Friday, December 28, 2012

1 ♥ 2012

As salam.

Yeayyyyyy, alhamdulillah, sekali lagi dalam tahun 2012 ni , Allah S.W.T mengurniakan saya rezeki yang melimpah ruah dan kenangan yang baik-baik aje.

Paling mengujakan bilamana kedua-dua anak-anak saya yang mengambil peperiksaan UPSR & PMR mereka telah mendapatkan keputusan yang baik. Bagi sesetengah orang, keputusan anak-anak saya tidaklah secemerlang mana, tapi saya sebagai mama yang membesarkan dia orang, yang tengok sendiri usaha dia orang, merasa sungguh bangga dan bersyukur atas pencapaian anak-anak saya :)

Tahun ni juga saya berpeluang mengubah suai rumah saya syurga saya yang sudah di diami selama 10 tahun tu, sekarang kediaman kami lebih selesa dan anak-anak pun gembira dengan semua kemudahan yang saya dah sediakan di rumah tu.

Setelah 9 tahun menggunakan khidmat kancil kesayangan tu, saya dimurahkan rezeki untuk mendapatkan satu lagi kereta untuk kemudahan saya. Kancil kesayangan tetap ada di depan mata, sayang betul nak lepaskan dia ke tangan orang lain, kancil kesayangan yang banyak memberi khidmat terbaik sepanjang 9 tahun saya menggunakannya akan seboleh bolehnya akan terus berada di samping saya.

Terima kasih Allah, terima kasih atas limpahan rezeki untuk keluarga kami, terima kasih kerana menjadikan kehidupan kami sekeluarga sentiasa berjalan dengan lancar :)

Semoga saya masih diberi peluang untuk terus menulis di blog kesayangan pada 2013 nanti. Selamat tinggal 2012, selamat datang 2013.


Thursday, December 27, 2012

AHAHA

As salam.

Barang sesiapa yang terdiri dari golongan yang bersopan santun lagi beradab susila di nasihatkan tidak membaca entry yang tak berfaedah ni, harap maklum.

Situasi di depan ruang tv rumah kami syurga kami.

Mimi : mama boleh tanya tak ?

Saya : ye, nak tanya apa ?

Mimi : boleh tak mimi nak kentut secara kasar ?

Saya : haaaaaaaa, apa tu kentut secara kasar ?

Mimi : macam ni, eiiii tak kuasa nak taip effect bunyi-bunyian tu, ahahha

Saya & semua : ahahhahaha untuk masa yang agak lama

Saya : kenapa Mimi cakap tu kentut secara kasar ye

Mimi : sebab selalu Mimi kentut secara halus, takde bunyi, tapi kali ni Mimi rasa macam sakit perut dan nak kentut secara kasar, sebab tu Mimi nak tanya mama dulu

Saya : kalau Mimi nak membuang angin secara kasar lagi selepas ini, lebih baik Mimi masuk ke toilet atau jauhkan diri dari orang lain okay

Mimi : okay sambil angguk angguk kan kepala

Saya & semua : ahahhahahha lagi


Wednesday, December 26, 2012

JALAN JALAN JALAN JALAN

As salam.

Kemain banyak jalan jalan jalan jalan nya kan. Mana tak nya, saya nak selitkan antara gambar percutian kita orang masa cuti tahun 2011, haaaa, korang mana pernah jumpa orang update cerita tahun 2011 dalam tahun 2012, kat sini je ada, ahaha.


Saya memang malas nak update cerita pasal cuti-cuti saya kat blog ni, mana tak nya, setakat saya pergi tempat-tempat yang korang dah pernah pergi 2,3,4,5 kali, apa ada hal kan, tu pasal lah saya malas nak buat entry setakat cuti dekat-dekat ni, cuba kalau ke luar, haaaaaaaa baru lah best korang nak baca kan kan kan. Apa pun, Malaysia tetap di hati, tetiba patriotik, ahaha.

Gambar kat atas tu masa kita orang ke Langkawi last year. 

