan nak makan nuggets je untuk breakfast kan, so saya prepare kan nasi lemak, biar perut masing-masing bertahan kenyangnya sampai ke tengahari, nanti petang baru masuk dapur balik untuk prepare dinner pulak, kalau ikut menu nya, petang ni,  nak sediakan spaghetti carbonara, menu paling mudah tetapi sedap dan yang penting, mengenyangkan.

Now nak melepak-lepak tunggu Diva @ 1, Melodi & Galaksi, cau cin cauuuu.


Saturday, February 18, 2012

SLURPEE SLURP SLURP

Cuaca panas sekarang ni memang sesuai lah nak basahkan tekak dengan minuman kegemaran ni. Korang suka tak ? Saya memang peminat setia ni dari dulu lagi, cuma nya bila nak diminum tu saya akan tambah air kosong lagi untuk mengurangkan tahap kemanisan nya tu. Kalau dulu kat 7 Eleven ada aiskrim tau, sedap ais krim tu, kira sama level dengan ais krim Mc D laa, but now dah takde pun :((


Kalau beli, saya suka campur-campurkan, biar pening-pening lalat masa minum, baru best. Murah je, RM1.90 untuk saiz medium ni.

Ok, nak sambung menghirup slurpee sebelum melaksanakan tugas-tugas hakiki seorang suri rumah :))


Friday, February 17, 2012

ALHAMDULILLAH, MAK SAYA DAH 63 TAHUN :)

Kali ni perancangan nya nak pergi yang dekat-dekat jugak untuk celebrate birthday mak, seriously, untuk mengumpulkan kesemua ahli keluarga yang tak berapa ramai tu pun, bukannya mudah darling, masing-masing ada agenda tersendiri dah, so kena pergi yang dekat-dekat, so that semua boleh berkumpul untuk potong kek sesama. Memang lah boleh buat kat rumah, tapi untuk sedikit kelainan, kita gi some where else lah :)











Bagus betul korang ni ehhh, atok punyalah khusyuk bagi ucapan feeling-feeling dia kat nenek, korang boleh buat muka sengal memasing ehhhh :)


Mak dan abah saya. Ya ALLAH, berikanlah kesihatan yang baik pada kedua ibu-bapa ku untuk mereka bersama-sama dapat menghabiskan masa dengan keluarga tersayang, murah kan rezeki mereka berdua dan semoga mereka kekal bahagia hingga ke akhir hayat. AMIN


Berani betul tuan rumah tu lah, ini barulah betul perumpaan, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai, confirmed tuan rumah ni tak takut.


Anak-anak saya dari mula sampai hingga nak balik, tak lekat kat atas pun, memanjang nya kat pool nun. Nasib baik assistant ramai yang nak menjaganya, senang sikit mama korang nak feeling-feeling jadi mem besar, dok melepak kat balcony sambil-sambil snap gambar :)


Indah sungguh ciptaan ALLAH S.W.T .....


Thursday, February 16, 2012

MENU BREAKFAST BERJADUAL

Okay, tell you, this gonna be a long entry, come, let's read together ok :) Pada korang yang baru baca blog ni mungkin tak tahu betapa poyo nya acik korang ni, yang dah selalu baca tu memang dah paham sangat lah kepoyoan acik ni, ahaha. Well, to be honest, saya lebih suka buat sesuatu urusan di rumah mahupun pejabat dengan cara yang sistematik, saya tak suka last minute, not good ! Selalu-selalu yang masak apa jer benda yang dalam fridge tu adalah aktiviti nak kosongkan fridge sebelum pergi shopping untuk bahan-bahan yang baru ;) So kaedahnya, menu tu adalah menu tambahan, paham tak ni :)