This year even worst, dah sampai penghujung 2012, saya tak share pun lagi gambar-gambar kita orang berjalan-jalan :(


Cuti baru-baru ni ke Kuantan sahaja untuk 3 hari 2 malam. Stay kat Kuantan dan habiskan sehari suntuk di Gambang untuk anak-anak bermain air. Selebihnya round-round di pekan Kuantan yang macam-macam ada. Kali ni merajinkan diri tempek serba sedikit gambar di blog.


Jangan main-main ohhhh, kat Kompleks Teruntum, Kuantan, ada tempat happening untuk karaoke. Kemain best kita orang berpadu suara kat dalam bilik tu, sampai tak ingat jalan pulang ke homestay.


Melepak di Teluk Chempedak, suasana persekitaran yang best dengan pelbagai kemudahan yang disediakan. Makan seafood di Tanjung Lumpur pun not bad, durian Kuantan pun sedap, keropok lekor Kuantan pun sedap malahan setanding dengan keropok lekor Losong.

Saya cuba merajinkan diri untuk menempek gambar jalan-jalan di dalam blog untuk tahun 2013 nanti.


Monday, December 24, 2012

BONUS BONUS BONUS

As salam.

Bila dah hujung tahun ni, ramai yang dah dapat bonus kan. Alhamdulillah, sebagai kakitangan awam, saya pun dapat bonus 1/2 bulan gaji baru-baru ni. Mr.R pun dah dapat bonus juga, banyak atau sikit bukan persoalannya, yang penting ada bonus dari tiada, manusia mana pernah puas, mana pernah rasa cukup ?

Buat apa dengan duit bonus tu ? Tahun ni duit-duit bonus kita orang semua nya sudah diperuntukkan untuk rumah kami syurga kami tu, alhamdulillah, rumah saya sudah siap diubah suai mengikut masa yang diberikan pada kontraktor. Hari ni saya dan Mr.R cuti untuk mengemas rumah, keadaannya sama macam baru-baru berpindah dulu, banyak kotak yang perlu diselesaikan, banyak ruang yang perlu di lap, banyak habuk yang perlu divakum.

Cantik tak rumah lepas renovate ? Ehhh, of course lah cantik, tak kan nak cakap tak, muahaha. Nak tengok ? Jom lah datang rumah, nanti saya buat cekodok dengan teh o sambil korang buat lawatan sekeliling rumah.

Dah ehhhh, saya nak sambung mengemas rumah saya syurga saya ni. Jumpa lagi. Bye bye.




Friday, December 21, 2012

MAK & ABAH

As salam.

Syukur alhamdulillah, di tika dan saat ini saya masih ada mak dan abah dalam kehidupan saya. 


Abah dah 70 tahun dan mak pula 63 tahun, sakit sikit tu biasalah kan, masih boleh dikawal dengan bantuan ubat-ubatan dan pemeriksaan berkala di hospital. Tahun ni mak dan abah dah 45 tahun hidup bersama dan saya sentiasa doakan kebahagiaan mak dan abah akan berkekalan hingga ke akhri hayat.

Sayang mak, sayang abah :)

Thursday, December 20, 2012

COKLAT COKLAT COKLAT

As salam.

Saya adalah pencinta coklat dan ini adalah salah satu penyumbang utama kepada ketembaman saya, harap maklum.


Asal ada kawan-kawan yang pergi Langkawi jer mesti saya pesan belikan coklat banyak-banyak untuk saya buat stok, nasib baik dapat kawan-kawan yang rajin nak melayan. Bagi RM50.00 pun dah macam-macam jenis coklat boleh dapat dari Langkawi.

Bayangkan kalau saya jadi penduduk di Langkawi nun, nak masuk pintu pun kena mengiring weh :)




Wednesday, December 19, 2012

ERMMM

As salam.

Dah ada banyak kejadian ragut yang berlaku sekarang ni tapi masih ada juga yang tidak ambil iktibar dari kejadian tersebut.


Tak berapa clear sangat gambar ni, anak panah tu saya tunjukkan cara pembonceng tu menggalas beg tangannya. Merbahaya bukan ? Kalaulah ada yang berniat jahat untuk meragut bagnya, tak pasal-pasal dengan pembonceng dan penunggang motorsikal tu boleh terjatuh sekali, takut untuk dibayangkan.

Sentiasa lah berhati-hati, malang tidak berbau.


Tuesday, December 18, 2012

TAK SUKA JOGGING

As salam.

Orang jarang-jarang bersenam memang kecoh macam ni, mesti nak kena letak dalam blog, muahaha. Actually dari awal tahun lagi saya dah join dia orang bersenam ni, cuma selalu tak hadir daripada hadir, hihi. Selalunya saya hanya boleh join setiap hari Jumaat walaupun sesi sebenar adalah 3 kali seminggu. Bila cuti sekolah baru saya dapat join 3 kali seminggu, memang lah sebenarnya boleh buat sendiri kat rumah, tapi dah namanya saya ni ada 1001 alasan kan,  mesti nak bersenam dengan kawan-kawan di padang baru syok.




Saya memang suka betul dengan senamrobik ni sebab dia ada lagu dan ada instruktor yang beri tunjuk ajar, melompat lompat 1 jam pun takde hal, cuba korang suruh saya berjoging berlari-lari anak kat stadium tu, tak sampai 2 pusingan saya dah rasa lama giler dah, banyak songeh betul lah.

Kagum dengan orang yang menjadikan bersenam ni sebagai rutin harian dia orang :)


Monday, December 17, 2012

SAYA ADA 1001 ALASAN

As salam.

Di usia yang lagi 2 tahun nak mencecah umur 40 ni, adalah masa masa yang sangat sangat sangat sesuai untuk menitikberatkan tentang kesihatan sebab selalunya bila dah cecah umur 40 tahun tu nanti, macam-macam spesis penyakit yang boleh datang menyinggah.

Family saya ada sejarah penyakit darah tinggi dan kencing manis. Baru-baru ni bila berjumpa doktor pun dia ada ingatkan yang saya kena betul-betul monitor sebab darah tinggi dan kencing manis ni penyakit keturunan. So far saya memang takde kedua-dua penyakit tu tapi memandangkan ada sejarah family, makanya doktor cadangkan saya mesti lebih berhati-hati.

Well, being me yang memang tak pernah nya kurus semenjak azali, yang sangat lah pemalas nya untuk bersenam, rajin pulak makan makanan segera, memang lah saya kena lipat gandakan usaha untuk betul-betul menjaga pemakanan. Bak kata doktor, tolong jaga kuantiti pemakanan bukan sebab nak kurus nak cantik tapi sebab nak sihat. Kesihatan adalah kebahagiaan dan kekayaan sebenar :) Baiklah doktor.

Tekak yang tolak batu dan kayu macam saya ni memang susah nak kontrol makan tahu tak. Tapi bila mengenangkan nasihat doktor tu nak tak nak kena lah kawal jugak :( Saya tak percaya dengan produk kuruskan badan sebab dari segi logiknya mana lah boleh kurus tanpa kurangkan makan dan bersenam, ye tak ?

Kalau sebelum ni saya selalu sedapkan hati sendiri, takpe lah, saya dah ada 4 anak, standard lah gemuk sana sini, husband saya tak kisah pun, biarlah gemuk janji muka lawa, ahahhaa, entah apa-apa alasan yang saya bagi kat diri sendiri. Tapi kali ni tidak boleh tidak kena control juga demi kesihatan untuk melihat anak-anak membesar di depan mata.

Makanya saya dah belajar lah kurangkan kuantiti nasi yang diambil, kalau sebelum ni makan bertambah-tambah, lepas ni kenalah makan tak bertambah, kalau sebelum ni selalu dinner dengan family, lepas ni tak boleh nak ambil makanan berat selepas jam 7 malam. Biarlah ambil masa bertahun tahun untuk mengurangkan berat asalkan dengan cara sihat dan semulajadi tanpa bantuan ubat ubatan. Oh tak lupa juga, saya juga dah memaksa diri untuk join acara senamrobik di padang at least 1 minggu sekali, kalau tak tu, nak bersenam setahun sekali pun susah, tak senonoh betul cara saya kan, so jangan jadi macam saya tau, korang rajin-rajin lah bersenam.

Ehhhh, by the way, saya ada alasan satu lagi tau, biarlah tak turun berat badan janji tak naik dah, boleh tak terima alasan ni wehhh :)


Friday, December 14, 2012

TAK PERLU BERTOPENG

As salam.