Ni lah jadual breakfast saya untuk seminggu, jangan korang ingat tauke kantin je ada menu, acik pun ada, ahaha. Ni salah satu contoh menu breakfast saya lah, so lepas ni akan tukar menu lain-lain lah pulak, mesti lah rotate, kalau tak nanti suami dan anak-anak mesti akan bosan bila makan menu yang sama. Sebab apa saya suka print kan menu-menu ni ? Easier untuk dia orang kat rumah tu tengok apa breakfast dan bekalan yang akan dia orang bawa for the next day and tak perlu tanya saya banyak-banyak kali, mama, besok pagi breakfast apa ya, itu baru sorang tanya, kang nampak lagi sorang, sorang lagi tanya, so jalan mudah, gi tepek kat pintu fridge tu, haaa gi tengok situ, don't ask me, mama malas nak answer boleh ?

Satu lagi kemudahan nya adalah untuk saya menyediakan apa-apa yang patut sebelum masuk tidur, macam nak prepare nasi goreng tu, malam tu, siapkan lah bawangnya, sayurnya, nasinya pun saya dah siap ramas-ramaskan, masuk semua dalam fridge, besok pagi, masuk dapur terus panaskan kuali dan masak laaa, janganlah bangun pagi baru nak prepare semua, mana nak sempat sayang oiiii. Saya pun mesti nak ada masa tidur yang cukup, so kena pandai-pandai lah buat kerja dengan pantas dan cekap ok ;)  So far so good, masa tidur saya tak pernah kurang dari 7 jam, so saya selalu rasa fresh untuk ke tempat kerja dan takde lah moody bila mengantuk kan kan kan.

Same goes for the menu yang saya perlu masak setiap hari, saya memang dah ada plan nya nak masak apa for the whole week, andaikata Mr.R atau saya tetiba teringin nak makan sesuatu selain daripada yang saya dah planned, yang tu, balik kerja baru nanti terhegeh-hegeh pergi mini market kat depan rumah tu dan cari barang :) As for now, semua bahan-bahan basah or kering saya mesti berpandukan jadual yang saya dah buat for that week. So bila pergi beli bahan-bahan mentah kat supermarket, semua bahan-bahan yang nak dimasak mesti lengkap, so takde excuse nak cakap malas masak sebab tak cukup bahan.

Sebelum ni neighbour saya selalu cakap tak sempat nak buat breakfast walhal ada bibik lagi kat rumah tu, so saya slow-slow bagi motivasi kat dia sebab apa yang saya nampak, dia train bibik dia untuk buat kerja menyapu, membasuh baju pepagi tu, so saya suggest lah kat dia, why not, bibik tu di train untuk prepare breakfast pepagi tu, yang menyapu dan membasuh tu, lepas anak-anak dia dah kesekolah pun boleh buat, lagi pun pepagi dah ampai kain, matahari pun tak keluar lagi laaaa. Now bibik dia dan saya selalu sama-sama ada kat dapur prepare breakfast, mana saya tahu ? Dah sebelah menyebelah dapurnya, of course lah tahu, hihi.

Jadi mama yang bekerja dan takde bibik, saya kena kreatif sikit supaya tak terasa beban nya buat kerja-kerja kat rumah tu, by the way, buat-buat kerja ni semua kan dapat pahala, so mari sama-sama grabbed pahala bebanyak ok :)

Wednesday, February 15, 2012

KAMI PROTES ! ADA MAMA KO KISAH ?

Nasib baik lah kat negeri Selangor ni sebahagian dari bil airnya ditanggung oleh kerajaan negeri, bersyukur di situ ye, anak-anak saya memang pengguna tegar air, especially bila hujung minggu, mesti nak ada sessi berendam dalam air, tak dapat lama, kejap pun jadi.


Haaaaa tu dia, semua berpakat nak tunjuk protes lah ni, dah saya tak bagi dia orang main kat luar, bukannya apa, hari tu, Hakeem dah ada tanda-tanda nak kena selsema, kalau saya bagi dia orang main, takkan si adik nak melopong tengok je kan, dah tentu dia nak join sekali, so semua nya tak dapat main air hari tu, nak protes punya pasal, dia orang gi bentang kolam tu tengah-tengah ruang tamu dan gasak main kat situ. Pastu masing-masing buat muka tak puas hati je, macam biasa, mama kebal macam saya ni, lalu lalang berpuluh kali kat depan tu sambil buat muka dunno je, ahaha.

At last, semua keletihan sebab memprotes tanpa dapat respon dari mama tercinta, muahaha.


Tuesday, February 14, 2012

VANILLA COKLAT BEST LAAA

Siapa cakap citer ni tak best memang takde perasaan laaa korang ni, siapa rasa citer ni best, sambil tengok sambil tersengih-sengih, haaaaaa, yang ni memang spesis normal macam acik. Citer ni buat acik teringat zaman acik muda remaja dulu tau, lawa tu memang dah sama dah dengan zara, cuma boyfriend je tak lah sehandsome si amir tu, hiahiahia. Biasalah tu, memang acik je nak menang, hiahiahia lagi.

Apa lah pulak konflik citer ni nanti kan, sama-sama kita tonton malam nanti ehhh. Siapa cakap tengok drama ni semua buang masa ? Mana ada buang masa, sambil tengok boleh lipat kain, sambil tengok boleh sapu lantai, siap mop lagi, bagus jugak ada iklan lama kan kan kan, macam-macam benda boleh settle :)

* sumber gambar dari FB Vanilla Coklat * Jap jap, nak bayangkan Mr.R incang saya macam ni dikala berat badan dah macam pemenang ratu cantik terdebab di Thailand (siapa gelak dia berdosa sebab dah mengecilkan hati saya), tapi saya gelak sendiri takpe, ahaha.

Korang dah like, kalau belum gi like ramai-ramai ehhhh :) Malam ni mesti best, because last week baru je episod yang zara dah mula nak terima si amir ni kan, by the way, lakonan adik ogy ahmad daud dalam citer ni pun best, alaaa yang jadi aunty si amir tu laa, dia jarang-jarang berlakon, tapi bila berlakon memang best.

Laaaaaaa ada jugak yang tak pernah tengok ke, yang tak pernah tengok tu gi makan aiskrim vanilla coklat je lah ehhh :)

Monday, February 13, 2012

RESEPI MEE SUP MUDAH

Dalam banyak-banyak masakan kan, masak sup lah paling senang nak mampppp___ssss, dah lah senang, boleh pulak buat tukar-tukar menu weh, dah masak sup ayam hari ni, lusa tu nanti boleh masak sup ikan, pastu next week tu pulak boleh buat sup sayur, pastu sup ekor, pastu sup tulang, pastu ehhhh, memacam lah, dah masak sup, kita mesti nak pasang-pasangkan dia dengan lauk yang pedas-pedas sikit, baru lah terangkat kan :)




Saya buat mee sup dan macam biasa, ianya adalah mee sup yang tersedap daripada setiap mee sup yang dijual pada hari tersebut, wuhuuuuuu, giler exaggerate :)

Cara saya buat mee sup adalah yang paling tersenang di antara resepi-resepi mee sup yang ada kat google tu, wuhuuuuu, lagi giler exaggerate :)

Oh cenggini cara saya masak ehhhh :

1 bungkus mee kuning (di celur) - saya selalu didihkan air, tutup api dan baru saya masukkan mee kuning tu, dijamin, mee kuning tu nanti tak akan menjadi terlalu kembang.