Tak perlu jadi orang lain untuk nampak kita ni hebat, bila kita cuba menjadi orang lain, nescaya ianya tidak akan kekal lama, lambat laun, yang asli itu juga yang akan terserlah, bila dah terserlah, orang akan tahu wajah sebenar kita. Jadi diri sendiri, itu yang lebih baik :)


Selamat berhujung minggu semua.


Thursday, December 13, 2012

SUP KAKI AYAM YANG BERKHASIAT

As salam.

Sedap ohhhhh sup kaki ayam ni, apasal korang geli geleman pulak tengok kaki ayam ni, berkhasiat ohhhhh. Sebelum masak tu of course lah kita kena bersihkan betul-betul, by the way, saya tak pernah beli lauk ni dari luar sebab saya tak yakin dia orang akan membersihkannya sama seperti saya bersihkan sendiri, so selalu menu ni memang saya akan masak sendiri kalau teringin nak menikmatinya :)


Antara khasiat utama dia adalah untuk awet muda dan dapat mencantikkan kulit, wehhh, tak ke bagus tu ?  Di samping itu juga, kaki ayam ini dapat mencegah osteoporosis iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak dan patah. Korang tak payah minum susu untuk mencegah tulang rapuh tu, korang makan je kaki ayam ni selalu, insyaallah, berkesan. Kaki ayam juga banyak mengandungi protein yang membantu merawat kulit, otot tulang dan mengandungi kolagen.

Jom makan kaki ayam selalu, nanti pasti awet muda, weeeeeeee ;)


Wednesday, December 12, 2012

12 TAHUN @ 12.12.12

As salam.

Ini lah gambar paling terlatest dan tersenonoh untuk diletak dalam blog ni. Memang susah nak ambil gambar anak bertuah saya ni, ini pun gambar masa raya hari tu, muka ala-ala tak kuasa nak bergambar, ahaha.

Memang cantik betul tarikh birthday dia tahun ni, berusia 12 tahun pada 12.12.12. Dah bujang dah anak mama ni, minggu depan babah dia ambil cuti nak bawa dia buat IC.

Tahun depan dah Tingkatan 1, perghhhh, sekejap betul masa berlalu. Sekolah nanti pun berdekatan dengan rumah je, senang mama nak pantau, ikutkan hati nak masukkan dia ke sekolah asrama tapi result UPSR dia hari tu tak dapat 5A, makanya ke sekolah biasa je lah awak angah.

Selamat hari jadi angah, jadi anak yang soleh, jadi anak yang menggembirakan hati keluarga, belajar pandai-pandai dan jaga diri baik-baik. Mama doakan angah berjaya di dunia dan akhirat, aamiin.


Tuesday, December 11, 2012

HARI NI CUTI, SO NAK BACA INI

As salam.

Hari ni Selangor cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Selangor :)


Buku-buku ni semua kak long yang beli, kemain lagi dia beli buku bertajuk Suamiku Encik Perfect 10 ni, sebelum dia baca, mama dia nak rasmikan dulu. Hari ni nak lepak lepak, golek golek, baring baring je baca buku cerita ni semua, harap maklum.

Mana Mr.R ? Mana anak-anak ? Ehhhhh semua nya nak kena bagitahu ke, muahaha.


Monday, December 10, 2012

BERGABUNG .... MELETOP !

As salam.

Kak long dengan angah dulu pun beza umurnya lebih kurang macam Mimi dan Hakeem. Lepas dapat angah saya rehat 5 tahun, kita orang stabilkan family, pindah ke rumah sendiri yang lebih selesa, mantapkan ekonomi keluarga, baru saya melahirkan Mimi atas izin rezeki dari Allah S.W.T, so jarak umur angah dan Mimi adalah 6 tahun, next year angah tingkatan 1, Mimi baru nak masuk darjah 1, wuhuuuuu.


Ini lah hikmahnya bila masih ada anak-anak kecil di rumah tu, dia orang lah penghibur semua, si Hakeem & Mimi bila bergabung buat lawak kat rumah tu, memang best, bila bergabung bergaduh bergusti pun best, riuh rendah hiruk pikuk jadinya. Kalau berjalan-jalan sekarang, kak long dengan angah dah tak nak ikut pun takpe, mama ada Mimi dan Hakeem yang jadi peneman, pastu mama feeling-feeling baru beranak dua, muahaha.


Friday, December 7, 2012

DIM SUM EQUATORIAL HOTEL

As salam.

Korang suka makan dim sum ? Dim sum sedap kan, saya dah pernah juga makan dim sum di beberapa tempat yang lain tapi dim sum di Equatorial Hotel Bangi tetap lah yang paling tersedap di tekak saya ni. Lepas kita orang settle bersarapan, potong kek dan tukar-tukar hadiah hari tu, kita orang semua pergi makan dim sum sama-sama :)


Mula-mula sekali order yang ni, so sempatlah nak ambil gambar sekeping dua, bila dah masuk order untu round ketiga dan seterusnya, terus tak kuasa nak ambil gambar lagi dah, ingat nak makan makan makan makan je.


Hrmmmmmmmm sedap betul lah dim sum tu, sampai ke malam kenyangnya okay.

Kita orang ambil buffet, harga seorang cuma RM44.10 sahaja, makan lah seberapa banyak yang boleh dimakan, memang berbaloi, confirmed hari tu dia orang ada mengalami sedikit kerugian selepas di kunjungi oleh kita orang, muahaha.


Thursday, December 6, 2012

HADIAH BANYAK SONGEH

As salam.

Lepas dah settle semuanya bersarapan, kita orang tukar-tukar hadiah pulak, semuanya ada 7 hadiah, setiap orang kena beli hadiah, mesti beli yang harga minimum nya adalah RM30.00, nak beli lagi mahal lagi bagus, semua mesti beli satu barang dengan harga tersebut, tidak boleh campur-campur barang untuk menjadikannya berjumlah RM30.00, lepas tu tak mahu beli gelas, cawan, pinggan mangkuk dan sebagainya, lepas tu tak nak jam kecil, kalau jam dinding okay, lepas tu tak nak hadiah yang tak best, mesti semuanya best, kalau tak best, saya tak accept sebab saya lah pencetus idea kepada acara ni, muahaha.

Nampak dan kedengaran agak kejam di situ kan, tapi kita orang semua setuju dengan syarat-syarat macam tu sebab tak kuasa nak dapat hadiah yang dah berlambak ada kat rumah tu haahhhhh :) Ada syarat lagi tahu tak, syarat seterusnya, lepas dia orang dah beli hadiah tu dia orang mesti bagi resit pada saya sebagai bukti itu adalah hadiah yang baru dibeli bukan hadiah recycle macam hadiah dia orang dapat masa kahwin ke, hadiah orang lain bagi kat dia orang ke, sebab tu resit tu perlu, bijak tak bijak tak bijak tak ? Lagi satu resit tu perlu ditunjukkan kepada saya sebagai bahan bukti harga hadiah tu, tak nak lah ada kejadian beli hadiah RM25.90 pastu cakap hadiah tu RM31.90, faham tak faham tak faham tak ?

Memang setiap tahun saya lah orang yang paling seronok sebab saya sorang je tahu siapa beli apa untuk acara kita orang ni, kengkawan lain pasrah je, ahaha. Tu pasal tajuk entry saya adalah hadiah banyak songeh ;)

Macam-macam ada, ada voucher untuk makan di KFC/Pizza, ada bed sheet, ada comforter, ada frame ayat-ayat suci, ada periuk polkadot, best tak best tak best tak ? Tak best ehhhh, dengki lah tu, ahahaha.


Kami tak ramai, ada 7 orang staff je, well, nak bekerja secara efficient tak semestinya memerlukan pekerja yang ramai okay, janji kita orang very the ngam, very the sehati sejiwa, very the peaceful nak buat kerja dan sentiasa beri hasil yang terbaik. Sebelah kanan no 2 dari depan adalah boss kita orang, hai boss, nanti kita pergi makan durian ehhhh :)


Yeayyyyyyyy, saya dapat hadiah ni, cantik ohhhhhhh saya, ehhh silap pulak, cantik ohhhhhhhh frame ayat-ayat suci ni, boleh lah saya gunakan di ruang yang bersesuaian di rumah tu nanti.