Untuk kuah sup tu :

Bahan-bahan nya :

5 bawang merah (hiris / tumbuk)
2 ulas bawang putih (hiris / tumbuk)
2 batang serai (di titik)
2 keping hirisan halia (boleh juga kalau nak ditumbuk)
Fishball & fishcake
1 ketul kiub ayam knorr (Guna 1/2 jika kuah nya sedikit)
Sawi
3 ketul ayam (dipotong kecil)
Daun sup / daun bawang
Garam

Cara menumis :

Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang merah, bawang putih, serai dan halia, tumiskan semua hingga naik bau dan agak kekuningan, pastu masukkan air sebanyak mana yang dikehendaki, masukkan kiub ayam knorr, bila dah mendidih baru masukkan dua tiga ketul ayam yang dipotong kecil, biarkan seketika dan masukkan fish cake, fish ball dan garam secukupnya, last sekali baru masukkan sayur sawi yang dipotong dan taburkan daun sup/ daun bawang semasa dihidang. Kalau korang ada bahan lain nak bubuh pun boleh  :)

Selamat mencuba.


Sunday, February 12, 2012

RESEPI SARDIN DAN KENTANG

Seriously, hari ni adalah hari yang paling busy gilerrrr untuk saya wehh. Jangan tertanya-tanya tentang apa yang saya sibuk kan, sebabnya, saya tak akan bagitahu (pigi dahhh, macam kan ada orang yang nak amik tahu, huahuahua)


Perghhhh, nasib baik sempat siapkan sebelum anak-anak berkicau nak mamam. Tapi tu lah diaaaa, anak-anak bertuah saya ni kan, masak sesimple dan secepat cenggini pun dia orang appreciate tauuuu, bertambah-tambah semuanya, mama dia orang, ko macam tak biasa kannnn, mana pernah mama dia makan bertambah, sebab tu maintain je straight pinggang tu, muahaha (ketawa, sedapkan hati sendiri). Kesudahannya, sardin + kentang, sup sawi + fishball & telur dadar tu membuatkan kita orang tersandar kekenyangan. Syukur alhamdulillah, itu lah rezeki saya dan anak-anak hari ni :-)

Saya nak share resepi sardin dan kentang tu :_

Bahan-bahannya :

1 tin sardin (dibelah dua dan dibuang tulangnya terlebih dahulu)
2 biji kentang (direbus sehingga empuk terlebih dahulu)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit air asam jawa
2 batang cili hijau
Garam secukup rasa

Cara-caranya :

Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing dan naik bau, masukkan sardin bersama-sama kuahnya sekali, biar mendidih seketika, masukkan sedikit air asam jawa (kalau tak suka masam sangat, boleh tambah air biasa sahaja), tambah garam secukup rasa dan gaul sebati, akhir sekali masukkan ubi kentang yang dah direbus empuk tadi dan hirisan cili hijau. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.


Saturday, February 11, 2012

RESEPI RAINBOW KEK

Rainbow kek ni untuk pertama kalinya saya merasa kat birthday handsome boy si ariq, seriously saya sudah jatuh cinta dengan ini kek (pooorahhh, semua kek pun ko jatuh cinta, dasar suka makan, ahaha), ok, gelakkan diri sendiri dalam blog adalah bergaya okeh ;)







*gambar kek dari sumber google, tq *

Dari hari tu lagi saya dah teringin nak makan kek rainbow ni, so saya sudah keluar masuk hampir semua kedai kek kat area rumah ni, tapi nan hadooo. So cadangnya hari ni, lepas attend kenduri kahwin cousin Mr.R jap lagi, saya nak teruskan pencarian mencari sepotong rainbow kek demi anak tekak ku ini, sadis tak wehhh ?

 Siapa suka rainbow kek ? Gimme five, kita geng ehhhh :-)

Kalau tak jumpa juga, kena buat sendiri lah jawabnya, jom saya share resepi yang ada di www.myresepi.com, tq for the resepi :

Bahan-bahan ( Satu Kek Bulat )
  1. 2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
  2. 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
  3. 5 biji telur ayam (gred B)
  4. 250gm butter
  5. 550gm buttercream readymade (beli kat kedai jual bahan buat kek)
  6. Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
  7. 2 sudu kecil esen vanilla
  8. 1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
  9. Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek
 Cara-cara


1.    Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.


2.    Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.


3.    Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata.   Masukkan juga susu + air.


4.    Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.


5.    Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.


6.    Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.


7.    Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.