Lepas tamat acara tukar hadiah, kita orang ke agenda seterusnya pula, apa dia ? Pukul 9 pagi esok baru saya citer ehhhhh.


Wednesday, December 5, 2012

ACARA TAHUNAN KAMI

As salam.

Hampir setiap tahun kita orang di pejabat ni akan buat acara tukar-tukar hadiah sempena birthday kita orang. Yang tu nanti saya cerita di entry yang lain walaupun takdesiapayangkisahsayaceritaatautakahaha. Kebetulan sangat, kami yang seramai 7 orang di office ni, 6 orang lahir dalam bulan November, seorang je lahir dalam bulan Ogos, so kita orang selalu raikan kesemuanya sekaligus dalam bulan November, bersabarlah yang lahir bulan Ogos tu, muahaha.


Kita orang share sesama duit untuk adakan jamuan pagi ni dan beli sebiji kek untuk semua. Saja je tempah mihun goreng untuk bersarapan, tak nak yang heavy sangat sebab kita orang nak simpan ruang di perut untuk acara utama makan tengahari nanti, yang ni pun saya akan cerita di entry yang lain :)


Kita orang pilih rainbow cake sebab dia ada 7 warna yang mewakili kami seramai 7 orang di pejabat ni. Of course yang warna merah tu adalah saya, mana tak nya, nak mengaum je selalu, muahaha.


Selesai satu bab, dah breakfast mihun goreng yang sedap, dah nyanyi Happy Birthday, dah nyanyi Allah Selamatkan Kami, dah potong kek dan dah makan kek. Lepas tu semua fokus kat acara yang ditunggu-tunggu iaitu acara tukar-tukar hadiah, haaaaa yang ni korang tunggu je lah pukul 9 pagi esok baru baca ye.  Bye-bye.


Tuesday, December 4, 2012

KEMAIN LAGI

As salam.

Macam yang saya bagitahu sebelum ni, kat rumah tu memang semuanya pencinta durian termasuklah si kecik ni.


Bukanlah dia hadap seorang sepinggan besar tu wei, of course lah mama dia bertindak sebagai pengiring, muahaha. Tak menahan tengok dia menikmati durian ni, siap letak air kosong kat sebelah, kaki siap berlunjur  okay, tu dia tak perasan saya tengah snap gambar sebab dok asyik tengok babah dia mengopek durian.

Rugi tau siapa yang tak suka durian, rugi rugi rugi :)


Monday, December 3, 2012

MEOW MEOW

As salam.

Setakat hari ni, saya masih lagi belum terbuka hati nak membela kucing di rumah tu, saya suka tengok kucing aje, tak pandai nak belai-belai dan manja-manja kan kucing, serius, saya tak reti, hihi.



Hari tu ada anak kucing comel yang tersesat masuk dalam rumah, riuh rendah suara si Hakeem dengan Mimi bagitahu ada kucing sebab dia orang memang suka sangat dengan kucing. 


Sibuk Mimi nak bagi dia makan dengan minum sebab dia mengiau ngiau dan Mimi cakap tu mesti dia lapar, dia haus, okay, mama layankan aje.


Lepas tu elok je dia landing sekali dengan dia orang tengok TV sama-sama. Saya rasa kucing secomel ni mesti ada tuan dia, jadi kerja saya pergi tanya jiran-jiran yang berdekatan sama ada dia orang ada kehilangan anak kucing atau tak dan seperti yang dijangka memang ada anak jiran yang sedang tercari-cari  anak kucing comel kesayangan dia orang yang sudah menghilangkan diri. Lega dia orang bila saya bagitahu anak kucing tu ada kat rumah saya, terus ikut saya balik dan ambil anak kucing comel kesayangan dia orang.

Masalahnya bila si comel ni dah balik ke pangkuan penjaga dia, si Mimi dan Hakeem pulak dah bising-bising nak ada kucing juga, tengok lah macam mana nanti, mama tak habis fikir lagi ni.

Nak bela ke tak nak ?