8.    Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda.

Friday, February 10, 2012

DAP... DAP.....DAP NYEEEEE

Ini memang akan berlaku beberapa kali dalam setahun, tekak teringin nak makan cenggini je, biar dah masak lauk lain untuk dia orang, tekak saya teringin nak macam ni, so untuk berlaku adil pada tekak dan selagi hayat dikandung badan ni, moh lah buat ikut rasa hati tu ye :)


Hrmmm, kalau masak hari-hari macam ni, gamaknya dah lama Mr.R hantar saya balik umak mak bapak saya :) Seriously, goreng telur mata yang kuningnya tu dibiarkan separuh masak adalah sangat marvellous. Cili api tersebut buat penambah rasa, pedas-pedas manja gittew.

Alhamdulillah, rasa nya adalah yang tersedap di tekak ni dan sudah kenyang bila dapat makan seperti yang diidam-idamkan :)

Thursday, February 9, 2012

HAFIZ AWAN NANO & SHIBAM

Ko ada, ada, ada, ada keeeee, miahaha. Gigih acik korang mengorek balik gambar lelama dalam simpanan demi nak eksen tempek dalam blog :) Mentang-mentang dia baru menang AJL 26, terus rasa bangga ada gambar dengan dia :)


Lama dah gambar ni wehhh, penghujung tahun 2009, masa ni zaman rambut hafiz tak berapa nak kembang sangat. Masa tu, dia jadi spokeperson untuk produk mamee and kebetulan ada promosi mamee kat tempat kerja acik ni hahh, so dapat lah amik gambar dengan dia and masa tu jugak, acik korang tengah pregnantkan si budak Hakeem, tu yang muka sememeh tak bermekap, pakai tudung pun macam muslimah sejati, kalau tak pregnant macam sekarang, acik korang lah paling lawa kat opis ni, ahaha.

Begitulah awan nano nano nano, masalahnya kan, bila lagu ni berkumandang, saya asyik terbayang gelagat Johan Raja Lawak je :)

Wednesday, February 8, 2012

MIMI MANGOSTEEN

Sedap gak nama Mimi Mangosteen. Penangan suka sangat makan manggis, asal nampak je suruh beli. Sekali beli, dia sorang je boleh hadap tu sampai habis :)


Kalau ada sesapa nak jadikan mimi model buah mangosteen, roger-roger ehhhh :)

Tuesday, February 7, 2012

GOOD JOB PAKCIK !

Antara rutin saya setiap hari adalah send & fetch anak-anak ke school. Seriously, selama menghantar dia orang, saya tak pernah berhadapan dengan masalah kat depan sekolah anak-anak. Semua nya atas jasa besar pakcik ni. Walau ada yang ramai tak puas hati dengan dia sebab selalu menjalankan tugas dengan tegas, tapi saya sangat suka dengan cara pakcik ni, sebab dengan ketegasan dia lah, semuanya berjalan lancar, kalau nak harap mak bapak yang lain nak pandai-pandai sendiri untuk tidak menyebabkan kesesakan kat depan pagar sekolah tu, memang tak lahhhhhhhh ! Semuanya selagi boleh, nak jugak berhenti depan pagar tu, kalau kejap takpe, ini baru nak bersalam, baru nak bagi duit, baru nak kiss-kiss anak, tak ke lambat ? Kalau dapat kat pakcik ni, siap lah ko, dia tiup wisel sambil halau-halau kat tepi cermin tingkap kereta tu.

Korang tengok lah, siap berjaket, inisiatif nak pakai benda alah kat tangan tu, tapi sekarang lagi hebat tau, pakcik ni buat raket badminton yang dibalut dengan kertas merah menyala tu untuk menjaga aliran lalu lintas depan sekolah dan menyenangkan kanak-kanak sekolah nak melintas. Pakcik, saya doakan pakcik diberikan kesihatan yang baik untuk terus berkhidmat dan dilimpahi rezeki atas jasa baik pakcik :)


Monday, February 6, 2012

HARI ISNIN SAYA PASTINYA TIDAK SAMA DENGAN HARI ISNIN KALIAN

Cik Jah, Cik Bedah, Cik Tipah, Cik Senah oiii, korang buat apa hari ni ? Kata cuti panjang kan, hari ni baru nak masuk hari ketiga bercuti, besok pun cuti wehhh. Apa kata korang buatlah kerja-kerja berfaedah kat umah tu, sudah-sudah lah berjalan tu wehhh, duduk rumah, tajamkan skill memasak tu, kemas lah stor tu hahh, dah rupa apa stor memasing tu, lap kipas, lap meja, lantai tu bagi berkilat-kilat lah wehhh, berjalan je korang, rumah memasing bila pijak, tapak kaki berdebu, ahahhahaa, sila marah saya dalam hati masing-masing, statement di atas tu adalah statement dari orang iri hati yang tak dapat ke sana ke mari. Mr.R ada banyak assignment yang nak disiapkan wehh, plan saya nak melangkah lebih jauh dari rumah kena cancelled daaaaa, kita orang pergi yang dekat-dekat je :(

By the way, bila difikirkan balik, ada hikmahnya, tak jadi nak ke tempat yang saya plan tu, duit tu saya boleh spend untuk benda yang lebih berfaedah :)

Kejap lagi saya ada projek nak buat biskut peanut butter pulak, last week saya dah buat biskut semperit, nanti saya tempek citer saya buat kuih dalam blog ehhh, tak kira lah cepat ke lambat, janji adoooo :)


Saturday, February 4, 2012

HO HO HO :-)

Apa korang ingat nak krismas je boleh ada ho ho ho. Salam sejahtera y'alls ! Apa bikin ? Pada yang ada anak-anak bersekolah, mesti rutin setiap hari Sabtu adalah basuh baju sekolah dan kasut sekolah kan kan kan, yang ada bibik tu, untung laaaaaa, meh pinjam kan bibik untuk basuh baju and kasut anak-anak saya meh :)

Weeee, hari ni acik tak yah masuk dapur, all out dari pagi sampai malam ni, nak melayan makan makan makan kat luar. Malam tadi, acik korang dah jampi dan asap-asap kan Mr. R, pastu hembus-hembus kan sikit, tu yang hari ni dari pagi membawak ke malam tak payah masak, muahaha.

Bye y'allsssss ;)


Friday, February 3, 2012

RESEPI NASI LEMAK

Mungkin ramai yang sudah tahu cara untuk memasak nasi lemak, tapi saya kongsikan di sini, cara saya memasaknya ye :

Bahan-bahan

Halia (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
1 biji bawang besar (dibelah 4)
Daun pandan (disimpul)
Santan
Garam
Beras

Cara-cara nya :

Basuh beras dan masukkan halia yang sudah dihiris, serai, bawang, santan, daun pandan dan garam secukupnya.

Untuk sukatan santan tu pula ianya adalah sama banyaknya dengan sukatan air biasa kalau nak masak nasi tu. Kalau beras kat rumah acik tu, satu pot beras kena letak dua pot air dan begitulah seterusnya ye.

Selamat memasak nasi lemak :)

Thursday, February 2, 2012

YO YO O JER

Untung lah bebudak sekarang ni, semua nya celik gajet, tahu je cara nak gunakan. Zaman mama korang dulu, main lah batu seremban tu sampai lebam :)


Hakeem suka main fruit slice, dia memang hebat ok, antara top score untuk game tu.



See see see, sampai terjuih-juih bibir, ralit betul dia




Dah penat baring, terus duduk pulak, tapi still mencuba nak pecahkan rekod mama :)

Korang suka main game apa ?


Wednesday, February 1, 2012

WORDLESS SE LESS LESS NYA

Amacam, dah boleh bukak kedai kopi tak ?


Lepas minum, terus I followwwwwwww, hihi.